U evropske fondove slilo se 210 milijardi evra

U evropske fondove slilo se 210 milijardi evra

Rastuća politička neizvesnost u Evropi nije sprečila globalne investitore da u evropske investicione fondove uplate najveći iznos novca u poslednjih pet godina.

Kako navodi Financial Times, u prvom tromesečju slilo se 210 milijardi evra, što je najviši tromesečni iznos od 2012. godine.  

O skoku privlačnosti evropskih tržišta kapitala svedoči i podatak da je iznos uplaćen u prvom tromesečju dvostruko viši od prethodnog tromesečja u kojem je pristiglo 82 milijarde evra. Pristigli novac u prvom kvartalu otišao je podjednako u akcionarske, obvezničke, novčane i alternativne fondove.

Prema podacima konsultantske kuće “Lipper”, akcionarski fondovi privukli su 34 milijarde evra. Nakon što se slilo 13 milijardi evra, krajem marta imovina evropske investicione filijale američke kompanije “JPMorgan Asset Managementa” dostigla je rekordne nivoe, a njen direktor Massimo Greco tumači da je izbor Donalda Trumpa za američkog predsednika povećao poverenje u tržišta.

“Optimizam povećava apetit za rizikom. Prognoze za globalnu ekonomiju sve su pozitivnije. Veća su i očekivanja među investitorima da će akcionarska i deo obvezničkih tržišta dobro odraditi”, kaže Greco.

Rezultat u prvom tromesečju značajan je zaokret u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su investitori povukli 21 milijardu evra iz evropskih fondova zbog pada ovdašnjih berzi i zabrinutosti oko kineskog rasta. Ipak, deo poznatih investitora savetuje oprez. Tako je Bill Gross u aprilu rekao da investitori previše očekuju od akcionarskih tržišta, a od obvezničkih očekuju previše prinosa te da su cene svih vrsta finansijske  imovine na umetnim nivoima.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni.hr
Previous AirBerlin: Rekordan gubitak zbog troškova restrukturiranja
Next Mađarska: Nezaposlenost pala na 4,5 odsto u prvom kvartalu

You might also like

Plemeniti metali zatvorili 2016. godinu u pozitivnoj teritoriji, najbolji učinak ostvario paladijum

Spot cena zlata na kraju 2016. godine iznosila je 1.150,50 dolara po unci, što je oko 8,5 odsto veća cena nego na početku godine.

Najvažnije vesti 0 Comments

Crna Gora: Pojeftinili stanovi u novogradnji, Bar i Budva najskuplji

Cena stana u novogradnji u Crnoj Gori pale su u drugom tromesečju za 10 odsto na godišnjem nivou, podaci su crnogorskog zavoda za statistiku Monstata.

Makroekonomija 0 Comments

MMF usvojio četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom

Bord izvršnih direktora MMF-a zaključio je kombinovanu četvrtu i petu reviziju stend baj aranžmana koji ta institucija ima sa Srbijom, uz poruku da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply