Christopher Dembik 2: Izraelski model šansa za Srbiju

Christopher Dembik 2: Izraelski model šansa za Srbiju

 

U nastavku intervjua sa Christoferom Dembikom, prvim čovekom Saxo Banke  za makroekonomska kretanja i analitiku, ovaj stručnjak se osvrće na situaciju u Srbiji.

Gde Investirati:  Šta vas dovodi u Srbiju?

 

Christopher Dembik (Foto.tbmagazine.net)

Christopher Dembik (Foto.tbmagazine.net)

Christopher Dembik: Srbija je novo tržište i ima dosta razloga za optimizam kada su Srbija i Balkan u pitanju. Ono što se trenutno događa, jeste priliv kineskog kapitala i investicija. Beležimo značajnu inesticionu aktivnost u čitavom regionu. Balkan je decenijama bio zapostavljen od strane Evrope, EU nije dovoljno ulagala. Kina je pak razumela prednosti regiona.

 

Gde Investirati:  Čini se da se EU neće skoro širiti. S druge strane pojavljuju se ideje o Balkanskoj Carinskoj Uniji. Kako bi to prokomentarisali.

Christopher Dembik: Mislim da to politički ima smisla na neki način. Biću otvoren s vama, sumnjam da će se EU dalje širiti i da ćete pristupiti. Ako sagledamo stvari objektivno, proširenje nije ono što danas treba EU, već joj treba dublja integracija. U tom smislu, Srbija treba da razmisli šta dalje i šta je najbolje za nju, pored toga što razvija tesne političko-ekonomske veze s EU. Region trenutno nema svog lidera i Srbija tu ima prostora da se profiliše. Ovo svakako ne bi bio lak poduhvat, ali bi možda bilo mudro bar pokušati. Da li ovakva unija ima i ekonomskog smisla? Nisam siguran. Iako slobodna trgovina često ima smisla, nisam siguran da je to i ovde slučaj. Ako dublje pogledamo ekonomske karakteristike balkanskih država, neće tu biti značajnog povećanja  trgovine i razmene. Tehnološki niste mnogo napredovali  i veliki sam skeptik po tom pitanju.

Gde Investirati:  Da li bi takvo, političko ukrupnjavanje balkanskog tržišta i njegovo uniformno regulisanje dodatno privuklo više investitora?

 

Christopher Dembik: Možda investitorima bude delimično lakše da pristupe. Ipak, ono što je istinski ključno jeste prisustvo Kine. Investitori će pratiti prisustvo Kine i prema tome će se najviše orjentisati. Sama Balkanska Carinska Unija u očima investitora pre igra ulogu dodatnog obezbeđenja, garancije stabilnosti. Dakle, takva unija eliminiše politički rizik za investitore, što je veoma važno, dok je Kina ključni razlog zbog kog će doći.

 

Gde Investirati:  Nije li i samo prisustvo Kine na Balkanu takođe politička posledica?  Kina igra poprilično neutralnu ulogu.

Christopher Dembik: Naravno, sve se vrti oko politike. Od toga sve polazi.

Jedina šansa za male zemlje jeste u pristupu koji je primenio Izrael

Gde Investirati:   Kako bi prokomentarisali ovdašnje stanje u sektoru malih i srednjih preduzeća? Šta bi bio vaš savet za podizane ovog sektora u Srbiji?

Christopher Dembik: Porezi i opterećenja se zbilja moraju smanjiti i prilagoditi ako želite da oporavite privredu. Iskreno govoreći, velike kompanije fiskalna politika ne pogađa toliko snažno i nekako uvek nađu način da plate manje, dok mala i srednja preduzeća  drastično reaguju na ovakve promene. EU je uglavnom uspela da stvori dobru atmosferu za ovaj sektor, koji je nesporno motor čitave privrede, koji najviše upošljava i koji danas donosi obilje inovacija. Ja bih se maksimalno kladio na ovaj sektor. Paralelno sa smanjenjem opterećenja, nužno je da se fokusirate na obrazovanje, jer je to takođe u direknoj sprezi s razvojem ovog sektora i inovacija. Ovo je posebno važno za male zemlje. Dok sam boravio u Izraelu radeći pri francuskoj ambasadi, bio sam fasciniran koliko se u tel Avivu ulaže u obrazovanje, tehnologiju i razvoj inovacija. Država, privatni sektor i obrazovne ustanove rade združeno i planski sa studentima od njihove prve godine studija, obraćaju pažnju da realne potrebe i dugoročne privredne trendove. Dosta ulažu u startup projekte, projekti lako dolaze do potrebnih sredstava i svi rade koordinisano i mudro. Zaposlenost im je veoma visoka. Moglo bi se reći da su nacija inovacija. Jedini način da se mala zemlja probije, jeste upravo to, da zna tačno šta radi, ulaže u razvoj i obrazovanje i da podiže prave projekte koje bi mogla dalje da lansira.

 

 

Izvor: Gdeinvestirati
Previous Christopher Dembik: Francuski izbori i globalna kretanja
Next Severna Koreja: Originalna Coca-Cola samo za elitu, u ostatku zemlje imitacija

You might also like

Najvažnije vesti 1Comments

Adris grupa iz Rovinja zainteresovana za Dunav osiguranje

Rovinjska Adris grupa u čijem je većinskom vlasništvu Croatia osiguranje, pokazala je zainteresovanost za preuzimanje Dunav osiguranja, piše SEEbiz, pozivajući se na “dobro obaveštene nezvanične izvore”.

Najvažnije vesti 0 Comments

Bitcoin: Sjaj i beda u istom danu

Digitalna valuta bitcoin, koja je ovih dana dostigla vrhunac vrednosti, završila je trgovački dan spektakularnim padom od 20 odsto zbog drastičnog skoka juana što je dodatni dokaz intrigantnog indirektnog odnosa

Makroekonomija 0 Comments

Pad nezaposlenosti u EU, u evrozoni nepromenjena

U aprilu je nezaposlenost u evrozoni ostala na 10,2 odsto, što je najmanje od avgusta 2011, saopštila je danas statistička služba Evropske unije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply