Poslovni prostor “Beograđanke” godinama stoji poluprazan

Poslovni prostor “Beograđanke” godinama stoji poluprazan

Grad nudi u zakup 317 različitih poslovnih objekata kojima gazduje, a cene rentiranja mnogobrojnih, uglavnom praznih lokala koji se nalaze na javnom konkursu skoro čitavu deceniju kreću se od 395 do 1.000 dinara po kvadratu.

Grad Beograd, koji u svom vlasništvu ima hiljade lokala, pozvao je zainteresovane zakupce da učestvuju u nadmetanju za rentiranje poslovnog prostora. U ponudi je čak 317 lokala, cene po kvadratu kreću se od 395 do 1.050 dinara, zavisno od zone, a nude se kancelarije, sale, magacini i prostori za prodaju.

Očigledno da su kriza i besparica učinile svoje. Broj praznih lokala trostruko je veći u odnosu na 2013. godinu, kada je grad imao “samo” 118 praznih poslovnih prostora. Prošle godine nuđeno je 220 lokala.

Nekada veoma atraktivna zgrada za privrednike – “Beograđanka” sada “zvrji” pusta. Naime, u ovoj poslovnoj zgradi trenutno su prazne čak 63 prostorije, a ono što je zanimljivo je da su cene nešto niže nego ranije, mesečni zakup u proseku je 600 dinara po kvadratu, što je za oko 150 dinara manje u odnosu na lane. Depozit u soliteru u Masarikovoj varira od 24.000 do 1.524.000 dinara za kompletan 18. sprat.

Cene zakupa privatnog poslovnog prostora koji se izdaju preko agencija za nekretnine, slične su kao i kod kancelarija u vlasništvu grada. Kvadrat lokala na najatraktivnijim lokacijama kao što su Knez Mihailova ili Terazije mesečno se može iznajmiti od 10 do 20 evra.

– Cene se već godinama ne menjaju – složni su svi agenti sa kojima smo razgovarali. – Isti je i broj ljudi koji traže lokacije za svoje firme, samo se veličina prostora menja. Dok jedni, zbog proširenja poslovanja traže veće lokale, drugi se zbog štednje useljavaju u manje kancelarije

Mnogi od ponuđenih lokala koji se nalaze na konkursu više godina su prazni. Takvi prostori su smešteni na manje prometnim lokacijama, a prethodni zakupci iza sebe su ostavili dugove. Primer je lokal u Ulici Miloša Pocerca 30. Zbog veoma lošeg stanja, njemu je potrebno renoviranje “od nule”.

– U fondu poslovnog prostora grada Beograda nalaze se i kvadrati koji su upražnjeni duži vremenski period, najčešće zbog lokacije koja nije povoljna za obavljanje komercijalnih delatnosti – kažu u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove.

Prema iskustvima zaposlenih u sektoru za poslovni prostor, najveće interesovanje potencijalni zakupci pokazuju za centralne gradske opštine, te se može reći da je lokacija najvažnija karakteristika koja privlači potencijalne zakupce poslovnog prostora.

Izvor: GdeInvestirati/VečernjeNovosti
Previous Evropske berze podstaknute poslovnim rezultatima kompanija
Next Allianz: Niža neto dobit u prvom kvartalu 2017. godine

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Cena kvadrata u Beogradu skočila 23 odsto, moraju i naknade

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da je vrednost kvadarta u Beogradu porasla za 23 odsto u odnosu na 2016. godinu i dodao da se na osnovu toga određuje i

Nekretnine 0 Comments

Stambene nekretnine u ovim gradovima biće u fokusu investitora u 2017.

Koliko koštaju stanovi u gradovima širom Evrope, koje su najpovoljnije opcije za investiranje u nekretnine, prognoze kretanja na tržištima za 2017. godinu…

Maloprodajni objekti 0 Comments

Tržni centar u izgradnji “Belgrade Plaza” prodat Izraelcima

Kompanija “Plaza Centers”, registrovana u Holandiji, saopštila je da je potpisala obavezujući ugovor o prodaji svog šoping i zabavnog centra u Beogradu “Belgrade Plaza”, koji se nalazi u fazi izgradnje,

1 Comment

  1. Rom Beogradsi
    May 05, 21:05 Reply
    I prazni lokali prave vlasnivima trosak. Da li to vazi i kada je gtad vlasnik? Toliko praznih lokala a cena se drzi. Da li tu vaze pravila toliko hvaljene trzisne privrede? Ps. Beogradjanku pozdravlja grad na vodi.

Leave a Reply