Rast evra nakon pobede Emmanuela Macrona

Rast evra nakon pobede Emmanuela Macrona

Evro je zabeležio rast od 0,1 odsto nakon pobede pro-evropskog kandidata Emmanuela Macrona u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Za valutu koju dele Francuska i još 18 zemalja u Evropi kasno sinoć dobijalo se 1,1013 dolara.

Kao što su analitičari i očekivali, i cene akcija na berzama u Aziji danas su porasle.

Japanski indeks Nikkei ojačao je 2,3 odsto dok su reperni indeksi na berzama u Južnoj Koreji, Australiji i Hongkongu porasli za po manje od procenat. U padu je jutros bio jedino kompozitni indeks Šangajske berze.

Francuski CAC 40 indeks je u iščekivanju rezultata prošle nedelje dostigao najviši nivo od 2008, pre globalne finansijske krize.

Iako je Macronova pobeda očekivana, izbori su bacili senku neizvesnosti na kontinet zbog toga što je poraženi kanidart desničarka Marine Le Pen, želela da Francuska izađe i EU, što bi imalo potencijalno katastrofalne posledice na region i njegovu valutu.

Rast evra nije toliko jak koliko je bio nakon pobede Emmanuela Macrona u prvom krugu izbora, najviše zbog toga što su investitori očekivali takav rezultat.

Ipak analitičari smatraju da ovakav rezultat drugog kruga uklanja veliku dozu neizvesnosti za evropsku ekonomiju, koja tek ubrzava nakon godina finansijske krize i stagnacije.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Snižene kamate na stambene kredite, a može i popust
Next Svako ko se doseli u ovo selo dobija 2.000 evra, iznajmljivanje nekretnine 50 evra mesečno

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Zašto je u Srbiji sve više nezavršenih objekata?

Zakon o planiranju i izgradnji precizirao je još pre sedam godina da svi investitori moraju u roku od pet godina – od dana izdavanja građevinske dozvole – da pribave i

Beogradska berza: Skroman promet, indeksi u blagom plusu

Jučerašnji trgovački dan doneo je veoma skroman promet i blagi rast tržišta akcija.

Beogradska berza: Obveznice i NIS pogurali promet

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je solidan promet zahvaljujući pre svega trgovanju dužničkim papirima i akcijama Naftne industrije Srbije (NIIS). Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 265,9 miliona RSD

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply