Elektroprivreda Crne Gore u procesu prijema na srpsku berzu

Elektroprivreda Crne Gore u procesu prijema na srpsku berzu

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je u procesu prijema na srpsku berzu električne energije SEEPEX i taj posao bi trebalo da bude završen tokom leta.

Tehnički direktor SEEPEX-a Dejan Stojčevski rekao je da EPCG trenutno rešava papirologiju vezano za prijem na berzu struje SEEPEX.

Cilj je da se svi veliki proizvođači električne energije iz okolnih zemalja priključe SEEPEX-u, objašnjava Stojčevski, precizirajući da su trenutno njeni članovi elektroprivrede Srbije (EPS), Hrvatske, Republike Srpske i Mađarske, a da se očekuje da se toj berzi priključi i makedonska elektroprivreda.

Foto: EPCG

Foto: EPCG

Berza električne energije u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, SEEPEX odnosno tržište struje dan unapred, počela je sa operativnim radom 17. februara 2016.

“Uspostavljanje ove berze je veoma značajno za sve, i za građane i za kompanije i za investitore koji žele da dođu, jer u svakom trenutku mogu da vide i saznaju kolika je cena električne energije, a to je veoma bitno za njihove buduće planove”, navodi sagovornik Tanjuga.

Prema pisanjima crnogorskih medija, ulazak EPCG na srpsku berzu električne energije omogućiće toj energetskoj kompaniji sigurnu i stabilnu platformu za trgovinu na kojoj će moći da proširi regionalno prisustvo i obogati portfolio.

Strujom se na ovoj berzi trguje kao akcijama na berzi, a isporučioci energije nisu samo proizvođači, već i trgovci koji su prema važećim zakonima registrovani.

SEEPEX je formiran kao zajedničko ulaganje srpskog operatora prenosnog sistema EMS-a i Evropske berze električne energije EPEX SPOT u cilju osiguranja transparentnog i pouzdanog mehanizam za formiranje veleprodajne cene na tržištu električne energije, putem uparivanja ponude i potražnje po pravičnoj i transparentnoj ceni, uz sigurnost da će sve transakcije zaključene na toj berzi biti realizovane i plaćene.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Otvaranje robne kuće Ikea očekuje se na leto
Next Sloga: "Povećanjem minimalca za 50 odsto skaču i plate"

You might also like

Produktna berza: Najveći deo prometa činila soja, slaba prodaja kukuruza i pšenice

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu soja je činila više od 70 odsto ukupnog prometa robe što je razlog da je ukupna finansijska vrednost prometa duplo veća u odnosu na

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze skočile zbog dobrih rezultata kompanija

Na evropskim berzama su u četvrtak ujutro cene akcija blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Svetske berze 0 Comments

Dolar malo iznad najnižih nivoa u šest i po meseci

Dolar se u sredu na međunarodnim tržištima zadržao iznad najnižih nivoa u 6,5 meseci prema korpi najznačajnijih valuta dok su ulagači za nove smernice čekali podatke o inflaciji u evrozoni

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply