Jak uslužni sektor pomogao oporavku ekonomije Britanije

Jak uslužni sektor pomogao oporavku ekonomije Britanije

Rast aktivnosti u uslužnom sektoru Velike Britanije je neočekivano ubrzao u aprilu, što ekonomiji te zemlje omogućava solidan početak drugog kvartala posle slabijih od očekivanih perfromansi u prvom tromesečju, izveštava njujorška agencija „Bloomberg“.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za uslužni sektor Velike Britanije, kog izračunava londonska kompanija Markit, porastao je u aprilu na 55,8 poena sa 55 poena iz marta, što je bolje od projekcija analitičara koji su predviđali pad na 54,5 poena.

Industrijski i građevinski sektor su takođe registrovali oporavak, što govori da britanska ekonomija raste tempom od 0,6 odsto.

U drugom kvartalu je, prema rečima glavnog ekonomiste Markita Chrisa Williamsona, moguć tempo privrednog rasta od 0,4 odsto, posle usporavanja na stopu rasta od 0,3 odsto u prva tri meseca ove godine.

Anketa Markita je, takođe, pokazala da je zapošljavanje poraslo, iako skromnim tempom, dok poslovno poverenje ostaje na visokom nivou

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Profesionalni upravnici zgrada: Plata 55.000 din, posao za 20.000 ljudi, obuke od maja
Next Evropska komisija će srezati procenu rasta Grčke

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Erste Grupa: U 2018. manje bruto potrebe za finansiranjem u centralno-istočnoj Evropi

Iako izgleda da su bruto potrebe za finansiranjem pod sigurnom kontrolom u 2018, neke zemlje će možda morati da intenzivno koriste mogućnosti koje pružaju tržišta u prvih nekoliko meseci ove

Kompanije 0 Comments

Procene analitičara: Najveće kompanije u Evropi su na putu da ostvare najveći rast profita u poslednjih 7 godina

Najveće kompanije u Evropi su na putu da u prvoj polovini ove godine ostvare najveći rast profita u posljednjih sedam godina, što nagoveštava da bi ovaj kontinent konačno mogao da

Makroekonomija 0 Comments

Goran Nikolić o uticaju Brexita na srpsku ekonomiju i EU integracije

Eventualni odlazak Britanije iz Evropske zajednice, svakako će blago usporiti EU integracije Srbije, ocenjuje u komentaru za Večernje Novosti doktor Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply