Sankcije Rusiji najteže pogodile američke naftne kompanije

Sankcije Rusiji najteže pogodile američke naftne kompanije

Ekonomske sankcije koje su SAD i Evropska unija uvele Rusiji 2014. godine nemaju vidljivog efekta po rusku naftnu industriju, ali su njima najteže pogođene američke energetske kompanije, a evropske u nešto manjem obimu, piše američki list Wall Street Journal.

Cilj sankcija je bio da se ograniči ruska potraga za novim tehnologijama za eksploataciju dodatnih količina nafte i prirodnog gasa, a naročito da se našteti podvodnim bušenjima planiranim u Crnom moru, na Arktiku i da se ograniči korišćenje tehnologije „frakinga” u Sibiru, piše američki list.

Sankcije su, međutim, nanele težak udarac američkom naftnom gigantu ExxonMobilu, jer njegovo bušenje u tim područjima zauzima centralno mesto u sporazumu koji je ta kompanija pre nekoliko godina sklopila sa ruskom državnom naftnom kompanijom PAO Rosneft.

Zbog antiruskih ograničenja, ExxonMobil je morao da stopira devet od 10 zajedničkih projekata sa Rosneftom, a svoje gubitke je procenio na milijardu dolara.

Iz tog razloga, ExxonMobil je zatražio izuzeće od američkih sankcija za nastavak eksploatacije u Crnom moru, ali ga je administracija američkog predsednika Donalda Trumpa prošlog meseca odbila.

Istovremeno, neke od evropskih kompanija nastavljaju sa projektima u Rusiji, koji su deo partnerstava sklopljenih pre uvođenja sankcija, piše WSJ.

Tako je kompaniji British petroleum (BP) dozvoljeno da zadrži gotovo 20 odsto udela u Rosneftu, koji je sa 590 miliona dolara učestvovao u neto zaradi kompanije u 2016. godini, prenosi američki list.

Italijanski Eni se, takođe, priprema za bušenja u Crnom moru u ovoj godini, u sklopu partnerstva sa Rosneftom, i planira da istražuje u arktičkim vodama ruskog dela Barencovog mora, prenosi WSJ.

Francuski Total je partner sa ruskim Novatekom na projektu izgradnje postrojenja za tečni prirodni gas „Jamal”, a takođe traži učešće i u drugim TPG projektima u Rusiji.

Kako dodaje WSJ, sankcije nisu sprečile anglo-holandski Royal Dutch Shell i još četiri evropske kompanije da prošlog meseca najave 10 milijardi dolara vredna ulaganja u gasovod koji će ići do Nemačke, a kome se protivi EU.

Istvoremeno, proizvodnja nafte u Rusiji je prošle godine premašila 11 miliona barela dnevno, što je najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evropske berze: Rudarski i naftni sektor podstakli berze
Next Holandija: Otvoren jedan od najvećih vetroparkova u svetu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Air Serbia u maju dobija prvi široko-trupni Airbus A330

Air Serbia će u maju dobiti prvi  široko-trupni avion Airbus A330 sa 254 mesta, koji će se koristiti na direktnim letovima do SAD, najavio je generalni direktor Dane Kondić.

Kompanije 1Comments

Rekordna dobit Pošte Srbije u 2016. godini

Pošta Srbije je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 26,63 milijarde dinara, dok su ukupni rashodi bili 22,75 milijardi, čime je, nakon odbijanja poreza, obezbeđen neto dobitak

Kompanije 0 Comments

Air Serbia uvela direktnu liniju za Veneciju

Kompanija Air Serbia uvela je novu direktnu liniju između Beograda i Venecije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply