Evropske berze podstaknute poslovnim rezultatima kompanija

Evropske berze podstaknute poslovnim rezultatima kompanija

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro su cene akcija porasle, najviše u finansijskom i naftnom sektoru, zahvaljući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto, nakon što je juče ostao gotovo nepromenjen nedaleko od najvišeg nivoa u 20 meseci.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,30 odsto, na 7.255 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,50 odsto, na 12.587 bodova, a pariski CAC 0,55 odsto, na 5.330 bodova.

Najviše su, u proseku 1,3 odsto, jutros skočile cene akcija u finansijskom sektoru.

Pritom je među najvećim dobitnicama akcija HSBC-a, sa skokom cene za 3,4 odsto, jer je ta britanska banka izvestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima.

Podršku tom sektoru pruža i jučerašnji signal američke centralne banke da se namerava držati svog plana o postepenom povećanju ključnih kamatnih stopa.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Feda ostavili su kamatne stope nepromenjene, kao što se i očekivalo.

U saopštenju su poručili da je usporavanje rasta američke ekonomije u prvom tromesečju verovatno prolazno, da je potrošnja domaćinstava solidna, da su poslovne investicije ojačale i da se inflacija približava ciljanim nivoima.

Poručili su, takođe, da je tržište rada snažno i da su temelji koji podržavaju rast potrošnje i dalje solidni.

Iz tih su poruka ulagači zaključili da Fed ostaje pri svom planu da do kraja godine još u dva navrata poveća kamatne stope.

Tako se na tržištu novca sada procenjuje da postoji 72 odsto izgleda da će Fed povećati te kamate već u junu, dok su pre saopštenja Feda ti izgledi iznosili 63 odsto.

Snažno su jutros, 1,1 odsto, porasle i cene akcija u naftnom sektoru, što se zahvaljuje dobrim poslovnim vestima iz Statoila i Royal Dutch Shella.

Prema podacima Reutersa, dosad je 43 odsto firmi iz sastava STOXX 600 indeksa objavilo poslovne izveštaje, pri čemu je njih 74 odsto premašilo očekivanja analitičara u vezi zarada, a 82 odsto u vezi prihoda.

Na azijskim su berzama cene akcija jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio u minusu 0,4 odsto, skliznuvši s najviših nivoa od juna 2015. godine.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika do kraja nedelje ne radi.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Rusi u Vranju: Posao u fabrici za 1.000 radnika
Next Poslovni prostor "Beograđanke" godinama stoji poluprazan

You might also like

Berza

Azijske berze: Blagi rast indeksa

Na većini azijskih berzi u ponedeljak su cene akcija blago porasle, dok je dolar ojačao nakon što je krajem prošle nedelje američki Senat prihvatio predlog porezne reforme.

Berza

Wall Street: Indeksi zabeležili novi skok

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago porasle, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima, pri čemu je Nasdaq indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Najvažnije vesti

Beogradska berza: Promet u maju 4,2 mlrd dinara, Energoprojekt porastao 7,4 odsto

Maj je Beogradskoj berzi doneo promet od 4,2 milijarde RSD (33,8 miliona EUR), ali je manje od desetine realizacije otpalo na tržište akcija.