Radošević: EU za sanaciju posledica poplava dala 172 miliona evra

Radošević: EU za sanaciju posledica poplava dala 172 miliona evra

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević izjavio je danas u Nišu da je Evropska unija je do sada dala više od 172 miliona evra za otklanjanje posledica poplava u Srbiji maja 2014. godine, a za saniranje posledica poplava u poljoprivredi je dala 9,5 miliona evra.

On je istakao da je Evropska unija posredstvom Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pomogla mala poljoprivredna gazdinstva u 41 opštini koja su najteže stradala u poplavama.

“Malim poljoprivrednim gazdinstvima podeljeno je preko 2,4 miliona sadnica, više hiljada tona semena i mineralnog đubriva, preko 900 plastenika, sitna mehanizacija, košnice i domaće životinje”, rekao je Radošević na konferenciji o pomoći Evropske unije poljoprivredi Srbije.

Dodao je da je za Srbiju veoma važno što je više od 1.000 poljoprivrednika prošlo kroz obuku koju je organizova FAO, s ciljem da poljoprivreda bude otpornija u slučaju elementarnih nepogoda.

“Naša zemlja je potrošila opredeljene fondove i očekujemo da se pružanje pomoći nastavi. Potreba postoji, a ključne odluke su pri Delegaciji EU koja treba da opredeli dodatna sredstva”, kazao je Radošević.

Podsetio je da je Srbija odmah reagovala posle poplava i i svojim sredstvima obnovila poljoprivrednu proizvodnju na više od 15.000 hektara.

Pomoćnik direktora Kancelarije za javna ulaganja Zoran Dizdarević je istakao da je ta Kancelarija posle poplava takođe pomogla poljoprivrednicima semenom i đubrivom, a da je, na osnovu uredbe Vlade Srbije, više od 3.000 poljoprivrednika dobilo po 20.000 dinara nadoknade štete od po hektaru oranica.

Šef sektora u Delegaciji Evropske unije Richard Masa najavio je novu pomoć EU Srbiji od šest miliona evra, delom i za uređenje reka.

Na konferenciji “Oporavak poljoprivredne proizvodnje i jačanje otpornosti na prirodne nepogode” koju je FAO organizovao u Nišu, bili su predstavnici gradova i opština pogođenih poplavama 2014. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Bugarska: Javni dug 29 odsto BDP
Next Blaga stabilizacija cena nafte nakon šest dana pada

You might also like

Društvo 4 Comments

Srbija: 1,5 odsto veći porez na automobile

Umesto najavljene promene načina obračuna poreza na upotrebu vozila, koju vlasnici automobila sa velikom kubikažom željno iščekuju, dobili smo poskupljenje i to za oko 1,5%.

Društvo 0 Comments

Sve više mladih vozača iz Srbije odlazi u EU

Skup i težak način sticanja vozačke dozvole, niske plate i veće mogućnosti u inostranstvu, razlozi su zbog kojih mladi nerado sedaju za volan autobusa u javnom gradskom prevozu.

Društvo 0 Comments

Najbogatiji Srbi sveta

Objavljena je lista najmoćnijih Srba u svetu na čijem se čelu nalazi najbolji teniser sveta Novak Đoković. Ko su najmoćniji Srbi sa ove liste koji dolaze iz sveta biznisa?

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply