SAD: Tempo zapošljavanja oštro ubrzao u aprilu

SAD: Tempo zapošljavanja oštro ubrzao u aprilu

Tempo zapošljavanja u Sjedinjenim Državama u aprilu je znatno ubrzao, uz otvorenih gotovo tri puta više novih radnih mesta nego u martu, pokazao je u petak objavljen izveštaj američkog ministarstva rada.

U aprilu je u SAD-u otvoreno ukupno 211.000 novih radnih mesta, nakon revidiranih 79.000 otvorenih u prethodnom mesecu, pokazao je izveštaj američkog ministarstva.

Prva procena ministarstva za mart pokazivala je 98.000 novih radnih mesta.

Aprilska brojka veća je i od mesečnog proseka od 185.000 za ovu godinu. S obzirom na snažan tempo zapošljavanja, stopa nezaposlenosti skliznula je na 4,4 %, sa 4,5 % u martu, i na najnižim je nivoima od maja 2007. godine.

Ekonomisti su očekivali rast stope nezaposlenosti u aprilu, na 4,6 %. Značajno je u aprilu ubrzao tempo zapošljavanja u segmentu ugostiteljstva i aktivnosti vezanih uz slobodno vreme, što se očituje u brojci od čak 55.000 novozaposlenih u tom sektoru. U stopu ih sledi sektor stručnih i poslovnih sluga, u kojem je posao našlo gotovo 40.000 američkih građana.

U sektoru graditeljstva zaposleno je 5.000 novih radnika, u industriji 6.000, a slična je brojka zabeležena i u sektoru maloprodaje, pokazao je izveštaj ministarstva.

Ukupno su u privatnom sektoru u aprilu otvorene 194.000 novih radnih mesta. Otvorenih 17.000 u javnom sektoru znači ujedno osetno pojačan tempo zapošljavanja u odnosu na mart kada ih je otvoreno samo 2.000, pokazuje izveštaj.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Bundesbank upozorava građane da ne koriste bitcoin
Next Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća od 15. do 19. maja na Beogradskom sajmu

You might also like

Društvo

Sutra raspisivanje pokrajinskih izbora

Predsednik Skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor raspisaće sutra pokrajinske izbore, koji će se održati 24. aprila.

Društvo

Izlio se amonijak u pančevačkoj “Azotari”, preminuo radnik

U pančevačkoj “Azotari” oko podneva je došlo do izlivanja amonijaka u pogonu “Karbamid”, a tom prilikom je poginuo radnik Goran Pejić (51) iz Starčeva.

Tema dana

MMF: Razgovori o povećanju plata u Srbiji u septembru i oktobru

O potencijalnom povećanju plata i penzija razgovaraćemo sa Vladom Srbije prilikom narednih poseta Misija MMF-a u septembru i oktobru, izjavio je u petak stalni predstavnik MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa.