Forum u Pekingu: Vučić sa Sijem, Putinom, Orbanom i Lukašenkom

Forum u Pekingu: Vučić sa Sijem, Putinom, Orbanom i Lukašenkom

U Kini je počeo forum “Pojas i put”, koji se smatra najvažnijom međunarodnom konferencijom od kada je predložena inicijativa “Jedan pojas – jedan put”.

Na skupu učestvuju predsednici i premijeri tridesetak zemalja među kojima i srpski premijer Aleksandar Vučić.

Si Đinping je otvarajući Forum ukazao na značaj puta svile za razvoj svetske civilizacije u prošlosti ali i istakao da je u njemu i budućnost jer se povezuju narodi i zemlje.

“Put svile povezuje kontinente, Istok sa Zapadom, otvara mogućnosti razmene među nacijama”, rekao je Si.

Kako je podvukao, stari put svile povezivao je narode duž njega što i jeste cilj ove inicijative.

“Duh puta svile je veliko nasleđe civilizacije koje donosi mir i povezuje narode. Omogućava narodima duž njega da uzajamno uče kroz razmenu iskustava i znanja, a donosi i korist kroz razmenu robe i ljudi” rekao je kineski predsednik koji je ukazao da je istorija dokazala da razdaljine ne znače uvek prepreku za saradnju.

Podsetio je da je prošlo četiri godine od pokretanja inicijative tokom kojih je više od sto zemalja podržalo taj projekat, a istakao i da mnoge važne rezolucije UN sadrže reference na tu inicijativu.

Kazao je da je inicijativa već počela da daje rezultate te najavio da će tokom foruma biti potpisano više sporazuma saradnje i akcionih planova.

Naglašavajući da kineska inicijativa ima za cilj povezivanje nacija kroz infrastrukturu kineski predsednik je naznačio i projekat železničke pruge između Srbije i Mađarske.

Kroz realizaciju ove inicijative od 2014. do 2016. godine Kina je investirala 50 milijardi dolara i otvorila oko 180.000 novih radnih mesta, naveo je Si.

Predsednik Kine se založio za liberalizaciju trgovine i finansijske saradnje i protoka robe i investicija dodajući da globalizacija treba da bude izbalansirana i donese benefite svima.

Kako je rekao, inovacije su ključni faktor inicijative a cilj je njihovo podsticanje.

Poručio je i da treba izgraditi put povezivanja naroda i civilizacija što će podstaći međusobno razumevanje i poverenje.

Želimo da ostvarimo novi model saradnje od koristi za sve. Ne želimo da formiramo malu grupu već veliku porodicu harmonične koegzistencije”, ukazao je Si i poručio da se Kina neće mešati u unutrašnje stvari zemalja niti nametati svoju volju zemljama koje učestvuju u projektu.

Kineski predsednik se založio i za jačanje borbe protiv korupcije dodajući da novi put svile treba da bude put visokih etičkih standarda.

Najavio je i da će Kina i finansijski podržati inicijativu i u tom smislu rekao i da će na raspolaganje staviti podršku u vrednosti od 60 milijardi juana zemljama u razvoju preko međunarodnih organizacija.

Rekao je i da će Kina potpisati sa više od 30 zemalja privredne sporazume i najavio da će biti domaćin međunarodnog uvoznog EKSPA 2018 godine.

Otvaranju Foruma prisustvuju i predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik Turske Redžep Taip Erdogan, Belorusije Aleksandar Lukašenko, premijer Mađarske Viktor Orban, generalni sekretar UN Antonio Guteres, a više od 100 zemalja ima svoje predstavnike na skupu.

Forum se smatra najvažnijom međunarodnom konferencijom od kada je predložena inicijativa “Jedan pojas – jedan put” i fokusiraće se na osam oblasti među kojima su infrastruktura, realne investicije, privredna i trgovinska saradnja, zajedničko korišćenje resursa, finansijska saradnja.

Skupu će prisustvovati više od 1.500 učesnika, među kojima privrednici, predstavnici finansijskih institucija i međunarodnih organizacija.

Domaćin će tokom Foruma potpisati dokumenta o saradnji sa oko 20 zemalja i više od 20 međunarodnih organizacija.

Vučić sa Sijem, Putinom, Orbanom i Lukašenkom

Srpski premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u Pekingu na Forumu “Jedan pojas, jedan put”, imao niz bilateralnih susreta, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Tokom foruma premijer se sastao s predsednikom Kine Si Đinpingom, presednikom Rusije Vladimirom Putinom i predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Srpski premijer imao je sastanke i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, poljskom premijerkom Beatom Šidlo, španskim premijerom Marijanom Rahojom, britanskim ministrom finansija Filipom Hamondom, kao i sa predsednikom Svetske banke Džimom Jong Kimom.

Izvor:RTS/Beta

Previous Beograd na vodi - novi kej i bulevar
Next Za uređenje Skadarlije 10 miliona dinara

You might also like

Društvo 0 Comments

Potrošačke cene otišle u “minus”

Potrošačke cene u Srbiji u julu ove godine su bile manje za 0,4 odsto nego u junu, a godišnji rast tih cena, kojima se meri inflacija, iznosio je 3,2 odsto.

Društvo 0 Comments

Šta je sve poskupelo u januaru u Srbiji?

Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, poskupeli su u januaru, kao i restorani i hoteli, ali i obrazovanje, i to za po 0,2 odsto.

Politika 0 Comments

Nikolić i Vučić dogovorili blisku saradnju i u budućnosti

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić razgovarali su danas o političko-bezbednosnoj situaciji u zemlji i okruženju i o predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply