Grčka postigla dogovor sa kreditorima, stiže novi paket pomoći

Grčka postigla dogovor sa kreditorima, stiže novi paket pomoći

Grčka vlada saopštila je jutros da je postigla dogovor s međunarodnim kreditorima o uslovima za novi paket pomoći, posle višemesečnih pregovora. 

Uslovi za paket pomoći, između ostalog, uključuju ponovno smanjenje penzija u 2019. godini i obavezu da se održi visok primarni budžetski suficit pošto sadašnji program bude završen sledeće godine.

Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond (MMF) i evropske finansijske institucije pozdravile su postignut dogovor, navodeći da su grčke vlasti “potvrdile nameru da brzo realizuju ovaj paket”.

U saopštenju je navedeno da će dogovor “sada biti dopunjen daljim razgovorima u narednim nedeljama o strategiji” kako bi se obezbedila održivost duga Grčke.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi rekao je da je “došlo vreme da se okrene stranica dugog i teškog poglavlja štednje za grčki narod.”

“Ovim sporazumom sad moramo da napišemo novu priču o stabilnosti, radnim mestima i rasta Grčke, ali i evrozoni u celini”, rekao je Moskovisi.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa treba da odobri nove mere štednje do sredine maja, da bi ministri finansija evrozone mogli da odmrznu fondove za planirani sastanak 22. maja.

“Rekli smo mnogo puta… ovo je bolni kompromis”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Grčke Panos Skurletis državnoj televiziji ERT.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Državna tužba protiv banke: CHF krediti prevara
Next EPS uvezao struju za 42 miliona evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Makao će postati najbogatije mesto na svetu

Makao bi uskoro mogao da se okiti titulom najbogatijeg mesta na svetu i izgura sa vrha liste do sada neprikosnoveni Katar, pokazuje nova prognoza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Grčka se plaši ceha pada berzi, odlaže svoju aukciju

Grčka je odlučila da odloži ovonedeljnu aukciju za sedmogodišnje obveznice zbog previranja na međunarodnim finansijskim tržištima, rekli su zvaničnici. 

Društvo 0 Comments

Održana sednica vlade Srbije sa predstavnicima Svetske banke

Regionalna direktorka Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin na tematskoj sednici pohvalila je rad Vlade Srbije i naglasila da je evidentna pozitivna promena u poslednjih par godina koja se

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply