Dug Petrohemije biće delom otpisan, delom pretvoren u vlasništvo

Dug Petrohemije biće delom otpisan, delom pretvoren u vlasništvo

Skupština akcionara Petrohemije donela je plan finansijskog oporavka preduzeća koji će realizovati kroz UPPR – Unapred pripremljeni plan reorganizacije. Sa poveriocima je sklopljen dogovor o rešavanju 77 milijardi dinara duga, koji će delom biti otpisan, a delom pretvoren u vlasništvo.

Za Petrohemiju je ključna saradnja sa NIS-om, jer je snabdeva primarnim benzinom koji je osnovna sirovina za rad. Od 250 miliona evra duga prema NIS-u država je preuzela otplatu 105 miliona evra, a kroz UPPR ostatak se delom otpisuje, a delom je pretvoren u vlasnički kapital.

I potraživanja Lukoila i državnih poverilaca biće rešena otpisom i povećanjem vlasničkog udela u fabrici.

Generalni direktor Petrohemije Velibor Unković kaže da će nakon realizacije UPPR-a, čije se usvajanje očekuje krajem juna, država sa povezanim licima ostati većinski vlasnik preduzeća, sa udelom od 76% akcija, dok će 24% akcija biti u rukama NIS-a i Lukoila.

Sa sadašnjih 13% NIS-ov udeo u kapitala u Petrohemiji biće povećan na 21%. Za Petrohemiju je važno da je zaustavila gubitke i poslednje dve i po godine pozitivno posluje.

Predsednik Skupštine akcionara Petrohemije Dragan Stojanović rekao je da je to preduzeće pokazalo da je dobra i solidna firma i da je procena Vlade bila dobra da treba uložiti u firmu.

“Ona može, rasterećena duga iz prošlosti, posluje uspešno. Petrohemija je učinila mnogo da je od tehničko-tehnološki ugrožene firme polako prerasta u sigurnu tehničko-tehnološku firmu”, ističe Stojanović.

U Ministarstvu privrede kažu da Petrohemija ima više od 1.400 zaposlenih i među deset je najvećih izvoznika u Srbiji. Svrha reorganizacije u skladu sa UPPR-om je opstanak Petrohemije, jer će na taj način, navode, biti u stanju da namiri poverioce.

Do 3. maja otvoren je i javni poziv za zainteresovane za privatizaciju tri fabrike hemijskog kopleksa. U Petrohemiji očekuju da će naći strateškog partnera jer za njih kažu, ima zainteresovanih.

Izvor: GdeInvestirati/RTS
Previous Prodata kragujevačka televizija K9 za 2.402 evra
Next Demonstranti u Makedoniji upali u parlament

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Saudijci sa nafte prelaze na solarnu energiju

Saudijska Arabija počinje da prikuplja profit od solarne energije i okreće leđa nafti.

Kompanije 0 Comments

Sarajevski kiseljak i Ledo preuzimaju Konzum, Merkator preuzeo 25 objekata

U Sarajevu je održan zajednički sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, nadležnih državnih i entitetskih institucija, poverenika Vlade Republike Hrvatske za Agrokor Ante Ramljaka i predstavnika

Kompanije 0 Comments

Uber dobija konkurenciju u Google-u

Kompanija Google pokušava uvede taksi uslugu dostupnu putem aplikacije Waze, čime bi postala konkurencija Uberu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply