Cene nafte nadoknadile deo jučerašnjih gubitaka

Cene nafte nadoknadile deo jučerašnjih gubitaka

Nakon oštrog pada prethodnog dana, cene su se nafte na međunarodnim tržištima u sredu delimično oporavile, zahvaljujući izveštaju o padu zaliha u SAD-u, no i dalje se trguje oprezno.

Na londonskom tržištu cena barela jutros je porasla 56 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta, na 51,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trguje po 48 centi višoj ceni, od 48,14 dolara.

U utorak je cena barela na američkom tržištu skliznula 2,4 %, zaronivši na najniže nivoe od 21. marta, dok je cena na londonskom tržištu pala na najniži nivo ove godine, izgubivši praktično sve dobitke ostvarene od sporazuma OPEC-a o smanjenju proizvodnje u novembru prošle godine.

Ulagače su malo ohrabrili sinoć objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API), prema kojima su prošle nedelje zalihe nafte u SAD-u pale za 4,2 miliona barela, na 528,3 miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,3 miliona barela.

Prema izveštaju Reutersa, proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u aprilu je pala četvrti mesec zaredom, pri čemu je vodeći svetski proizvođač Saudijska Arabija zadržala proizvodnju ispod ciljanog nivoa, dok su nemiri smanjili proizvodnju u Nigeriji i Libiji.

No, više nafte iz Angole i veća proizvodnja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) od prvobitno planirane znače da je OPEC-ovo poštivanje dogovorenog smanjenja proizvodnje skliznulo na 90 % s 92 % u martu, pokazuje istraživanje Reutersa.

Sirova nafta istovarena s brodova širom sveta u aprilu je bila blizu rekordnog nivoa od 45 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Thomson Reuters Eikona. To pokazuje da su nivoi ponude ostali visoki, no to takođe upućuje i na snažnu potražnju, posebno iz Azije.

I dok članice OPEC-a smanjuju proizvodnju, SAD, Kanada i neke druge zemlje povećavaju proizvodnju. A to umanjuje uticaj OPEC-ovih proizvodnih rezova na smanjenje jaza između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 2017. jedan odsto
Next Energoprojekt: Prihod u 2016. pao za 8,5 odsto

You might also like

Produktna berza: Cene stabilne, čeka se rasplet na svetskim tržištima pšenice

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 708,3 tone robe, što je za 38,41 odsto manje nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost trgovane

Zvanični srednji kurs je 118,1411 dinara za jedan evro

Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao u ponedeljak i zvanični srednji kurs je 118,1411 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze 0 Comments

Crne prognoze dotukle cene nafte

Cene nafte su pale na trgovanju u Njujorku, izgubivši ranije dobitke, nakon što je šef Međunarodne agencije za energetiku predvideo rast isporuka iz SAD-a. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply