Grčka postigla dogovor sa kreditorima, stiže novi paket pomoći

Grčka postigla dogovor sa kreditorima, stiže novi paket pomoći

Grčka vlada saopštila je jutros da je postigla dogovor s međunarodnim kreditorima o uslovima za novi paket pomoći, posle višemesečnih pregovora. 

Uslovi za paket pomoći, između ostalog, uključuju ponovno smanjenje penzija u 2019. godini i obavezu da se održi visok primarni budžetski suficit pošto sadašnji program bude završen sledeće godine.

Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond (MMF) i evropske finansijske institucije pozdravile su postignut dogovor, navodeći da su grčke vlasti “potvrdile nameru da brzo realizuju ovaj paket”.

U saopštenju je navedeno da će dogovor “sada biti dopunjen daljim razgovorima u narednim nedeljama o strategiji” kako bi se obezbedila održivost duga Grčke.

Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi rekao je da je “došlo vreme da se okrene stranica dugog i teškog poglavlja štednje za grčki narod.”

“Ovim sporazumom sad moramo da napišemo novu priču o stabilnosti, radnim mestima i rasta Grčke, ali i evrozoni u celini”, rekao je Moskovisi.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa treba da odobri nove mere štednje do sredine maja, da bi ministri finansija evrozone mogli da odmrznu fondove za planirani sastanak 22. maja.

“Rekli smo mnogo puta… ovo je bolni kompromis”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Grčke Panos Skurletis državnoj televiziji ERT.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Državna tužba protiv banke: CHF krediti prevara
Next EPS uvezao struju za 42 miliona evra

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Predsednik Fiskalnog saveta: Više od polovine deficita u budžetu za 2017. potiče od javnih preduzeća

Više od polovine planiranog deficita u budžetu za 2017. potiče od lošeg poslovanja javnih i državnih preduzeća, kaže predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Makroekonomija 0 Comments

OECD blago podigao procene rasta globalne ekonomije u 2017.

Globalna ekonomija ojačala je zahvaljujući monetarnim i fiskalnim podsticajima koji su podržali rast u većini zemalja, objavila je u utorak u najnovijim ekonomskim prognozama Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj

Makroekonomija 0 Comments

Mario Draghi raspršio estonske snove o nacionalnoj kriptovaluti

Mario Draghi odbacio je ideju estonskih nacionalnih finansijskih institucija da da izdaju sopstvenu kriptovalutu i njome upravljaju.  

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply