Dug Petrohemije biće delom otpisan, delom pretvoren u vlasništvo

Dug Petrohemije biće delom otpisan, delom pretvoren u vlasništvo

Skupština akcionara Petrohemije donela je plan finansijskog oporavka preduzeća koji će realizovati kroz UPPR – Unapred pripremljeni plan reorganizacije. Sa poveriocima je sklopljen dogovor o rešavanju 77 milijardi dinara duga, koji će delom biti otpisan, a delom pretvoren u vlasništvo.

Za Petrohemiju je ključna saradnja sa NIS-om, jer je snabdeva primarnim benzinom koji je osnovna sirovina za rad. Od 250 miliona evra duga prema NIS-u država je preuzela otplatu 105 miliona evra, a kroz UPPR ostatak se delom otpisuje, a delom je pretvoren u vlasnički kapital.

I potraživanja Lukoila i državnih poverilaca biće rešena otpisom i povećanjem vlasničkog udela u fabrici.

Generalni direktor Petrohemije Velibor Unković kaže da će nakon realizacije UPPR-a, čije se usvajanje očekuje krajem juna, država sa povezanim licima ostati većinski vlasnik preduzeća, sa udelom od 76% akcija, dok će 24% akcija biti u rukama NIS-a i Lukoila.

Sa sadašnjih 13% NIS-ov udeo u kapitala u Petrohemiji biće povećan na 21%. Za Petrohemiju je važno da je zaustavila gubitke i poslednje dve i po godine pozitivno posluje.

Predsednik Skupštine akcionara Petrohemije Dragan Stojanović rekao je da je to preduzeće pokazalo da je dobra i solidna firma i da je procena Vlade bila dobra da treba uložiti u firmu.

“Ona može, rasterećena duga iz prošlosti, posluje uspešno. Petrohemija je učinila mnogo da je od tehničko-tehnološki ugrožene firme polako prerasta u sigurnu tehničko-tehnološku firmu”, ističe Stojanović.

U Ministarstvu privrede kažu da Petrohemija ima više od 1.400 zaposlenih i među deset je najvećih izvoznika u Srbiji. Svrha reorganizacije u skladu sa UPPR-om je opstanak Petrohemije, jer će na taj način, navode, biti u stanju da namiri poverioce.

Do 3. maja otvoren je i javni poziv za zainteresovane za privatizaciju tri fabrike hemijskog kopleksa. U Petrohemiji očekuju da će naći strateškog partnera jer za njih kažu, ima zainteresovanih.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Prodata kragujevačka televizija K9 za 2.402 evra
Next Demonstranti u Makedoniji upali u parlament

You might also like

Kompanije 0 Comments

Dunav osiguranje deli akcionarima dividendu

Nadzorni odbor Dunav osiguranja sazvao je redovnu skupštinu kompanije za 27. april tekuće godine, a među tačkama dnevnog reda su i odluke o usvajanju finansijskih izveštaja za prošlu godinu i

Kompanije 0 Comments

Etihad Airways ostaje bez svog generalnog direktora Jamesa Hogana

Kompanija Etihad Airways saopštila je da njihov generalni direktor James Hogan, koji je više od decenije na čelu te brzorastuće aviokompanije iz Persijskog zaliva, odlazi sa funkcije u drugoj polovini

Kompanije 0 Comments

Završena istraga EK o avio-kompaniji Air Serbia

Nakon više od dve godine, Evropska komisija okončala je istragu o vlasničkoj strukturi u avio-kompaniji Air Serbia.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply