Azijske berze: Oprez na kraju nedeljene trgovine

Azijske berze: Oprez na kraju nedeljene trgovine

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, kao i jučer na Wall Streetu, jer su ulagače zabrinule naznake slabosti potrošnje Amerikanaca.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio na gubitku 0,6 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji pale između 0,4 i 0,8 odsto.

Berzanski indeksi u Hong Kongu i Šangaju porasli su između 0,1 i 0,3 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,00 sati bio na gubitku 0,3 odsto. Od početka nedelje taj je indeks na dobitku oko 1,5 odsto.

Azijski su ulagači jutros oprezni jer su juče na Wall Streetu cene akcija pale oko 0,2 odsto, nakon slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih trgovačkih lanaca, kao što su Macy′s i Kohl′s.

Zbog pada prodaje tih trgovačkih lanaca, ulagači nestrpljivo čekaju podatke o prometu u trgovini na malo u aprilu u SAD-u, koji će biti objavljeni u petak, a mogli bi pokazati da li Amerikanci manje troše u tradicionalnim trgovinama, a više putem e-trgovine ili su jednostavno smanjili potrošnju.

Ulagače zabrinjava i nastavak bure na političkoj sceni u Washingtonu nakon što je u utorak predsednik SAD-a Donald Trump iznenada otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja.

Ulagači se plaše da će taj slučaj ponovno odvratiti pažnju Trumpove vlade od njegovih obećanja o smanjenju poreza i podsticanju državne potrošnje, koja su podsticala rast cena akcija na Wall Streetu od 8. novembra, kada je Trump pobedio u trci za Belu kuću.

“Veliko je pitanje hoće li zbog političkih prepucavanja u Washingtonu Trumpova vlada odložiti uvođenje podsticajnih ekonomskih mera”, kaže Bill Northey, direktor u U.S. Bank.

S druge strane, podršku tržištima pruža rast cena nafte. Nakon što je juče porasla više od 1 odsto, jutros je cena barela na američkom tržištu ojačala daljih 0,1 odsto, na 47,85 dolara.

I na londonskom je tržištu barel poskupeo 0,1 odsto, na 50,80 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar jutros stabilan, pa se njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće oko 99,63 boda. Od početka nedelje porastao je otprilike 1 odsto.

Jutros se kurs dolara prema japanskoj valuti kreće oko 113,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 114,15 jena.

I dok je prema japanskoj oslabila, američka je valuta ojačala u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,0860 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0870 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Air France KLM: Nove pogodnosti za korisnike za Premium Economy i Business klasu
Next Hyundai i Kia bi mogle opozvati 240 hiljada vozila

You might also like

Beogradska berza: Dobitnik dana kuršumlijska Planinka, bez prometa obveznicama

Nakon jučerašnjeg velikog prometa koji su donele državne dužničke hartije, tržište se danas vratilo uobičajeno niskoj investicionoj aktivnosti. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 16,1 milion RSD (0,13 miliona EUR),

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Najava razgovora između Kine i SAD-a ublažila gubitke

Azijske berze oporavile su se u četvrtak s najnižih nivoa u zadnjih godinu dana, nakon što je službeni Peking objavio da će održati trgovinske razgovore s Washingtonom, no najvažniji indeksi i dalje

Beogradska Berza: Snažan rast tržišta, Energoprojekt na novom višegodišnjem maksimumu

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je snažan rast beogradskog tržišta uz solidan promet zahvaljujući trgovanju obveznicama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply