Forum u Pekingu: Evropske zemlje odbacile kineski tekst o trgovini

Forum u Pekingu: Evropske zemlje odbacile kineski tekst o trgovini

Deo evropskih zemalja koje učestvuju na samitu Novi putevi svile u Kini odbijaju da stanu uz saopštenje o trgovini koje priprema Kina jer nije dovoljni pažnje posvećeno poštovanju standarda na kojima insistira Evropa, saznao je AFP danas iz diplomatskih izvora.

Planirano je da se nakon dvodnevnog samita u organizaciji kineskog predsednika Sija Đinpinga danas uveče objavi nekoliko saopštenja, od kojih je jedno posvećeno trgovini, a na njemu je radilo više zemalja EU uključujući Nemačku, Estoniju, Francusku, Grčku, Portugaliju i Veliku Britaniju.

Te zemlje su grupno odlučile da ne potpišu ovaj dokument jer ocenjuju da u njemu nije dovoljna naglašena briga Evropljana za transparentnost tržišta javnih nabavki i socijalnih i ekoloških standarda, rekao je za AFP jedan diplomatski izvor u Pekingu.

Saopštenje koje priprema Kina predstavlja korak unazad u poređenju sa drugim tekstovima o meunarodnoj trgovini koje je Peking tokom prethodnih godina prihvatao, navodi taj izvor.

Tekst je pregovaračima predstavljen prošle sedmice, u poslednji čas, a kineska strana je objasnila da nema mogućnosti za dalju promenu sapštenja, navodi on.

Na samitu u Kini učestvuje više desetina zemalja zemalja koje su uključene u projekat izgradnje infrastrukture za trgovinu pod nazivom Novi putevi svile, koji je pokrenuo kineski predsednik 2013. godine, i čijim nazivom se aludira na karavane koji su prolazili centralnom Azijom još u antičko doba.

Kineski predsednik se na skupu predstavio kao stub odbrane protiv protekcionizma.

“Moramo da tražimo rezultate kroz veću otvorenost i saradnju i da odbacimo protekcionizam”, rekao je kineski predsednik, iako zapadni poslovni krugovi često optužuju njegovu zemlju da favorizuje sopstvena preduzeća na unutrašnjem tržištu.

Kina ovim samitom pokušava da ojača ekonomske veze sa Azijom, Evropom i Afrikom, ali neki smatraju da inicijativa Novi putevi svile služi pre svega za podsticanje kineskog izvoza.

“Veoma je značajno za nas i naša preduzeća da pozivi za projekte budu transparentni, da ne bude diskriminacije i da se poštuju međunarodni standardi. Mislim da ima prostora za napredak u tom pogledu”, izjavila je juče ministarka ekonomije Brigite Cipries (Brigitte Zypries)

Većinu zemalja EU ne predstavlja lider države ili vlade, sa izuzetkom Španije, Italije, Grčke, Poljske, Mađarske i Češke.

Na samitu u Kini učestvuje i delegacija Srbije, predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem, koja u toj zemlji boravi od 13. d0 17. maja.

Peking tvrdi da je inicijativa otvorena za sve, i pozvao je na samit i predstavnike južne Amerike, poput Čilea i Argentine, što su učesnici pozdravili.

“U vreme velikog iskušenja da se na krizu globalizacije odgovori izolacijom i zidovima, ova inicijativa pruža viziju povezanosti, saradnje i dijaloga”, naveo je šef grčke vlade Aleksis Cipras.

U okviru privatizacija koje nameću kreditori, Atina je morala Kinezima da prepusti kontrolu nad lukom Pirej, čemu se Cipras prvobitno protivio.

Britanski ministar finansija Filip Hamond na skupu u Pekingu je pomenuo istupanje njegove zemlje iz EU i potrebu za pronalaženjem novih trgovinskih partnera.

Velika Britanija je spremna da radi “na uspehu ove inicijative sa svim partnerima Novih puteva svile”, rekao je Hamond.

Foto:News U.S.

Foto:News U.S.

Ovaj veliki projekat, u koji je Kina spremna da uloži ogromne iznose novca, uključuje izgradnju i povezivanje infrastrukture, odnosno mreže puteva i železnica od više od 13.000 kilometara za izvoz robe, kao i luke i industrijske parkove.

Najnoviji rezultat je polazak voza iz kineskog grada Jivua u London ovog meseca, 15. grad u Evropi, i najazapadniji u Evroaziji, koji je na ovaj način povezan sa Kinom, prenosi francuski javni radio RFI.

Železnici se u ovom projektu pridaje veliki značaj, uprkos tehničkim teškoćama u transportu usled razlika u prugama u zemljama kroz koje prolazi, jer je četiri puta brži od brodskog transporta i 80 odsto jeftiniji od aviona.

Kineski predsednik Si Đinping je na otvaranju samita najavio novih 113 milijardi evra za različite projekte na Novom putu svile, a samo Razvojna banka Kine je već predvidela da odobri 800 milijardi evra invesitcija za 900 projekata.

Ovaj skup je bojktovao veliki konkurent Kine i Aziji, Indija, a razlog je nezadovoljstvo zvaničnog Delhija trasom puta, navodi dopisnik RFI iz Nju Delhija.Konkretno, glavni autoput prolazi kroz pakistanski Kašmir, nad kojim Indija traži kontrolu već 70 godina.

Izvor:Beta
Previous Evropske berze u porastu na početku nedeljnog trgovanja
Next Kompanije bi da presele posao u Frankfurt, ali nema mesta za sve

You might also like

Turizam 5 Comments

Ljajić: Najbolji rezultati srpskog turizma u poslednjih 10 godina

U prva dva meseca ove godine ostvaren je najbolji rezultat, kada je u pitanju dolazak domaćih i stranih gostiju u turističke centre u Srbiji za poslednjih deset godina, rekao je

Svetske berze 0 Comments

Neizvesnost po pitanju buduće ekonomske politike Vašingtona ograničila veći rast dolara protekle nedelje

Američki dolar je tokom protekle sedmice blago ojačao na svetskim valutnim tržištima, a njegov snažniji rast su ograničile brojne neizvesnosti po pitanju buduće politike Vašingtona, vezano za poreze, carinske takse

Makroekonomija 0 Comments

Christine Lagarde: Tržišne oscilacije nisu razlog za zabrinutost zahvaljujući snažnoj ekonomiji

Oštre oscilacije cena na globalnim finansijskim tržištima u proteklih nekoliko dana nisu razlog za zabrinutost budući da je ekonomski rast snažan ali reforme su i dalje potrebne kako bi se otklonile

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply