Poslovni prostor “Beograđanke” godinama stoji poluprazan

Poslovni prostor “Beograđanke” godinama stoji poluprazan

Grad nudi u zakup 317 različitih poslovnih objekata kojima gazduje, a cene rentiranja mnogobrojnih, uglavnom praznih lokala koji se nalaze na javnom konkursu skoro čitavu deceniju kreću se od 395 do 1.000 dinara po kvadratu.

Grad Beograd, koji u svom vlasništvu ima hiljade lokala, pozvao je zainteresovane zakupce da učestvuju u nadmetanju za rentiranje poslovnog prostora. U ponudi je čak 317 lokala, cene po kvadratu kreću se od 395 do 1.050 dinara, zavisno od zone, a nude se kancelarije, sale, magacini i prostori za prodaju.

Očigledno da su kriza i besparica učinile svoje. Broj praznih lokala trostruko je veći u odnosu na 2013. godinu, kada je grad imao “samo” 118 praznih poslovnih prostora. Prošle godine nuđeno je 220 lokala.

Nekada veoma atraktivna zgrada za privrednike – “Beograđanka” sada “zvrji” pusta. Naime, u ovoj poslovnoj zgradi trenutno su prazne čak 63 prostorije, a ono što je zanimljivo je da su cene nešto niže nego ranije, mesečni zakup u proseku je 600 dinara po kvadratu, što je za oko 150 dinara manje u odnosu na lane. Depozit u soliteru u Masarikovoj varira od 24.000 do 1.524.000 dinara za kompletan 18. sprat.

Cene zakupa privatnog poslovnog prostora koji se izdaju preko agencija za nekretnine, slične su kao i kod kancelarija u vlasništvu grada. Kvadrat lokala na najatraktivnijim lokacijama kao što su Knez Mihailova ili Terazije mesečno se može iznajmiti od 10 do 20 evra.

– Cene se već godinama ne menjaju – složni su svi agenti sa kojima smo razgovarali. – Isti je i broj ljudi koji traže lokacije za svoje firme, samo se veličina prostora menja. Dok jedni, zbog proširenja poslovanja traže veće lokale, drugi se zbog štednje useljavaju u manje kancelarije

Mnogi od ponuđenih lokala koji se nalaze na konkursu više godina su prazni. Takvi prostori su smešteni na manje prometnim lokacijama, a prethodni zakupci iza sebe su ostavili dugove. Primer je lokal u Ulici Miloša Pocerca 30. Zbog veoma lošeg stanja, njemu je potrebno renoviranje “od nule”.

– U fondu poslovnog prostora grada Beograda nalaze se i kvadrati koji su upražnjeni duži vremenski period, najčešće zbog lokacije koja nije povoljna za obavljanje komercijalnih delatnosti – kažu u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove.

Prema iskustvima zaposlenih u sektoru za poslovni prostor, najveće interesovanje potencijalni zakupci pokazuju za centralne gradske opštine, te se može reći da je lokacija najvažnija karakteristika koja privlači potencijalne zakupce poslovnog prostora.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Evropske berze podstaknute poslovnim rezultatima kompanija
Next Allianz: Niža neto dobit u prvom kvartalu 2017. godine

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Cene nekretnina u Hrvatskoj: Najtraženiji Zagreb, najskuplji Dubrovnik i Opatija

Najniže cene nekretnina u Hrvatskoj su u Sisku, Bjelovaru i Slavonskom Brodu, dok su najskuplje nekretnine standardno u Dubrovniku, Opatiji i Splitu, podaci su portala za nekretnine Crozilla.com.

Nekretnine 0 Comments

Uskoro tender za izgradnju novog fudbalskog stadiona u Melencima

Fudbalski klub Rusanda iz Melenaca dobiće novi stadion.

Najvažnije vesti 0 Comments

Kvadrat oduzetog zemljišta za železničku obilaznicu oko Niša po ceni od 300 do 5.000 dinara

Eksproprijacija zemljišta na trasi na kojoj će biti železnička obilaznica oko Niša započeće na jesen, a vlasnici zemljišta za kvadrat oduzetog zemljišta dobiće izmedju 300 i 5.000 dinara po kvadratu,

1 Comment

  1. Rom Beogradsi
    May 05, 21:05 Reply
    I prazni lokali prave vlasnivima trosak. Da li to vazi i kada je gtad vlasnik? Toliko praznih lokala a cena se drzi. Da li tu vaze pravila toliko hvaljene trzisne privrede? Ps. Beogradjanku pozdravlja grad na vodi.

Leave a Reply