Cene nafte nadoknadile deo jučerašnjih gubitaka

Cene nafte nadoknadile deo jučerašnjih gubitaka

Nakon oštrog pada prethodnog dana, cene su se nafte na međunarodnim tržištima u sredu delimično oporavile, zahvaljujući izveštaju o padu zaliha u SAD-u, no i dalje se trguje oprezno.

Na londonskom tržištu cena barela jutros je porasla 56 centi u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta, na 51,02 dolara. Na američkom tržištu barelom se trguje po 48 centi višoj ceni, od 48,14 dolara.

U utorak je cena barela na američkom tržištu skliznula 2,4 %, zaronivši na najniže nivoe od 21. marta, dok je cena na londonskom tržištu pala na najniži nivo ove godine, izgubivši praktično sve dobitke ostvarene od sporazuma OPEC-a o smanjenju proizvodnje u novembru prošle godine.

Ulagače su malo ohrabrili sinoć objavljeni podaci Američkog instituta za naftu (API), prema kojima su prošle nedelje zalihe nafte u SAD-u pale za 4,2 miliona barela, na 528,3 miliona barela, dok su analitičari očekivali pad od 2,3 miliona barela.

Prema izveštaju Reutersa, proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u aprilu je pala četvrti mesec zaredom, pri čemu je vodeći svetski proizvođač Saudijska Arabija zadržala proizvodnju ispod ciljanog nivoa, dok su nemiri smanjili proizvodnju u Nigeriji i Libiji.

No, više nafte iz Angole i veća proizvodnja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) od prvobitno planirane znače da je OPEC-ovo poštivanje dogovorenog smanjenja proizvodnje skliznulo na 90 % s 92 % u martu, pokazuje istraživanje Reutersa.

Sirova nafta istovarena s brodova širom sveta u aprilu je bila blizu rekordnog nivoa od 45 miliona barela dnevno, pokazuju podaci Thomson Reuters Eikona. To pokazuje da su nivoi ponude ostali visoki, no to takođe upućuje i na snažnu potražnju, posebno iz Azije.

I dok članice OPEC-a smanjuju proizvodnju, SAD, Kanada i neke druge zemlje povećavaju proizvodnju. A to umanjuje uticaj OPEC-ovih proizvodnih rezova na smanjenje jaza između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu 2017. jedan odsto
Next Energoprojekt: Prihod u 2016. pao za 8,5 odsto

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Dow Jones skočio, Nasdaq pao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao najviši nivo u istoriji, zahvaljujući rastu cena akcija banaka, dok je Nasdaq indeks pao jer ulagači menjaju pozicije nakon pobede Donalda

Beogradska berza: NIS najprometniji, Aerodrom prekinuo uzlazni trend

Ukupan promet u trgovanju na Beogradskoj berzi u ponedeljak je iznosio 9,2 miliona RSD (74,1 hiljadu EUR), a indeks Belex15 je ojačao 0,2% na 746,1 poen.

Aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske 30. januara

Aukcija trezorskih zapisa Republike Srpske u planiranom iznosu od 25 miliona KM posredstvom Banjalučke berze biće održana 30. januara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply