Banjaluka: Bum na tržištu nekretnina

Banjaluka: Bum na tržištu nekretnina

Cene nikad veće, a prodaja nikad bolja.  To je računica kojom su zadovoljni i građevinari, ali i trgovci novoizgrađenih stanova u Banjaluci.

Iako iznos za metar kvadratni stana dostiže i do 3.000 maraka, za prodaju nema brige!

Za tržište nekretnina u Banjaluci, 2016. i prvi kvartal ove godine bili su veoma povoljni.

To što posao cveta, agencijama za prodaju nekretnina, dobar je pokazatelj za domaću privredu.

Iako su cene metra kvadratnog u Banjaluci između 1.800 i gotovo 3.000 maraka, ekonomska logika, kažu, nalaže samo jedno pravilo.

“Sve dok potražnja raste, cena će rasti, tako je u ovom slučaju u Banjaluci. Nije takav slučaj u ostalim gradovima, Banjaluka zbog svoje atraktivnosti kao administativni, kulturni i svaki drugi centar Srpske privlači kupce”, kaže Dragan Milanivić iz Agnjncije “Remaks nekretnine”.

Da je potražnja velika, potvrđuju i građevinari. Iako smatraju da cene nisu znatno porasle, eventualni kupci svoj stan rezervišu i pre završetka izgradnje.

“Nesigurnost je kod građana kada je u pitanju štednja u bankama. Tako građani, pored onih koji imaju potrebu za obezbjeđenjem “krova nad glavom”, žele  i da zaštite vrijednost i novac koji imaju pa se odlučuju sa kupovinu stanova”, navodi Borko Đurić, direktor Građevinskog preduzeća “Krajina”.

Ekonomisti su sigurni u jedno – veća potražnja nije znak veće kupovne moći građana. Novoizgrađene stanove, kažu, danas kupuju samo oni koji zarađuju u inostranstvu ili oni koji su zbog smanjenja kamata na štednju u bankama odlučili da svoj kapital preusmere na drugo polje.

“Ne vidim neku povećanu poslovnu aktivnost, veće zapošljavanje, veće plate pa da običan čovek može priuštiti više kupovine stanova. Tako da očekujem u ovom drugom kvartalu da bude izražena veća prodaja, a već kasnije stagnacija ili pad”,navodi ekonomista Predrag Duduković.

Koliko su cene za običnog građanina visoke, suludo je i pominjati. Jedino je utešno to što cena pada kako se udaljavamo od centra grada.

A hoće li se prognoze ekonomista i ostvariti, najbolje će pokazati odnos cene i potražnje na kraju godine.

Izvor: GdeInvestirati/RTRS
Previous Holandija: Otvoren jedan od najvećih vetroparkova u svetu
Next Commerzbank: Rast dobiti u prvom tromesečju

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Crna Gora: Novi stanovi najskuplji u Budvi

Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori prošle godine je iznosila 1.124 evra, najskuplji kvadrat prodavao se u Budvi za 1.283, a najjeftiniji u Nikšiću za 550

Nekretnine 0 Comments

MIPIM za početnike (1)

Imajući u vidu da se u Srbiji odluke najčešće donose u poslednjem trenutku, pitanje je kako se organizovati i posetiti MIPIM prvi put ili kako se u poslednjem trenutku spremiti

Nekretnine 0 Comments

Zemun dobija novi stambeni kompleks za oko 3.000 ljudi

Zemun bi uskoro mogao da dobije još jedno naselje odmah do Plavih horizonata.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply