Bundesbank upozorava građane da ne koriste bitcoin

Bundesbank upozorava građane da ne koriste bitcoin

Svako ko ulaže svoj novac u virtualni novac može pretrpeti velike gubitke, rekao je član Uprave Bundesbanke Carl-Ludwig Thiele za Welt am Sonntag.

“Bitcoin je objekt spekulacija čija vrednost se naglo menja. S tačke gledišta Bundesbanke bitcoin ima vrlo visoke performanse volatilnosti”.

“Bitcoin je sredstvo razmene koje ne izdaju centralne banke, nego nepoznati faktori. Ja ga ne vidim kao valutu”, rekao je Thiele.

Svaki građanin koji ulaže svoju ušteđevinu u bitcoin trebao bi gledati na kretanje cena.

“Možemo samo preventivno upozoravati ljude da ne koriste bitcoin, ali mi ne donosimo investicione odluke za građane”.

Thiele, međutim, ne vidi razloga za zabranu bitcoina kao sredstva plaćanja. Međutim, korisnici ne bi trebali kršiti propise u domenu pranja novca. Takođe bitcoin trenutno ne predstavlja opasnost za financijski sistem, barem dok ostaje marginalna pojava.

Dnevno samo je 350.000 transakcija digitalnog karaktera širom sveta. Nasuprot tome, svakodnevno 77 miliona transfera, direktnih debitnih i kartičnih plaćanja obavlja se samo u Nemačkoj.

Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz
Previous Grad Beograd prodaje zemljište za zgrade najvišeg standarda na Savskom vencu
Next SAD: Tempo zapošljavanja oštro ubrzao u aprilu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Ulagači na oprezu, blagi skok dolara

Na azijskim berzama u ponedeljak se trguje oprezno, uprkos rekordima na Wall Streetu, jer su ulagači zabrinuti zbog geopolitičkih napetosti i slabijih nego što se očekivalo američkih ekonomskih pokazatelja.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze zabeležile porast, dolar nadoknađuje gubitke

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija porasle, zahvaljujući rastu indeksa na Wall Streetu dan pre i smanjuju se zabrinutosti u vezi Severne Koreje, dok dolar nadoknađuje gubitke od prethodnih dana.

Beogradska berza: Skokom od 6,9%, Aerodrom doprineo oporavku indeksa

Drugi dan zaredom nastavljen je oporavak domaćeg tržišta akcija uz neznatno raznovrsniju investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 23,2 miliona RSD (0,2 miliona EUR), dok je indeks Belex15

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply