Prihodi Microsofta pali zbog loše prodaje Surfacea

Prihodi Microsofta pali zbog loše prodaje Surfacea

Microsoft je u prvom tromesečju ostvario prihode od 23,56 milijardi dolara, 6 odsto veće nego u istom lanjskom razdoblju, no kako su podbacili prihodi od prodaje Surface tableta i laptopa, cena akcije tog softverskog giganta blago je pala.

Prema izveštaju Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit kompanije porasla je u proteklom kvartalu gotovo 28 odsto, na 4,8 milijardi dolara.

No, ulagače su razočarali slabiji prihodi nego što se očekivalo, pa je u produženom trgovanju na Wall Streetu cena akcije tog softverskog diva u četvrtak pala oko 0,6 odsto.

Ulagače je najviše zabrinuo pad prodaje Surfacea za 26 odsto na godišnjem nivou, na 831 milion dolara, što je, kažu analitičari, posledica pojačane konkurencije popularnih high-end kompjutera drugih proizvođača.

Stoga su prihodi u Microsoftovom odeljenju ličnih računara, koji uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje, pali za 7,4 odsto na godišnjem nivou, na 8,8 milijardi dolara.

Do pada prodaje u najvećem Microsoftovom odeljenju po prihodima došlo je uprkos rastu prodaje PC računara.

Prema podacima IDC-a, prodaja PC-a u svetu porasla je u prvom tromesečju za 0,6 odsto na godišnjem nivou, što je njen prvi rast nakon pet godina neprestanog pada.

S druge strane, nastavljaju se pozitivni trendovi u Microsoftovom ‘cloud’ poslovanju, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za 11 odsto na godišnjem nivou, na 6,76 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 93 odsto.

Iako je u tom području velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle, bruto marža u ‘cloud’ poslovanju Microsofta porasla je na 51 odsto, sa 48 odsto u prethodnom kvartalu.

Pod vođstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se preusmerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Između ostalog, Nadella je vodio i najveće preuzimanje u istoriji Microsofta, postigavši dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26 milijardi dolara.

U proteklom tromesečju LinkedIn je ostvario prihod od 975 miliona dolara, više nego što su analitičari očekivali.

Izvor: GdeInvestirati
Previous Srbija: Rok za prijavu poreza na prihode veće od 2.285.064 dinara 15. maj
Next Evropa će do 2020. tražiti 800.000 ovih radnika

You might also like

Samsung: 8 milijardi dolara za najveću akviziciju u istoriji

Samsung za sumu od osam milijardi dolara preuzima američkog proizvođača auto-delova Harman, objavljeno je danas iz te južnokorejske elektronske kompanije.

Wall Street: S&P indeks pao četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks oslabio četvrti dan zaredom zbog slabih poslovnih izveštaja nekoliko kompanija, ali i zabrinutosti ulagača u vezi prioriteta američkog predsednika Donalda Trumpa.

Google: Veliki deo prihoda od aplikacija ide developerima

Apple više nije jedini koji želi što bolje ugovore sa developerima aplikacija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply