Preseljenje sedišta srpskih firmi u EU odsad bez administrativnih preprek

Preseljenje sedišta srpskih firmi u EU odsad bez administrativnih preprek

Ministarstvo privrede formiralo je početkom aprila radnu grupu koja će pripremiti izmene Zakona o privrednim društvima.

Pred Skupštinom bi mogle da se nađu krajem ove godine, a među glavnim novinama biće “zeleno svetlo” za spajanje i pripajanje domaćih firmi sa kompanijama iz inostranstva, lako seljenje sedišta preduzeća preko granice, ali i uvođenje dosad nepoznatih formi – evropsko akcionarsko društvo i evropsko ekonomsko interesno društvo.

Zakon se jednim delom menja u skladu sa zahtevima Pregovaračkog poglavlja 6, na putu evropskih integracija, ali i kako bi se otklonili problemi koji se sreću u primeni njegove poslednje verzije.

“Predviđa se uvođenje transnacionalnog spajanja. To znači da će srpsko privredno društvo moći da se spoji ili pripoji nekom evropskom i da se formira novo bilo u Srbiji, bilo u nekoj evropskoj zemlji”, najavio je Dušan Vučković, v. d. pomoćnika ministra privrede.

“Biće moguće seljenje sedišta kompanije u neku od zemalja članica EU bez velikih administrativnih prepreka.”

Kada je reč o rešavanju problema nastalih u godinama primene poslednjeg zakona o privrednim društvima – tražiće se način da mali akcionari dođu do veće zaštite, ali i da se pravno reši pitanje prinudne likvidacije preduzeća.

“Ići će se na zaštitu manjinskih akcionara prilikom prinudnog otkupa akcija”, pojasnio je Vučković.

“Dešava se da neko pokrene tužbu tokom tog postupka, postupak se zaustavlja i nastavlja se posle nekoliko meseci. Ostaje pitanje važi li cena od pre nekoliko meseci ili ne. To treba da se reguliše.”

Izvor: GdeInvestirati/Novosti, eKapija
Previous Huawei građanima Srbije donosi brzi internet
Next Skuplja putarina zbog nove rampe

You might also like

Kompanije

Dobit Plantaža oko 320.000 evra

Prema izveštajima o poslovanju, za prvih devet meseci 2017. godine, kompanija “13. jul Plantaže” je ostavarila dobit koja iznosi 320.229 evra, što je približno na nivou istog perioda prošle godine.

IT

EU: Facebook pravio malverzacije prilikom kupovine WhatsApp-a

Zbog davanja nepouzdanih informacija prilikom traženja odobrenja za 19 milijardi dolara vredno preuzimanje WhatsApp-a, kompanija Facebook je naišla na niz optužbi od strane Evropske unije.

Promo

Cena zlata dostigla novi istorijski maksimum! Saznajte kako možete da trgujete cenom zlata iz svoje kuće

Cena zlata je krajem jula dostigla najvišu cenu ikada jer investitori ulažu novac u plemeniti metal zbog strahova od uticaja pandemije COVID-19 na svetsku ekonomiju i pogoršavanja odnosa između Sjedinjenih