U evropske fondove slilo se 210 milijardi evra

U evropske fondove slilo se 210 milijardi evra

Rastuća politička neizvesnost u Evropi nije sprečila globalne investitore da u evropske investicione fondove uplate najveći iznos novca u poslednjih pet godina.

Kako navodi Financial Times, u prvom tromesečju slilo se 210 milijardi evra, što je najviši tromesečni iznos od 2012. godine.  

O skoku privlačnosti evropskih tržišta kapitala svedoči i podatak da je iznos uplaćen u prvom tromesečju dvostruko viši od prethodnog tromesečja u kojem je pristiglo 82 milijarde evra. Pristigli novac u prvom kvartalu otišao je podjednako u akcionarske, obvezničke, novčane i alternativne fondove.

Prema podacima konsultantske kuće “Lipper”, akcionarski fondovi privukli su 34 milijarde evra. Nakon što se slilo 13 milijardi evra, krajem marta imovina evropske investicione filijale američke kompanije “JPMorgan Asset Managementa” dostigla je rekordne nivoe, a njen direktor Massimo Greco tumači da je izbor Donalda Trumpa za američkog predsednika povećao poverenje u tržišta.

“Optimizam povećava apetit za rizikom. Prognoze za globalnu ekonomiju sve su pozitivnije. Veća su i očekivanja među investitorima da će akcionarska i deo obvezničkih tržišta dobro odraditi”, kaže Greco.

Rezultat u prvom tromesečju značajan je zaokret u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada su investitori povukli 21 milijardu evra iz evropskih fondova zbog pada ovdašnjih berzi i zabrinutosti oko kineskog rasta. Ipak, deo poznatih investitora savetuje oprez. Tako je Bill Gross u aprilu rekao da investitori previše očekuju od akcionarskih tržišta, a od obvezničkih očekuju previše prinosa te da su cene svih vrsta finansijske  imovine na umetnim nivoima.

Izvor: GdeInvestirati/Poslovni.hr
Previous AirBerlin: Rekordan gubitak zbog troškova restrukturiranja
Next Mađarska: Nezaposlenost pala na 4,5 odsto u prvom kvartalu

You might also like

Kompanije 0 Comments

Sindikat “Nezavisnost”: Nijedna ponuda za Galeniku nije adekvatna

Zaposleni u nekadašnjem farmaceutskom gigantu Galenika nisu zadovoljni uslovima koje su ponudili potencijalni strateški partneri.  Ove ponude smatraju – neadekvatnim.

Kompanije 0 Comments

Propala prodaja Jugoremedije

Kako niko nije otkupio dokumentaciju, izostalo je najavljeno otvaranja ponuda, pa je tako propala prodaja zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija, pišu Novosti, podsećajući da je kao pravno lice, bila ponuđena po

Najvažnije vesti 0 Comments

Moody’s preuzima Bureau van Dijk

Agencija za kreditni rejting Moody’s kupuje holandsku finansijsku kompaniju Bureau van Dijk za oko3,3 milijarde dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply