Rast evra nakon pobede Emmanuela Macrona

Rast evra nakon pobede Emmanuela Macrona

Evro je zabeležio rast od 0,1 odsto nakon pobede pro-evropskog kandidata Emmanuela Macrona u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Za valutu koju dele Francuska i još 18 zemalja u Evropi kasno sinoć dobijalo se 1,1013 dolara.

Kao što su analitičari i očekivali, i cene akcija na berzama u Aziji danas su porasle.

Japanski indeks Nikkei ojačao je 2,3 odsto dok su reperni indeksi na berzama u Južnoj Koreji, Australiji i Hongkongu porasli za po manje od procenat. U padu je jutros bio jedino kompozitni indeks Šangajske berze.

Francuski CAC 40 indeks je u iščekivanju rezultata prošle nedelje dostigao najviši nivo od 2008, pre globalne finansijske krize.

Iako je Macronova pobeda očekivana, izbori su bacili senku neizvesnosti na kontinet zbog toga što je poraženi kanidart desničarka Marine Le Pen, želela da Francuska izađe i EU, što bi imalo potencijalno katastrofalne posledice na region i njegovu valutu.

Rast evra nije toliko jak koliko je bio nakon pobede Emmanuela Macrona u prvom krugu izbora, najviše zbog toga što su investitori očekivali takav rezultat.

Ipak analitičari smatraju da ovakav rezultat drugog kruga uklanja veliku dozu neizvesnosti za evropsku ekonomiju, koja tek ubrzava nakon godina finansijske krize i stagnacije.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Snižene kamate na stambene kredite, a može i popust
Next Svako ko se doseli u ovo selo dobija 2.000 evra, iznajmljivanje nekretnine 50 evra mesečno

You might also like

Nedeljni pregled: Globalni optimizam podigao indekse na svetskim berzama

Najave o mogućem podizanju kamatnih stopa u SAD već u junu ili julu podigle su cene akcija na svetskim berzama jer investitori smatraju da povećanje kamata Fed-a predstavlja potvrdu da

Najvažnije vesti 0 Comments

Nova prodaja stanova “Beograd na vodi”

Prodaja stanova u najnovijoj zgradi u okviru projekta “Beograd na vodi”, BW Vista, počeće u petak, 16. decembra, u Belgrade Waterfront galeriji, a prvi put će zainteresovani moći da kupe

Beogradska berza: Najveći dnevni skok zahvaljujući obveznicama

Domaće tržište akcija danas je zabeležilo najveći skok od 7. aprila, a ponovo su dužničke državne hartije dale veliki doprinos ukupnom prometu. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, skočio je 1,4% na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply