Britanske kompanije: Nema radnika ni za stalni posao

Britanske kompanije: Nema radnika ni za stalni posao

Britanske kompanije sve teže i teže nalaze odgovarajuće kadrove, budući da je broj raspoloživih radnika u aprilu pao najbržim tempom u 16 meseci.

Kompanije imaju problem da pronađu radnike kako za stalna, tako i za privremena radna mesta, izveštava agencija “Bloomberg”.

Prema objavljenom izveštaju Konfederacije za regrutovanje kadrova i zapošljavanje (REC), prisutan je manjak odgovarajućih kandidata za posao u velikom broju industrija a Brexit može da pogorša taj problem.

“Imamo najnižu stopu nezaposlenosti od 2005. godine, a ljudi koji su već u radnom odnosu sve su neodlučniji prema promeni radnog mesta zbog neizvesnosti koju uliva Brexit”, kaže Kevin Green, generalni direktor REC-a.

Pored toga, “nedostatak jasne slike u pogledu budućih imigracionih propisa odvraća neke državljane iz zemlaja EU da prihvate poslove u Ujedinjenom Kraljevstvu”, dodaje on.

Green takođe upozorava da bi nedostatak kadrova mogao da ima šire implikacije, poput urušavanja industrijskih grana na čije napredovanje vlada računa kada Britanija napusti EU.

“Izuzetna reputacija koju u svetu uživa britansko inženjerstvo je u opasnosti, jer poslodavci ne mogu da nađu ljude sa znanjem i sposobnostima koje su im potebne”, naveo je Green.

U međuvremenu, dva izveštaja pokazuju da su britanski maloprodavci zabeležili snažne rezultate u aprilu zahvaljujući uskršnjim praznicima.

Prema podacima Britanskog konzorcijuma za maloprodaju, promet je u aprilu porastao za 5,6 posto u odnosu na godinu ranije, dok je kompanija Barclaycard objavila da je potrošnja stanovništva zabeležila rast od 5,5 odsto.

Mada je industrija pozdravila ovaj praznični rast, istovremeno je upozorila na to da dugoročni izgledi “nisu tako ružičasti”, prenosi “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Britanski IWS gradi fabriku u Ćupriji
Next Bitcoin na novom rekordu

You might also like

Lifestyle 1Comments

Akademik Dejan Despić vratio nagradu Grada Beograda

Akademik Dejan Despić, kompozitor i muzički pisac, vratio je nagradu Grada Beograda. On je u otvorenom pismu, koje je objavio list “Politika”, objasnio zašto je odlučio da vrati ovo priznanje.

Društvo 0 Comments

Predsedništvo SPS-a jednoglasno podržalo Vučića

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije (SPS) danas je na dvosatnoj sednici jednoglasno donelo odluku da Glavnom odboru stranke za zajedničkog kandidata na predsedničkim izborima predloži aktuelnog premijera i lidera Srpske napredne

Društvo 0 Comments

Beograd i Priština postigli dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su delegacije Beograda i Prištine večeras u Briselu, uz posredovanje EU, postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu iz

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply