Sankcije Rusiji najteže pogodile američke naftne kompanije

Sankcije Rusiji najteže pogodile američke naftne kompanije

Ekonomske sankcije koje su SAD i Evropska unija uvele Rusiji 2014. godine nemaju vidljivog efekta po rusku naftnu industriju, ali su njima najteže pogođene američke energetske kompanije, a evropske u nešto manjem obimu, piše američki list Wall Street Journal.

Cilj sankcija je bio da se ograniči ruska potraga za novim tehnologijama za eksploataciju dodatnih količina nafte i prirodnog gasa, a naročito da se našteti podvodnim bušenjima planiranim u Crnom moru, na Arktiku i da se ograniči korišćenje tehnologije „frakinga” u Sibiru, piše američki list.

Sankcije su, međutim, nanele težak udarac američkom naftnom gigantu ExxonMobilu, jer njegovo bušenje u tim područjima zauzima centralno mesto u sporazumu koji je ta kompanija pre nekoliko godina sklopila sa ruskom državnom naftnom kompanijom PAO Rosneft.

Zbog antiruskih ograničenja, ExxonMobil je morao da stopira devet od 10 zajedničkih projekata sa Rosneftom, a svoje gubitke je procenio na milijardu dolara.

Iz tog razloga, ExxonMobil je zatražio izuzeće od američkih sankcija za nastavak eksploatacije u Crnom moru, ali ga je administracija američkog predsednika Donalda Trumpa prošlog meseca odbila.

Istovremeno, neke od evropskih kompanija nastavljaju sa projektima u Rusiji, koji su deo partnerstava sklopljenih pre uvođenja sankcija, piše WSJ.

Tako je kompaniji British petroleum (BP) dozvoljeno da zadrži gotovo 20 odsto udela u Rosneftu, koji je sa 590 miliona dolara učestvovao u neto zaradi kompanije u 2016. godini, prenosi američki list.

Italijanski Eni se, takođe, priprema za bušenja u Crnom moru u ovoj godini, u sklopu partnerstva sa Rosneftom, i planira da istražuje u arktičkim vodama ruskog dela Barencovog mora, prenosi WSJ.

Francuski Total je partner sa ruskim Novatekom na projektu izgradnje postrojenja za tečni prirodni gas „Jamal”, a takođe traži učešće i u drugim TPG projektima u Rusiji.

Kako dodaje WSJ, sankcije nisu sprečile anglo-holandski Royal Dutch Shell i još četiri evropske kompanije da prošlog meseca najave 10 milijardi dolara vredna ulaganja u gasovod koji će ići do Nemačke, a kome se protivi EU.

Istvoremeno, proizvodnja nafte u Rusiji je prošle godine premašila 11 miliona barela dnevno, što je najviši nivo u poslednjih nekoliko decenija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Evropske berze: Rudarski i naftni sektor podstakli berze
Next Holandija: Otvoren jedan od najvećih vetroparkova u svetu

You might also like

Industrija 0 Comments

Continental: Blagi skok prihoda u 2016. godini

Nemački proizvođač guma i auto-delova Continental izvestio je u ponedeljak o blagom rastu prihoda u prošloj godini zahvaljujući kontinuirano solidnoj prodaji zimskih guma u četvrtom tromesečju.

Kompanije 0 Comments

Google će pratiti transakcije kreditnim i debitnim karticama

Kompanija Google je na konferenciji oglašivača prikazala novi servis za merenje prodaje u prodavnicama kojim će praćenje navika korisnika moći da obavlja i u svakodnevnim situacijama a ne samo na

Jack Ma: Napravimo svetsku Alibabu

Osnivač kineske kompanije za trgovinu preko interneta Alibabe, Jack Ma, predložio je kreiranje međunarodne platforme za online prodaju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply