Wall Street: Indeksi pod pritiskom IBM-ovih rezultata

Wall Street: Indeksi pod pritiskom IBM-ovih rezultata

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi pali, već peti put u poslednjih šest trgovinskih dana, što je posledica oštrog pada cena nafte i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata IBM-a.

Dow Jones oslabio je 0,58 odsto, na 20.404 boda, dok je S&P 500 pao 0,17 odsto, na 2.338 bodova. Nasdaq indeks ojačao je 0,23 odsto, na 5.863 boda.

Najviše su juče pale, 1,4 odsto, cene akcija u energetskom sektoru jer su cene nafte potonule više od 3,5 odsto.

Posledica je to neočekivanih podataka o rastu zaliha benzina i manjem nego što se očekivalo padu zaliha sirove nafte u SAD-u prošle nedelje, što pokazuje da je jaz između velike proizvodnje, a nedovoljno snažne potražnje i dalje znatan.

Cena nafte pala je na američkom tržištu u pet od poslednjih šest dana, pa je, po prvi put u dve nedelje, zaronila ispod nivoa od 52 dolara po barelu.

“Cene nafte poslednjih dana padaju, pa to zasigurno čini određeni pritisak na tržište”, kaže Peter Jankovskis, direktor u firmi OakBrook Investments.

Među najvećim se gubitnicama, s padom cene za gotovo 5 odsto, juče našla i akcija IBM-a jer je taj tehnološki gigant izvestio da su mu u proteklom tromesečju prihodi pali već 20. kvartal zaredom, a oštro mu je pala i dobit.

“Obično su velika imena predvodnici, pa za ulagače oni predstavljaju signale kakva je situacija u celom sektoru, a koji kompanije koje kasnije objave bolje rezultate nego što se očekivalo pokažu da situacija nije svugde ista”, kaže Jankovskis.

Uprkos nekoliko velikih podbačaja, sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata zasad je vrlo dobra. Od 57 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje, njih 75 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od proseka u poslednja četiri kvartala.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija u prvom tromesečju porasle za 10,8 odsto na godišnjem nivou, dok su pre nedelju dana očekivali rast od 10,1 odsto.

No, zarade kompanija zaista bi trebale biti dobre, kažu analitičari, da bi uverile ulagače da akcija nisu precienjene, s obzirom na snažan rast cena od novembra prošle godine, kada je Donald Trump izabran za predsednika SAD-a.

Zahvaljujući njegovim najavama o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, nedavno su berzanski indeksi dostigli najviše nivoe u istoriji.

No, kako od tih obećanja zasad nema ništa, poslednjih nedelja tržište stagnira, a ulagači se pitaju mogu li poslovni rezultati kompanija opravdati visoke cene.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući napetosti između SAD-a i Severne Koreje, kao i predstojeće predsedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.

I na evropskim berzama juče se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,46 odsto, na 7.114 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,13 odsto, na 12.016 bodova, a pariski CAC 0,27 odsto, na 5.003 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Iranski i ruski stručnjaci zajedno grade dve nuklearne elektrane
Next Azijske berze: Dolar stabilan, trgovina na oprezu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Dolar neznatno niži u odnosu na evro

Dolar se zadržao blizu šestoipomesečnog minimuma u sredu, dok se fokus investitora prebacio sa američke političke scene na monetarnu politiku.

Tema dana 0 Comments

Brexit: Švajcarski franak najbezbednija luka za devize

Ako se građani Velike Britanmije na predstojećem referendumu odluče za izlazak iz Evropske unije, švajcarski franak bi mogao biti najbezbednije valutno utočište, smatraju analitičari.

Beogradska berza: Skroman promet, Impol iz Sevojna porastao 9,3 odsto

Na početku trgovačke sedmice berzanski indeksi beleže blagi pad vrednosti uz neveliku ukupnu realizaciju u trgovanju u visini od 26,7 miliona RSD (0,2 miliona EUR). Indeks Belex 15 oslabio je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply