Wall Street: Industrijski i tehnološki sektor podigli indekse

Wall Street: Industrijski i tehnološki sektor podigli indekse

Na Wall Streetu su u utorak indeksi porasli, zahvaljujući rastu cena akcija u tehnološkom i industrijskom sektoru, dok su energetski i automobilski bili pod pritiskom.

Dow Jones ojačao je 0,17 odsto, na 20.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 odsto, na 2.391 bod, a Nasdaq indeks 0,06 odsto, na 6.095 bodova.

Najviše su juče, u proseku 0,5 odsto, porasle cene akcija u industrijskom sektoru, a pratio ih je tehnološki sektor s rastom cena za 0,3 odsto.

Pritom je akcija Applea poskupela 0,6 odsto. Međutim, u nastavku trgovanja nakon zatvaranja Wall Streeta, cena akcije tog tehnološkog giganta pala je više od 1 odsto jer su ulagače zabrinuli njegovi poslovni rezultati, posebno pad prodaje iPhonea.

Pod pritiskom je juče bio automobilski sektor jer su najveći američki proizvođači vozila zabeležili pad prodaje u SAD-u u aprilu.

Zbog toga je cena akcije Forda potonula više od 4, a General Motorsa gotovo 3 odsto.

Juče su pale, za prosečno 0,5 odsto, i cene akcija u energetskom sektoru, što je posledica pada cena nafte.

Ulagači su bili oprezni i zbog toga što je juče počela dvodnevna sednica čelnika američke centralne banke, koji će svoje zaključke objaviti u sredu.

Ne očekuju se nikakve promene u monetarnoj politici, no mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao signalizovati da u junu namerava povećati kamate.

To ne bi bila pozitivna vest za tržišta, no ulagače ohrabruje što u tekućoj sezoni objava kvartalnih poslovnih rezultata velika većina kompanija prebacuje očekivanja.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene rasta zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju na 13,9 odsto na godišnjem nivou, dok su pre početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izveštaja, biće to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Od 8. novembra, kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a, S&P 500 indeks porastao je snažnih 11,8 odsto, zahvaljujući Trumpovim obećanjima o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, u poslednje vreme ulagači nisu sigurni da će Trump uspeti realiovati svoja obećanja.

“Trumpova vlada i dalje izlazi s puno kontradiktornih i teško razumljivih predloga i ideja, a mislim da to izaziva na tržištu konfuziju u vezi daljnjih poteza vlade”, kaže Rick Meckler, predsednik u firmi LibertyView Capital Management.

I na evropskim berzama su cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 odsto, na 7.250 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,56 odsto, na 12.507 bodova, a pariski CAC 0,70 odsto, na 5.304 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous EPS uvezao struju za 42 miliona evra
Next Austrija: Nezaposlenost pala za 2,6 odsto

You might also like

Beogradska berza: NIS ponovo najprometiji, Aerodrom dodirnuo nivo od 1.400 RSD

Ponovo su državne obveznice odnele gro prometa na Beogradskoj berzi, a među akcijama najatraktivnija je bila Naftna industrija Srbije (NIIS).

Beogradska berza: Indeksi u “zelenom”, trgovanje uzdržano

Indeksi Beogradske berze zaključili su jučerašnje trgovanje u plusu, a aktivnost investitora bila je prilično uzdržana.

Produktna berza: Primetna tendecija rasta cena robe

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje prometovano je 345 tona robe, što je za 34,29 odsto manji promet u odnosu na trgovanje u prethodnoj nedelji.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply