IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

Odnos ponude i tražnje na svetskom naftnom tržištu je blizu uravnoteženja, ali bi skok zaliha u SAD mogao ublažiti efekte rezanja proizvodnje koje promoviše Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

“U prvom kvartalu 2017. godine, naftno tržište se gotovo uravnotežilo”, navodi se u najnovijem mesečnom izveštaju IEA.

Članice OPEC-a su krajem novembra dogovorile smanjenje proizvodnje od 1. januara 2017. godine za 1,2 miliona barela dnevno, inicijalno na period od šest meseci. Nakon toga, nečlanice OPEC-a, sa Rusijom na čelu, dogovorile su rezanje sopstvene proizvodnje za 558.000 barela dnevno, u nastojanju da smanje prekomernu globalnu ponudu koja je potisnula cene “crnog zlata”.

“Stopa primene sporazuma je generalno bila izuzetno visoka”, navodi IEA.

Međutim, cena nafte iznad 50 dolara za barel ponovo je privukla na tržište američke proizvođače, čija je proizvodnja skuplja, a čija će veća eksploatacija nafte, prema predviđanjima IEA, podići nivo zaliha u nečlanicama naftnog kartela u ovoj godini.

U februaru, američka proizvodnja nafte je ponovo porasla, a “u skladu sa snažnim performansama američkog sektora uljnih škriljaca, revidirali smo naviše naša očekivanja za 2017. godinu”, poručuju iz agencije za energetiku.

Sa stanovišta tražnje, IEA je zadržala nepromenjene procene kada je reč o svetskoj tražnji za naftom, čiji će rast u ovoj godini iznositi 1,3 miliona barela dnevno.

Izvor:Tanjug
Previous Kompanija Kutko kupila najstariju zgradu u Pančevu i Trgoproduktovu Hladnjaču
Next Aksa otvorila prvu radnju u Bosni i Hercegovini

You might also like

Tema dana

Novi krug prijave za povraćaj bebi PDV-a

Naredni rok za predaju zahteva za refundaciju PDV kupcu hrane i opreme za bebe je od 2. do 16. jula, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Tema dana

Čak 217 radnika prihvatilo dobrovoljni odlazak iz Tigra

Od ukupno 1.387 radnika Kompanije “Tigar a.d.” u Pirotu, 217 je prihvatilo dobrovoljni odlazak iz kompanije, uz socijalni program.

Berza

Ova azijska valuta privlači pažnju investitora

Nacionalna valuta Južne Koreje, von, slovi kao najosetljivija valuta u grupi ekonomija u narastanju, ali je i najzastupljenija kod investitora koji se klade na uticaj mera nove američke administracije u