Velika Britanija: Rastuće cene pogađaju domaćinstva

Velika Britanija: Rastuće cene pogađaju domaćinstva

Privredni rast u Britaniji iznosio je 0,3 odsto na početku godine, što je najniža stopa od prva tri meseca 2016. godine, saopšteno je iz Nacionalne kancelarije za statistiku.

U saopštenju se navodi da se usporen rast u periodu od januara do marta najviše odnosi na sektor usluga, koji je pao na 0,3 odsto, u odnosu na 0,8 odsto krajem 2016. godine.

U poslednjem kvartalu 2016. godine, društveni bruto proizvod povećan je za 0,7 odsto, piše “Financial times”.

Ekonomisti su očekivali usporen rast društvenog bruto proizvoda jer su potrošači smanjili potrošnju zbog rastuće inflacije.

Chris Williamson, glavni ekonomista u “IHS Markit” rekao je da je poruka sasvim jasna.

“Početak godine je obeležen najslabijim rastom jer su rastuće cene počele da pogađaju domaćinstva”, rekao je on.

Glavna kočnica u uslužnoj industriji, na koju otpada oko 78 odsto privrede, dolazi iz hotela, restorana i sektora distribucije, koja je zabeležila pad od 0,5 odsto.

Situacija je slična u građevinskom sektoru sa povećanjem od 0,2 odsto u prva tri meseca, nakon jedan odsto rasta u prvom kvartalu 2016. godine.

Industrijska proizvodnja beleži rast od 0,3 odsto, sa povećanjem u proizvodom sektoru za 0,5 odsto zahvaljujući povećanju proizvodnje motornih vozila, dok je poljoprivredni sektor umanjen za 0,3 odsto u prvom kvartalu sa rasta od jedan odsto u poslednjem kvartalu 2016. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Raspisan konkurs za direktore javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Inđija
Next Raspisan konkurs za direktora Jugoimporta

You might also like

Makroekonomija 1Comments

Odluka ECB-a donosi jeftinije kredite i u Srbiji

Potez Evropske centralne banke sniziće cenu zaduživanja i u Srbiji. Ekonomisti savetuju da je sada pravi trenutak da se što veći deo duga refinansira zbog niskih kamata.

Makroekonomija 0 Comments

Srbija od dijaspore i investitora dobija 5 milijardi evra

Do kraja ove godine bi Srbija mogla da inkasira od stranih direktnih investicija i od dijaspore gotovo pet milijardi evra.

Makroekonomija 0 Comments

Poštanska štedionica Srbije kupila obveznice Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Poštanska štedionica Srbije kupila obveznice Republike Srpske i da je to “čista finasijska operacija”, te da je Srbija prepoznala potencijale Srpske.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply