Montažne kuće skoro duplo jeftinije od zidanih

Montažne kuće skoro duplo jeftinije od zidanih

Za one koji žele naprave svoj dom često je velika dilema: zidani ili montažni objekat? Odluka je teška, jer je montažni dom jeftiniji, a vlada uverenje da je cigla izdržljivija.

Nije svejedno da li će nova kuća od 50 kvadrata za prosečnu četvoročlanu porodicu biti zidana ili montažna bez obzira na razlike u ceni.

“Montažna kuća je skoro duplo jeftinija od zidane, pošto košta 330 evra po kvadratu, dok se cena zidanog objekta kreće od 600 do 700 evra. To znači da je za gradnju montažne kuće od 50 kvadrata potrebno 16.500 evra, dok za podizanje zidanog doma treba 30.000 evra u najboljem slučaju. Takođe, za izgradnju montažnog objekta od 50 kvadrata dovoljno je 25 radnih dana, a za stambenu kuću najmanje tri meseca i to pod uslovom da je prizemna”, ističe Vuk Popović iz firme “Javor inženjering”.

Međutim, računicu za zidanu kuću imaju i oni sa polupraznim džepom.

“Nažalost, zbog nedovoljno novca mnogi se i dalje odlučuju da zidaju kuću. Tako oni prvo za 2.500 evra izgrade temelj pa onda skupljaju novac za zid, zatim za prvu ploču. Kod montažne kuće, s druge strane, to nije moguće. Vi morate odmah da postavite i prozore i fasadu kako ne bi propala od spoljašnjih uticaja”, naglašava Popović.

Prema tradicionalnom shvatanju, beton i cigla bi trebalo duže da traju od drveta. Međutim, i tu ima oprečnih mišljenja.

Vek montažnih kuća je 100 godina. Praktično toliko traju i zidani objekti. Predrasude su da je cigla otpornija na spoljašnje uticaje. Štaviše, usled zemljotresa kod montažnih kuća nastaju po zidovima manja oštećenja koja se mogu prekrečiti, dok kod zidanih objekata dolazi do pucanja armature čija sanacija puno košta”, kaže Miljko Ćurčić, vlasnik “Monter gradnje”.

S druge strane, vox populi o građevinarstvu možda najbolje ilustruje izjava Svetomira Đurđevića iz Velikog Gradišta.

“U kući koju je sagradio moj deda žive sad moji unuci, pa vi računajte koliko dugo opstaje. Nisam siguran da bi toliko generacija moglo da živi u montažnoj kući”, kaže Đurđević.

Drvo i gips umesto vode

Efikasnosti izgradnje montažne kuće doprinosi takozvani sistem suve gradnje.

“Gradnja zidane kuće zasniva se, pre svega, na vodi, dok montažni objekat podrazumeva upotrebu drveta i gipsa više nego vode. Zbog toga nije potrebno sušenje zida kako se ne bi stvorila buđ, što znatno ubrzava radove”, objašnjavaju iz građevinskih firmi.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Alitalia dobija od Vlade Italije kredit spasa
Next Huawei građanima Srbije donosi brzi internet

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Rok za uplatu druge rate poreza na imovinu 15. maj

Rok za uplatu rate za drugi kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2018. godinu je 15. maj, saopšteno je danas iz Sekretarijata za javne prihode.

Rezidencijalne nekretnine 1Comments

Tržište nekretnina u Srbiji: Veća potražnja sledeće godine, rast cena 2018.

Tradicionalno godišnje istraživanje Halo oglasi nekretnina sumiralo je kretanje na tržištu u 2016. godini i daje predviđanja za narednu 2017. godinu.

Nekretnine 0 Comments

Oglašena i deveta prodaja imovine fabrike Spektar

Stečajni upravnik, nakon nekoliko neuspešnih prodaja, oglasio je devetu prodaju nepokretne i pokretne imovine kompanije Spektar u stečaju, iz Gornjeg Stupnja.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply