Steen Jakobsen: Negativni kreditni impuls postao trend

Steen Jakobsen: Negativni kreditni impuls postao trend

Za proteklih mesec ili dva, usporavanje kreditnog impulsa koji je pokrenula Kina (što se potvrdilo tokom moje posete Kini pre dve nedelje) apsolutno je od ključnog značaja za budućnost globalnih tržišta, rekao je glavni ekonomista Saxo banke, Steen Jakobsen.

Jutros sam pročitao dva izveštaja iz Pimco i Danske Banke koji potvrđuju ovaj stav kojim se navodi da:

„Glavni kineski indikatori su ukazali na vrhunac u ciklusu već neko vreme […] Nakon što su ukazivali na vrhunac poslednjih nekoliko meseci, PMI je u aprilu i potvrdio usporavanje aktivnosti u drugom kvartalu i očekujemo da će se to nastaviti do kraja 2017.

U rezimeu Danske Banke se nastavlja sa tvrdnjom da:

„Vrhunac u kineskom ciklusu će doprineti da tema reflacije izgubi energiju, dok maksimalne vrednosti globalnog ciklusa i inflacija cena berzanske robe idu naniže.“

Steen Jakobsen (Foto:  tyden.cz)

Steen Jakobsen (Foto: tyden.cz)

Na mom stolu je takođe jutros bio UBS izveštaj iz 22. februara u kojem se navodi da:

„Naš globalni kreditni impuls (koji pokriva 77% svetskog BDP) je iznenada izgubio snagu… [međutim] „globalni“ kreditni impuls tokom proteklih 18 meseci je predstavljao uglavnom Kinu, koja čak i sada još uvek stvara nova zaduženja po godišnjoj stopi od oko 30 procenata (kineskog) BDP-a. Međutim kreditni impuls je „promena u okviru promene“ zaduženja, pa čak i kineske banke neće moći da izdrže nedavni vanredni tempo kreditnog ubrzanja.“

Ovi stavovi ponavljaju one iz moje martovske prezentacije o makroekonomiji u Aziji, u kojoj sam naveo da sam video da kreditni impuls dostiže maksimum u prvom kvartalu.

Ovo su ključne komponente u bilo kom ekonomskom modelu. Mi ekonomisti razumemo vrednosti blizu nule u „crnoj kutiji“ koju zovemo ekonomija, ali mi možemo da posmatramo šta ulazi u crnu kutiju … i šta izlazi.

Sada raste cena kratkoročnog novca (koji kontrolišu globalne centralne banke) i iznos kredita opada (kredit impuls) „s obzirom da je sve jednako“ to će stvoriti niži rast, manju produktivnost i manju inflaciju.

Naše studije, koje je uglavnom uradio naš prijatelj Robert Balan, pokazuju devet meseci kašnjenja kredita prema privredi, što znači današnji naslovi i ekonomski podaci su kreirani pre devet meseci!

Da se podsetimo šta se desilo pre devet meseci. Bilans stanja Evropske centralne banke od 2016. godine do sada, prikazuje masovnu eksploziju kredita koja objašnjava zašto zarade, PMI podaci i inflacija doživljavaju maksimume baš sada.

Naš model ukazuje na to da smo došli do vrha impulsa rasta. Naši podaci i informacije sa terena o Kini ukazuju da uoči jesenjeg sastanka Komunističke partije ekonomija klizi ka zaustavljaju što će dovesti do nultog ili negativnog rasta i zaustavljanja kreditnog impulsa Kine (koji predstavlja više od 50% globalnog rasta i zaduživanja).

Najveći jaz u percepciji-naspram-stvarnosti ostaje zabrinjavajući rizik recesije… trenutno, tržište smatra da je njena mogućnost 20%.

Mi verujemo da ona iznosi 60%.

Različita finansijska sredstva

Naše razvrstavanje finansijskih sredstava je međutim izuzetno dosadno. Gledam moje razvrstavanje od 14. decembra:

Fiksni prihodi: preporuka za ulaganje (50%) nakon preporuke za smanjenje investicije (0%) naspram neutralne pozicije 25%

Berzanske robe: Neutralno (25%) naspram neutralnog

Akcije: preporuka za smanjenje investicije (10%) naspram preporuke za smanjenje investicije (10%)

Devizna sredstva: preporuka za smanjenje investicije (15%) naspram preporuke za ulaganje (65%)

Dopuna deviznih sredstava: Iz duge pozicije na USD u kratku na USD

(Duge pozicije naspram USD: asutralijski doalr AUD, funta GBP i zlato)

Postoji jedna marginalna promena: Zaračunali smo mali – veoma mali – profit na AUD, a bili smo neutralni ka ZAR jer i Južna Afrika i Australija su veoma povezane sa kreditima i Kinom.

Inače naša glavna preporuka za ulaganje su fiksni prihodi (10– i 30-godišnji) uz temu slabijeg dolara kao naše glavne politike kada je reč o Trampu i SAD.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Dinar stabilan, srednji kurs 123,25 dinara za evro
Next Wall Street: Indeksi bez većih promena

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Rogers: Idući pad na tržištima kapitala biće najgori u istoriji

Dramatična rasprodaja na berzi koja se dogodila ove nedelje izazala je zabrinutost na tržištu medveda (pad od 20 odsto naziva se “tržište medveda”).

Transport 1Comments

Saša Vlaisavljević: Ovo će biti rekordna poslovna godina za Aerodrom

Beogradski aerodrom “Nikola Tesla” ostvario je u prvih šest meseci veći poslovni prihod za 5 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Iako su prethodne dve godine bile najuspešnije

Makroekonomija 0 Comments

John Hardy: Podeljena mišljenja nakon sastanka FOMC, pad dolara

Sastanak američkog Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) obeležila je podela mišljenja oko povećavanja kamatnih stopa i sveukupna neizvesnost, piše u komentaru za Gdeinvestirati direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply