EK tužila Hrvatsku zbog kredita

EK tužila Hrvatsku zbog kredita

Evropska komisija prijavila je Hrvatsku sudu EU jer nije u svoje zakonodavstvo prenela direktivu o hipotekarnim kreditima.

Tom direktivom žele da poboljšaju mere zaštite potrošača uvođenjem odgovornog postupanja pri davanju zajmova kako bi se izbeglo ponavljanje krize sa naduvavanjem balona na tržištu nekretnina.

Prijava Sudu treći je korak u proceduri kažnjavanja država koje ne prenose ili ne sprovođenja zakona EU i u krajnjoj fazi može rezultirati novčanim kaznama.

Direktiva o hipotekarnim kreditima donesena je u februaru 2014., a rok za prenošenje u zakonodavstvo istekao je 21. marta 2016.

Kako pojašnjavaju u Komisiji, cilj te direktive je da se potrošačima pružaju jasnije informacije nakon uvođenja Evropskog standardizovanog informativnog obrasca (ESIS), što će onima koji pozajmljuju omogućiti da bolje razumeju rizike povezane s hipotekarnim ugovorom i da upoređuju ponude i traže najbolji kreditni proizvod uz najpovoljnije uslove.

Izvor: GdeInvestirati/Večernji list
Previous Spoljnotrgovinski deficit veći za 22 odsto
Next AirBerlin: Rekordan gubitak zbog troškova restrukturiranja

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

UBS: Ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva niži u oktobru

Udruženje banaka Srbije objavilo je da su na kraju oktobra u Srbiji ukupni krediti privrede, preduzetnika i stanovništva iznosili oko 2.216 milijardi dinara, što je 0,8 odsto manje nego u septembru.

Banke i finansije 0 Comments

Intesa kupila deo kreditnog portfolija ProCredit banke

Ovu godinu će svakako obeležiti promene na bankarskom tržištu.

Kompanije 0 Comments

Kuvajtski dinar na kursnoj listi NBS

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) je na današnjoj sednici doneo novu Odluku o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, piše u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply