Avganistan: Pogoršanje situacije uprkos većem angažovanju međunarodnih snaga?

Avganistan: Pogoršanje situacije uprkos većem angažovanju međunarodnih snaga?

Prošlo je tri meseca otkako je glavni komandant američkih i internacionalnih snaga u Avganistanu zatražio nekoliko hiljada vojnika više, kako bi se izašlo iz „pat“ pozicije, piše Glas Amerike.

Pojedini zvaničnici kažu da je Trampova administracija spremna da mu izađe u susret.

Sa toplijim vremenom, zagrevaju se i borbe u Avganistanu. Ali, Trampova administracija tek treba da objavi planove za tu zaraćenu zemlju.

“Ništa još nije odlučeno, hajde da ne spekulišemo o budućoj politici.”, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Vojni zvaničnici za Glas Amerike kažu da bi ta politika mogla da znači i slanje nekoliko hiljada pripadnika međunarodnih snaga u Avganistan. Lideri su ranije, u borbi protiv Talibana, pokušavali da pošalju veliki broj trupa odjednom. Stručnjaci kažu da bi ovo taktičko povećanje bilo deo drugačije strategije.

“Sada direktno osposobljavamo avganistansku vojsku, jačamo je. To je drugačiji pristup nego u prošlosti.”, smatra general Tomas Spor iz fondacije Heritidž.

Zvaničnici kažu da bi politika nove administracije mogla više da se fokusira na kapacitet trupa, nego na njihov broj, i da se obezbede resursi za avganistansko ratno vazduhoplovstvo i specijalne snage. Drugi tvrde da potencijalno dodatno angažovanje međunarodnih snaga ne bi uticalo na borbe u Avganistanu.

“Naše procene su da će se politička i bezbednosna situacija u Avganistanu pogoršati u 2018-oj, čak i uz veće angažovanje američkih i savezničkih vojnih snaga.”, kaže direktor američkih obaveštajnih službi Danijel Kouts.

Talibani sada kontrolišu najveći deo avganistanske teritorije od 2001. Veći vojni pritisak mogao bi da ih natera da sednu za sto i pregovaraju sa vladom. Zvaničnici su za Glas Amerike ocenili da će avganistanske snage u narednim godinama napredovati polako. Dok pojedini u Vašintgonu kritikuju “pat” poziciju avganistanske vojske u ratu sa Talibanima, generali kažu da je borba protiv terorizma uspešna.

“Cilj koji smo imali i zbog kojeg smo pre 15 godina tamo otišli bio je da se izbegne još jedan sukob na tom području. To smo postigli i nastavljamo da radimo na tome.”, ocenjuje komandant američkih specijalnih snaga Rejmond Tomas.

Značaj borbe protiv terorizma porastao je nakon što su u Avganistan stigli borci Islamske države. Zbog toga, ali i podrške avganistanskim snagama koje se bore protiv Talibana, mnogi stručnjaci veruju da Trampova administracija, za razliku od Obamine, neće smanjiti američko prisustvo u Avganistanu.

Izvor:VoA
Previous Produktna berza: Nastavljen pad cena robe
Next Otvoren 84. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Deutsche Welle: Kosovo – leglo islamizma?

Stručnjaci upozoravaju da poslednjih godina na Kosovu jača strogi oblik islama. To se i te kako tiče i Evrope, pogotovu Nemačke, piše Deutsche Welle.

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Uspostavljeni koridori za civile i borce koji žele napustiti Alepo

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio je da će vlada njegove zemlje i Sirije danas započeti “humanitarnu operaciju velikog obima” u Alepu da bi se pomoglo građanima koji su “postali

Geopolitika 0 Comments

Britanci podeljeni oko statusa u EU, 20 odsto još nije odlučilo kako će glasati

Za ostanak u Evropskoj uniji je 42 odsto Britanaca, dok je 40 odsto njih za izlazak iz 28-članog bloka, pokazuju rezultati najnovije ankete, prenosi Reuters pozivajući se na list “Times”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply