Velika Britanija: Rastuće cene pogađaju domaćinstva

Velika Britanija: Rastuće cene pogađaju domaćinstva

Privredni rast u Britaniji iznosio je 0,3 odsto na početku godine, što je najniža stopa od prva tri meseca 2016. godine, saopšteno je iz Nacionalne kancelarije za statistiku.

U saopštenju se navodi da se usporen rast u periodu od januara do marta najviše odnosi na sektor usluga, koji je pao na 0,3 odsto, u odnosu na 0,8 odsto krajem 2016. godine.

U poslednjem kvartalu 2016. godine, društveni bruto proizvod povećan je za 0,7 odsto, piše “Financial times”.

Ekonomisti su očekivali usporen rast društvenog bruto proizvoda jer su potrošači smanjili potrošnju zbog rastuće inflacije.

Chris Williamson, glavni ekonomista u “IHS Markit” rekao je da je poruka sasvim jasna.

“Početak godine je obeležen najslabijim rastom jer su rastuće cene počele da pogađaju domaćinstva”, rekao je on.

Glavna kočnica u uslužnoj industriji, na koju otpada oko 78 odsto privrede, dolazi iz hotela, restorana i sektora distribucije, koja je zabeležila pad od 0,5 odsto.

Situacija je slična u građevinskom sektoru sa povećanjem od 0,2 odsto u prva tri meseca, nakon jedan odsto rasta u prvom kvartalu 2016. godine.

Industrijska proizvodnja beleži rast od 0,3 odsto, sa povećanjem u proizvodom sektoru za 0,5 odsto zahvaljujući povećanju proizvodnje motornih vozila, dok je poljoprivredni sektor umanjen za 0,3 odsto u prvom kvartalu sa rasta od jedan odsto u poslednjem kvartalu 2016. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Raspisan konkurs za direktore javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Inđija
Next Raspisan konkurs za direktora Jugoimporta

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Mihajlović: Saudijski investitori žele da ulažu u Srbiju

Ministarka Zorana Mihajlović razgovarala je s ambasadorom Saudijske Arabije za BiH i Srbiju Hanijem bin Abdulahom Mominom koji je rekao da su investitori iz Saudijske Arabije zainteresovani da u Srbiju

Najvažnije vesti 1Comments

MMF snizio prognoze globalnog rasta, Rusija i Brazil neke od svetlijih tačaka sumorne perspektive

Međunarodni monetarni fond (MMF) je snizio danas projekcije rasta globalne ekonomije za naredne dve godine, navodeći kao razlog neočekivanu odluku Velike Britanije da napusti EU i uticaj te odluke na

Makroekonomija 0 Comments

Brazil: Privreda u februaru došla do daha

Inflacija u Brazilu je porasla u februaru ove godine za 0,9 odsto, tako da je relativno blago povećanje potrošačkih cena omogućilo najvećoj ekonomiji Latinske Amerike da dođe do daha usred

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply