Europol istražuje globalni sajber napad; Pogođene evropske bolnice, železnice, banke…

Europol istražuje globalni sajber napad; Pogođene evropske bolnice, železnice, banke…

Policijska agencija Evropske unije Europol saopštila je da sarađuje sa zemljama pogođenim globalnim napadom kompjuterskog virusa kako bi suzbila pretnju i pomogla žrtvama.

U saopštenju Centra za sajber kriminal Europola, poznatog kao EC3, saopštio je da je napad “imao nivoe bez presedana i zahtevaće kompleksnu međunarodnu istragu kako bi se otkrili počinioci”, preneo je AP.

EC3 navodi da je njegova zajednička radna grupa, sastavljena od eksperata za visoko sofisticirani tehnološki kriminal, specijalno stvorena da pomaže u takvim istragama i imaće značajnu ulogu u podršci istrazi.

Foto:Cyber Defense Magazine

Foto:Cyber Defense Magazine

Najveći do sada sajber napad pogodio evropske bolnice, železnice, banke…

Sajber napad koji je pogodio brojne kompanije i organizacije u 99 zemalja sveta do sada je najveći takav napad po obimu, saopštilo je Europol.

Napad kojim je traženo plaćanje stotina dolara otkupa za ponovni pristup kompjuterskim sadržajima izvršen je na oko 75.000 kompjuterskih sistema, a najviše su pogodjene evropske zemlje, uključujući i Rusiju, javio je BBC.

Jedna od pogođenih organizacija je i britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS), čiji su kompjuteri širom zemlje obarani “jedan po jedan”.

Preko ubačenog virusa “Vonakraj” (WannaCry), za ponovni pristup podacima zahtevalo se plaćanje 300 dolara po kompjuteru, u virtuelnoj valuti bitkoin. Zbog toga što bolnice nisu mogle da pristupe podacima pacijenata, otkazane su operacije.

Među pogođenim organizacijama je i Nemačka železnica (Deutsche Bahn), koja je saopštila da noćašnji napad nije poremetio vozni saobraćaj, ali da monitori sa obaveštenjima o dolascima i odlascima vozova na njenim stanicama nisu radili, javio je Associated Press.

Prema nekim izveštajima, Rusija je najviše pogođena sajber napadom, a na meti su bile njene banke, ministarstva unutrašnjih poslova i zdravlja, kao i ruska železnica i drugi najveći mobilni operater u toj zemlji.

Francuski proizvođač automobila Reno (Renault) morao je zbog napada da obustavi proces proizvodnje u nekim fabrikama u Francuskoj i Sloveniji.

Pogođen je i veliki broj firmi u Španiji, kao i američka kompanija za isporuke Fedeks (FedEx) i portugalski Telekom.

Još se ne zna ko je odgovoran za napad, ali se veruje da je softver koji je korišćen za napad razvila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) kako bi iskoristila slabosti u sistemima “Vindouz” (Windows) kompanije Majkrosoft, javio je BBC.

Napad nije zabeležen u Srbiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da u Srbiji do danas nije bilo prijavljenih slučaja “sajber napada” koji je pogodio više desetina država u noći izmedju petka i subote i preporučio građanima šta da urade kako bi se zaštitili.

“Iako do sada nije bilo prijavljenih ovih slučajeva, MUP i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pozivaju gradjane i privredne subjekte da, ako su bili napadnuti između petka i subote, o tome obaveste policiju i tužilaštvo”, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da “policija i Posebno tužilaštvo prate ovu situaciju i razmenjuju podatke sa Interpolom, Europolom i drugim međunarodnim organizacijama”.

Građanima je savetovano da “ne otvaraju mejlove, drugu elektronsku poštu i priloge od pošiljaoca koji nisu poznati, koje ne očekuju ili koji su sumnjivi”.

Savetovano im je da “otvaraju linkove na internetu, e-mailovima ili čet porukama samo ako su potpuno sigurni u pošiljaoca ili navedenu internet stranicu”.

“MUP je savetovao građanima i da redovno bezbedno kopiranje svih važnih podatke na računaru (bekap), kako bi u slučaju blokiranja ‘ransomwerom’ uvek imali rezervnu kopiju podataka i time izbegli da budu žrtva ucene.

Objašnjava se da se “za blokiranje podataka koriste ključevi za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati i da se za otkup isključivo traže bitkoini kao digitalna kripto-valuta kod koje je nemoguće locirati korisnika, odnosno napadača”.

“Ransomware” je vrsta računarskog zlonamernog softvera koji se tajno instalira na računarima žrtve i koji nakon toga kriptuje sve podatke na računaru, odnosno blokira ih i sprečava vlasnika da ih koristi.

Žrtva istovremeno dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču kako bi podaci na računaru bili odblokirani a otkup se uvek traži u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin.

Zbog sofisticiranosti napada, stručnjaci veruju da iza napada stoji kriminalna organizacija, preneo je u prvim reakcijama BBC.

Miko Hiponen, glavni istraživač, nazvao je ovaj napad “najvećim rensomver napadom u istoriji”.

Eksperti za bezbednost iz Kasperski laba i Avast softvera saopštili su da je Rusija najviše pogodjena, a zatim Ukrajina i Tajvan.

Glavni istraživač za bezbednost Kasperskog Kurt Baugartner kaže da je virus preveden na nekoliko desetina jezika, pa se instrukcije za plaćanje otkupa prikazuju na jeziku na koji je podešen kompjuter.

Izvor:Beta/Agencije
Previous Dušan Vujović: Javni dug Srbije se uvećao svega 2 milijarde evra
Next Peking: Vučić se sastao sa Erdoganom

You might also like

Društvo

U Srbiji novi uslovi za odlazak u penziju

Starosna granica za odlazak u penziju za žene podiže se od danas za šest meseci, predviđeno je novim odredbama o uslovima za odlazak u starosnu penziju.

Društvo

Uskoro elektronsko plaćanje na Portalu eUprave

Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu pozvala je sve banke, platne i institucije elektronskog novca koje posluju u Srbiji da omoguće plaćanje usluga na Portalu eUprava putem elektronskog bankarstva, platnih

Politika

Predsednik EK odgovorio na pismo Vučića: I članice EU i kandidati da poštuju obaveze

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je predsednik EK Žan KLod Junker (Jean-Claude Juncker) odgovorio na pismo premijera Srbije Aleksandra Vučića i da je u pismu