Dolar oslabio i prošle sedmice

Dolar oslabio i prošle sedmice

Na svetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle sedmice, druge zaredom, jer su splasnula očekivanja o ubrzanju rasta američke privrede.

Kurs evra prema američkoj valuti porastao je prošle sedmice 1,10 %, na 1,0730 dolara. U odnosu na japansku valutu, dolar je ojačao, za 0,4 %, na 109,10 jena.

Ipak, dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle sedmice je pao oko 0,7 %, na 99,91 bod.

Slabost dolara posledica je niza podataka koji ukazuju na stabilan, ali ne i impresivan rast američke privrede, a to umanjuje izglede da će Američka centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata.

Dolar je, naime, krajem prošle godine snažno rastao jer je predsednik SAD-a Donald Trump najavljivao smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje, što bi podstaklo brži rast privrede i inflacije, a to bi navelo Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata.

Ipak, sve je više sumnji u ta Trumpova obećanja, iako je on najavio objavu konkretnijih planova o smanjenju poreza za kompanije i građane.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Aleksandar Vulin: Socijalno preduzetništvo razvojna šansa Srbije
Next Divčibare dobijaju zabavni park i biciklističke staze, projekat vredan 10 miliona dinara

You might also like

Kako kupiti akcije Aerodroma na Beogradskoj berzi?

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) pojavile se se na Beogradskoj berzi 7. februara 2011. godine sa početkom cenom od 641 dinar.

Beogradska berza: Akcije Philip Morrisa skočile 12 odsto

Državne obveznice ponovo su zauzele veći deo današnjeg prometa na Beogradskoj berzi, dok su berzanski indeksi okončali trgovanje u pozitivnom pravcu.

Evropske berze u porastu treći dan zaredom

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija porasle, treći dan zaredom, što se najviše zahvaljuje dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply