U evropske fondove slilo se 210 milijardi evra

U evropske fondove slilo se 210 milijardi evra

Rastuća politička neizvesnost u Evropi nije sprečila globalne investitore da u evropske investicione fondove uplate najveći iznos novca u poslednjih pet godina.

Kako navodi Financial Times, u prvom tromesečju slilo se 210 milijardi evra, što je najviši tromesečni iznos od 2012. godine.  

O skoku privlačnosti evropskih tržišta kapitala svedoči i podatak da je iznos uplaćen u prvom tromesečju dvostruko viši od prethodnog tromesečja u kojem je pristiglo 82 milijarde evra. Pristigli novac u prvom kvartalu otišao je podjednako u akcionarske, obvezničke, novčane i alternativne fondove.

Prema podacima konsultantske kuće “Lipper”, akcionarski fondovi privukli su 34 milijarde evra. Nakon što se slilo 13 milijardi evra, krajem marta imovina evropske investicione filijale američke kompanije “JPMorgan Asset Managementa” dostigla je rekordne nivoe, a njen direktor Massimo Greco tumači da je izbor Donalda Trumpa za američkog predsednika povećao poverenje u tržišta.

“Optimizam povećava apetit za rizikom. Prognoze za globalnu ekonomiju sve su pozitivnije. Veća su i očekivanja među investitorima da će akcionarska i deo obvezničkih tržišta dobro odraditi”, kaže Greco.

Rezultat u prvom tromesečju značajan je zaokret u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su investitori povukli 21 milijardu evra iz evropskih fondova zbog pada ovdašnjih berzi i zabrinutosti oko kineskog rasta. Ipak, deo poznatih investitora savetuje oprez. Tako je Bill Gross u aprilu rekao da investitori previše očekuju od akcionarskih tržišta, a od obvezničkih očekuju previše prinosa te da su cene svih vrsta finansijske  imovine na umetnim nivoima.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni.hr
Previous AirBerlin: Rekordan gubitak zbog troškova restrukturiranja
Next Mađarska: Nezaposlenost pala na 4,5 odsto u prvom kvartalu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Recesija u Rusiji: Indeks poverenja potrošača na najnižem nivou u poslednjih 10 godina

Poverenje potrošača u Rusiji je u prvom kvartalu ove godine palo na 63 poena, što je naniži nivo od početka merenja ovih podataka u 2005. godini, prema podacima međunarodne istraživačke

Makroekonomija 1Comments

Osniva se Razvojna agencija Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je danas formiranje Razvojne agencije Vojvodine, po modelu Razvojne agencije Srbije, i ocenio da je u Srbiji stvorena “nova klima klima poleta i prosperiteta”.

Najvažnije vesti 0 Comments

Godišnja neto dobit kompanije Inditex veća za 10 odsto

Španski modni maloprodajni div Inditex, vlasnik Zare, izvestio je u sredu da je prošlu godinu zaključio s 10 odsto višom neto dobiti zahvaljujući širenju poslovanja u inostranstvu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply