ArcelorMittal: Veća tražnja za čelikom udvostručila profit u prvom tromesečju

ArcelorMittal: Veća tražnja za čelikom udvostručila profit u prvom tromesečju

Kompanija ArcelorMittal je više nego udvostručila profit u prvom tromesečju usled poboljšane tražnje za čelikom, što je uticalo na oporavak cena širom sveta.

Dobit pre kamata, poreza, adeprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je na 2,23 milijarde dolara sa 927 miliona dolara u istom periodu prethodne godine, saopštila je danas kompanija sa sedištem u Luksemburgu.

Foto: canadianbusiness.com

Foto: canadianbusiness.com

Ovaj rezultat je nadmašio očekivanja sedam analitičra koji su u anketi “Bloomberga” u proseku predviđali profit od 2,01 milijardi dolara.

Visoku zaradu ArcelorMittal duguje skoku cena čelika na najviši nivo u više od dve godine na ključnim tržištima kao što su SAD i Evropa. Oporavku cena je doprineo rast tražnje i zauzdavanje rekordnog kineskog izvoza koji je ranije pritiskao cene na svetskim tržištima.

“Svi sektori poslovanja su zabeležili poboljšanu EBITDA…obim isporuka se povećao za 5,1 posto u odnosu na četvrto tromesečje 2016”, izjavio je glavni izvršni direktor Lakshmi Mittal, dodajući da očekuje da će tržišni uslovi ostati stabilni i u drugom kvartalu tekuće godine.

Prognoze za tržište čelika su se poboljšale poslednjih meseci, a procenjuje se da će globalna tražnja, isključujući Kinu koja je najveći svetski proizvođač i potrošač ovog metala, verovatno ove godine porasti za 2,4 odsto naspram rasta od 0,7 posto u 2016. godini, navodi Svetsko udruženje za čelik.

Cena toplovaljanog kalema čelika u SAD, koji se uzima kao referentna jedinca, blizu je najvišeg nivoa u više od dve godine, nakon rasta od 62 odsto u 2016. godini, dok je u Evropi zabeležila skok od 82 procenta, navodi “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous EPS: Nastavlja se projekat obnove malih hidroelektrana
Next Predstavljena najsigurnija novčanica na svetu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Apple sprema novu veliku akviziciju

U poslednjim finansijskim rezultatima Applea vidljivo je da je ova kompanija povećala svoju zalihu gotovine na čak 256,8 milijardi američkih dolara.

SAD stavio sajt Alibaba na crnu listu zbog falsifikata

Sjedinjene Američke Države vratile su veb sajt kineskog giganta za elektronsku trgovinu Alibaba na “crnu listu” platformi ozloglašenih po prodaji falsifikovane robe i kršenju prava intelektualne svojine.

Kompanije 0 Comments

Sarajevska pivara: Polugodišnja dobit na nivou prošlogodišnje

Sarajevska pivara ostvarila je na polugodištu neto dobit od 891 hiljadu KM, što je na nivou prošlogodišnjeg finansijskog rezultata. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply