Wall Street: Indeksi bez većih promena

Wall Street: Indeksi bez većih promena

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer je oštar pad cena akcija u energetskom sektoru anulirao uspon akcija kompanija koje su objavile bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate.

Dow Jones oslabio je 0,03 odsto, na 20.951 bod, dok je S&P 500 ojačao 0,06 odsto, na 2.389 bodova, a Nasdaq indeks 0,05 odsto, na 6.075 bodova.

Najviše su juče pale, prosečno 1,9 odsto, cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte za gotovo 5 odsto nakon naznaka da OPEC i drugi veliki proizvođači neće preduzeti drastičnije korake kako bi se smanjio jaz između prevelike proizvodnje i nedovoljno snažne potražnje.

Podršku tržištu pružili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju na 14,8 odsto na godišnjem nivou, dok su pre početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izveštaja, biće to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Ulagače je ponešto ohrabrilo i ′zeleno svetlo′ zastupničkog doma američkog Kongresa novom predlogu zdravstvene reforme republikanaca, kojim se namerava zameniti tzv. Obamacare.

Raniji pokušaji zamene tog zakona, koji je već godinama republikancima trn u oku, nisu uspeli, pa sada mediji pišu kako se radi o velikoj pobedi predsednika Donalda Trumpa. No, još sledi velika bitka oko tog zakonskog predloga u Senatu.

“Ne znam da li se na tržištu novi zakon o zdravstvu smatra velikim uspehom. Mislim da ulagači znatno više očekuju od plana o smanjenju poreza. Ako vlada ne uspe progurati zakon o zdravstvu, to će biti vrlo loše za najavljenu poreznu reformu”, kaže Rick Meckler, predsednik u firmi LibertyView Capital Management.

Od 8. novembra, kada je Trump izabran za predsednika, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,7 odsto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, u poslednje vreme entuzijazam je splasnuo jer ulagači nisu sigurni da će Trump uspeti realizovati svoja obećanja.

U fokusu ulagača u petak će biti izveštaji o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na tržište jer najviše utiče i na odluke američke centralne banke o monetarnoj politici.

Nakon dvodnevne sednice, u sredu su čelnici Feda poručili da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih poruka ulagači su zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća ključne kamatne stope. Tako se na tržištu novca procenjuje da postoji više od 60 odsto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu.

Budu li podaci o zapošljavanju dobri, porašće očekivanja o povećanju kamata u junu. Budu li loši, ta će očekivanja splasnuti, kažu analitičari.

A na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 odsto, na 7.248 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,96 odsto, na 12.647 bodova, a pariski CAC 1,35 odsto, na 5.372 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Steen Jakobsen: Negativni kreditni impuls postao trend
Next Velika ponuda, cene hrane pale treći mesec za redom

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze – Intraday: Bankarski sektor i preuzimanja podstakli berze

Na evropskim berzama u ponedeljak su cene akcija znatno porasle, najviše u bankarskom sektoru, a pozitivno na tržište utiču vesti o preuzimanjima.

Kurs dinara: U ponedeljak 123,79 dinara za evro

Zvanični srednji kurs u ponedeljak će biti 123,7907, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na petak, saopštila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Venecuela najavljuje svoju kriptovalutu

Predsednik Venecuele Nicolas Maduro kaže da će vlada pokrenuti kriptovalutu u borbu protiv onoga što naziva SAD finansijskom “blokadom” te socijalističke države.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply