Britanske kompanije: Nema radnika ni za stalni posao

Britanske kompanije: Nema radnika ni za stalni posao

Britanske kompanije sve teže i teže nalaze odgovarajuće kadrove, budući da je broj raspoloživih radnika u aprilu pao najbržim tempom u 16 meseci.

Kompanije imaju problem da pronađu radnike kako za stalna, tako i za privremena radna mesta, izveštava agencija “Bloomberg”.

Prema objavljenom izveštaju Konfederacije za regrutovanje kadrova i zapošljavanje (REC), prisutan je manjak odgovarajućih kandidata za posao u velikom broju industrija a Brexit može da pogorša taj problem.

“Imamo najnižu stopu nezaposlenosti od 2005. godine, a ljudi koji su već u radnom odnosu sve su neodlučniji prema promeni radnog mesta zbog neizvesnosti koju uliva Brexit”, kaže Kevin Green, generalni direktor REC-a.

Pored toga, “nedostatak jasne slike u pogledu budućih imigracionih propisa odvraća neke državljane iz zemlaja EU da prihvate poslove u Ujedinjenom Kraljevstvu”, dodaje on.

Green takođe upozorava da bi nedostatak kadrova mogao da ima šire implikacije, poput urušavanja industrijskih grana na čije napredovanje vlada računa kada Britanija napusti EU.

“Izuzetna reputacija koju u svetu uživa britansko inženjerstvo je u opasnosti, jer poslodavci ne mogu da nađu ljude sa znanjem i sposobnostima koje su im potebne”, naveo je Green.

U međuvremenu, dva izveštaja pokazuju da su britanski maloprodavci zabeležili snažne rezultate u aprilu zahvaljujući uskršnjim praznicima.

Prema podacima Britanskog konzorcijuma za maloprodaju, promet je u aprilu porastao za 5,6 posto u odnosu na godinu ranije, dok je kompanija Barclaycard objavila da je potrošnja stanovništva zabeležila rast od 5,5 odsto.

Mada je industrija pozdravila ovaj praznični rast, istovremeno je upozorila na to da dugoročni izgledi “nisu tako ružičasti”, prenosi “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Britanski IWS gradi fabriku u Ćupriji
Next Bitcoin na novom rekordu

You might also like

Penzije 0 Comments

Vulin: U Fond PIO uplaćeno 2 odsto više od planiranog

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je juče u Jagodini da je u ovoj godini, zaključno sa 11. avgustom, u Fond Penzijsko invalidskog osiguranja (PIO)

Društvo 0 Comments

Kako će Evropljani potrošiti novčani poklon

Građani evrozone uskoro bi mogli da dobiju od 500 do 2.000 evra koje bi mogli da potroše na šta god žele.

Lifestyle 0 Comments

Samit ASEAN-Rusija:: Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije otplesala “Kaljinku” (VIDEO)

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova održala je obećanje dato na konferenciji za novinare i na prijemu na samitu Rusija-ASEAN otplesala “Kaljinku”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply