Donald Trump objavio trgovinski rat Kanadi

Donald Trump objavio trgovinski rat Kanadi

Američki predsednik Donald Trump počeo je opštu ofanzivu protiv Kanade, glavnog ekonomskog partnera Sjedinjenih Američkih Država, i objavio trgovinski rat nametanjem poreza na građevinsko drvo te pretnjom da će ga uvesti i za mlečne proizvode, prenose agencije.

Nakon što je u ponedeljak uveo porez na uvoz kanadskog građevinskog drva, američki predsednik je u utorak na društvenoj mreži Twitter napisao: „Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mleka iz Viskonsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerisati. Videćete“.

Veran svojm obećanjima iz kampanje, Tramp je krenuo u ofenzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje drži da nanose štetu Amerikancima.

„Pristojan sam, ali vrlo odlučan u odbrani interesa Kanade“, odgovorio je kanadski premijer Justin Trudeau u utorak.

Povezane s Meksikom u severnoameričkom sporazumu o slobodoj trgovini (Alena), SAD i Kanada ostvaruju godišnji promet trgovinskih razmena blizu 545 milijardi dolara, što, prema američkim podacima, predstavlja deficit na štetu Vašingtona od 11,2 milijarde dolara.

Udarom na građevinsko drvo Trump otvara stari predmet, koji deli te susede već 35 godina.

Američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cenama, zahvaljujući subvencijama koje primaju.

Trgovinski rat možda će ići naruku američkim proizvođačima drva, ali bi mogle pogoditi građevinski sektor, ocenjuju neki stručnjaci i predviđaju da bi cena gradnje kuće mogla porasti za 12 posto, piše Al Jazeera.

Izvor: AlJazeera/Agencije
Previous Wall Street: Akcije nastavljaju rast drugi dan zaredom
Next Rezultati McDonald'sa premašili očekivanja analitičara

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Dejan Šoškić: Jačanje dinara posledica restriktivne monetarne politike

Jačanje domaće valute smanjuje konkurentnost domaćih proizvoda i usluga na međunarodnom i domaćem tržištu, kaže bivši guverner NBS Dejan Šoškić za N1 i dodaje da je naglo jačanje dinara posledica

Politika 4 Comments

Ovo su novi ministri u budućoj Vladi Srbije

U kabinetu Vlade Srbije, u odnosu na prethodni saziv, biće osam novih ministara, od kojih su 6 njih nova lica, dok su dva člana budućeg kabineta već obavljali ministarsku funkciju

Makroekonomija 0 Comments

Mladen Šarčević: Prosvetarima veće plate od oktobra

Prosvetari će prvo povećanje plate dobiti u oktobru, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply