Srbija pala za sedam mesta na listi slobode medija

Srbija pala za sedam mesta na listi slobode medija

Srbija je u prošloj godini pogoršala položaj na rang listi zemalja o slobodi medija koju objavljuje međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Srbija je pala za sedam mesta i sada se nalazi na 66. mestu, a u izveštaju se ukazuje na problem pritisaka na medije i napade u javnosti na medije koji najviše kritikuju vlast. RSF u svom godišnjem izveštaju, objavljenom 26. aprila, ocenjuje i da sloboda medija u svetu “nije nikad bila više ugrožena”.

Na rang listi 180 zemalja koju RSF objavljuje od 2002, Srbija je prošle godine pala sa 59. pala na 66. mesto, sa kuponom ocenom 28,05, pošto joj je oduzeto 0,45 bodova.

foto: alo.rs

foto: alo.rs

Iako je u 2015. Srbija beležeila određeni napredak u slobodi medija, RSF je u obrazloženju, kao i ranijih godina, izneo stav da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

“Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uređivačke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti, kao što su istraživačke mreže BIRN i CINS, dvevni list Danas i nedeljnik Vreme “, navodi se izveštaju RSF u odeljku o Srbiji.

RSF je dodao da su u Srbiji “usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima” ali nikada nisu sprovedeni.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj izveštaj. Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

RSF pri izradi spiska uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

U zemaljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija na 37. mestu, dok je BiH poboljšala mesto i popela se za tri mesta, sada je 65. odnosno jedno mesto ispred Srbije.

Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111. mestu.

Albanija je na 76. mestu, slede Grčka na 88. mestu a Bugarska na 109. mestu. 

Sloboda medija u svetu nikad nije bila ugroženija

RSF je u svom godišnjem izveštaju upozorila je da sloboda medija u svetu “nikad nije bila ugroženija”, a kao primere ugroženosti navela “napade na medije, lažne informacije i represiju koju sprovode neki lideri, poput Donalda Trampa i Redžepa Tajipa Erdogana”.

Sloboda medija je u “teškoj ili ozbiljnoj situaciji” u 72 od 180 zemalja na spisku organizacije, među kojima su Kina, Rusija, Indija i skoro sve zemlje na Bliskom istoku, centralnoj Aziji, centralnoj Americi i dve trećine država u Africi.

Dobra situacija u medijima je zabeležena u oko 50 zemalja u severnom delu Amerike, Evropi, Australiji i na jugu Afrike, navodi se u izveštaju o situaciji u medijima 2016. godine.

RSF je navela da su dolazak Trampa na vlast u SAD i odluka o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije doveli do povećanja “lažnih vesti”.

Najbolja mesta na rang  listi beleže skandinavske zemlje Norveška, Švedska, Finska i Danska, dok su na poslednjim mestima Sirija, Turkmenistan, Eritreja i Severna Koreja.

SAD su pale za dva mesta i sada su na 43. mestu, Turska je 155. a Rusija na 148. mestu po slobodi medija.

Izvor: GdeInvestirati/Euraktiv
Previous Dinar miruje, srednji kurs danas 123,45 dinara za evro
Next Kompanija Ericsson u prvom tromesečju 2017. zabeležila operativni gubitak

You might also like

Turizam

Turizam obara rekorde, Beograd druga najbezbednija destinacija u Evropi

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je izjavio u subotu da je u Srbiji u prvih pet meseci ove godine povećan broj turista za 13 odsto, kao i da je

Kompanije

Ljajić danas sa rukovodstvom “Agrokorovih firmi” u Srbiji, sudbina 10.000 radnika glavna tema

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastaće se danas sa rukovodstvom “Agrokorovih” firmi u Srbiji, a jedna od tema razgovora biće sudbina 10.000 radnika, koliko taj koncern zapošljava u

Industrija

Kompanija IGB Automotive otvara novi pogon u Inđiji

Novi pogon kompanije IGB Automotive koja proizvodi grejače za automobile biće otvoren danas u Inđiji.