Beogradska berza: Rast vrednosti nakon dve nedelje pada

Beogradska berza: Rast vrednosti nakon dve nedelje pada

Beogradsko tržište akcija je prošle nedelje zabeležilo rast vrednosti, premda je nivo investicione aktivnosti ostao prilično skroman.

Ukupan promet u trgovanju bio je odličnih 1,8 milijardi RSD (oko 15 miliona EUR), ali pre svega zahvaljujući državnim dužničkim hartijama.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, ojačao je 1,5% na 725,9 poena.

Foto:www.gdeinvestirato.com

Foto:www.gdeinvestirati.com

Ubedljivo najprometnija akcija na tržištu bila je AIK banka (AIKB), koja je zabeležila promet od 20,5 miliona RSD na ceni od 1.800 RSD, što je i nivo na kojoj je većinski vlasnik ove banke, MK grupa, sproveo prošle godine prinudan otkup akcija. U vlasničkoj strukturi ostali su samo akcionari koji proces konsolidacije vlasništva osporili sudskim putem. Inače, AIK je i na nedavnoj skupštini odobrio akcionarima isplatu dividende, a od kada ova banka posluje pod kontrolom MK grupe, akcionarima je po ovom osnovu isplaćeno oko 1.170 RSD po akciji.

Solidan promet od 13,2 miliona RSD zabeležio je Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO), koji je u sedmici blago porastao na 1.307 RSD. Država je protekle nedelje obavestila investicionu javnost da je i po treći put pomerila rokove za dostavljanje neobavezujućih ponuda, a sada je krajnji datum 30. maj. Ranije su državni zvaničnici najavljivali da bi u avgustu trebalo biti poznato ime buduće koncesionara, ali se čini da je nakon novih pomeranja rokova to malo verovatno.

Naftna industrija Srbije (NIIS) porasla je protekle sedmice 2,5% na 747 RSD, nakon što je kompanija objavila odlične finansijske rezultate za prvi kvartal. Pre svega zahvaljujući višoj ceni sirove nafte, NIS je u periodu januar-mart zabeležio neto dobit od 5,4 milijarde RSD u odnosu na krajnji rezultat od 0,3 milijarde RSD u istom periodu prošle godine. Iz uprave su nagovestili i u drugom tromesečju nastavak dobrog poslovanja i krajnji rezultat barem na nivou prvog kvartala.

Posle dužeg perioda, Galenika Fitofarmacija (FITO) je bila među najprometnijim akcijama sa realizacijom od 8,1 milion RSD, uglavnom na ceni od 2.680 RSD. Fitofarmacija je nedelju okončala na nivou od 2.700 RSD i beleži blagi pad vrednosti u tekućoj godini nakon što je lani zabeležila skok od skoro 15 procenata.

Građevinar Energoprojekt holding (ENHL) vratio se protekle sedmice iznad granice od 1.400 RSD, nakon što se nedelju dana ranije trgovalo oko nivoa od 1.360 RSD. Energoprojekt je nedelju zaključio na 1.400 RSD uz promet od šest miliona RSD. Ova kompanija je tokom protekle sedmice zakazala redovnu skupštinu akcionara, a uprava je ponovo predložila isplatu dividende u bruto iznosu od 20 RSD što daje skroman dividendni prinos od 1,4%.

Izvor:Wisebroker
Previous Putevi Srbije moraju da plate Alpini 10 miliona evra
Next Azijske berze: Cene akcija na najvišim nivoima

You might also like

Berza

Prevremeni otkup prve emisije obveznica Srpske 20. jula

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da će u petak, 20. jula posredstvom Banjalučke berze biti izvršen prevremeni otkup prve emisije obveznica Srpske na domaćem tržištu.

Društvo

PIO: Od avgusta veće osnovice osiguranja

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje saopštio je da za građane koji sami plaćaju doprinos za penzije od uplate za avgust ove godine važe nove osnovice osiguranja.

Makroekonomija

Samit G20: Razvijene zemlje se obavezale da će podstaći globalni privredni rast

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju “jača neizvesnost” za svetsku privredu i dodaje se na druge uzroke koji bi mogli da je poremete, naveli su danas finansijski zvaničnici grupe