Zbog jeftinije radne snage tekstilni giganti sele pogone u Etiopiju, Kambodžu i Mjanmar

Zbog jeftinije radne snage tekstilni giganti sele pogone u Etiopiju, Kambodžu i Mjanmar

Države poput Indije, Šri Lanke ili Bangladeša već godinama slove kao eldorado za tekstilnu industriju, a u potrazi za većim profitom branša sada otkriva još jeftiniju radnu snagu: u Etiopiji, Kambodži i Mianmaru.

Kinezi i Turci već tamo imaju svoje pogone. Etiopija, Mianmar i Kambodža. Ovde mesečna plata kvalifikovanog tekstilnog radnika iznosi 50 evra. Što je još niže nego u dosadašnjim fabrikama jeftinih tekstilnih radnika poput Bangladeša ili Indije. Sada i proizvođači iz Indije otkrivaju zemlje poput Etiopije. Firma Jay Jay koja u Indiji, Bangladešu i Šri Lanki zapošljava oko 70.000 radnika je nedavno otvorila pogon južno od etiopske metropole Adis Abebe. U industrijskom parku Bole Lemi indijsko preduzeće zapošljava 1800 radnika. Pogon se stalno širi i nadograđuje. Ovde većinom rade žene, šiju i kroje odeću za bebe.

“Pet odsto robe odlazi u Nemačku. Među mušterijama su i giganti poput švedskog H&M-a”, kaže direktor M. Balasubramaniyam.

Većina radnica ovde ne može izgovoriti direktorovo prezime. No to nije ni važno. Imaju zaposlenje i jedan besplatni obrok na dan.

Etiopija broji preko 100 miliona stanovnika i spada među najsiromašnije zemlje na svetu. Vlada u Adis Abebi zato čini sve samo kako bi privukla strane ulagače. Nada se da će broj zaposlenih u tekstilnom sektoru u sledeće četiri godine sa sadašnjih 50 narasti na 350 hiljada. Etiopija doduše nema izlaz na more, ali se zato može pohvaliti relativnom političkom stabilnošću. Pronađeno je i rešenje za nedostatak domaće luke.

„Naši proizvodi preko luke u susednom Džibutiju odlaze u svet”, kaže direktor fabrike. Zbog proizvodnje u zemljama s jeftinom radnom snagom, tekstilni giganti poput H&M-a ili nemačkog Kik-a već godinama pate zbog lošeg imidža.

foto: hanstekstil

foto: hanstekstil

Vrhunac negativne kampanje je nastupio nakon požara u jednoj tekstilnoj fabrici u Bangladešu 2013. kada je 1138 radnika izgubilo život.

„Mi smo u Bangladešu naučili jednu tragičnu lekciju koja se ne sme ponoviti”, rekao je menadžer H&M-a Tobias Fisher.

Nakon tragedije u Bangladešu, pokrenute su mnoge inicijative za poboljšanje radnih i socijalnih standarda u tekstilnim fabrikama. Pogone u Adis Abebi nedavno je posetio i nemački ministar razvojne pomoći Gerd Mueller kako bi se na licu mesta uverio u pridržavanje tih standarda. H&M i ostali su se obvezali da će slediti instruktivne inicijative.

Yenewark Tesfa, 22-godišnja tekstilna radnica iz Adis Abebe ne zna mnogo o ovim inicijativama. Ona je jednostavno srećna što je pronašla posao u ovoj tekstilnoj fabrici. No ipak:

„Zarađen novac nije dovoljan za život”, žali se.

San ove devojke sa šarenom maramom oko glave i srebrnim krstom oko vrata je privatna krojačka radionica. No s 50 evra mesečno ovaj san je i čak i u Etiopiji nedostižan. Njoj dakle ne preostaje ništa drugo nego da i dalje od indijskog pamuka šije štrample za evropske i američke bebe.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Pad kineskih nefinansijskih direktnih ulaganja u inostranstvu
Next Na dobošu vojni kompleksi širom Srbije, cene znatno niže

You might also like

Društvo 0 Comments

Štediše banaka sa prostora bivše SFRJ da prijave svoja potraživanja od 5.marta

Ministarstvo finansija Srbije pozvalo je danas štediše banaka koji su do 27. aprila 1992. godine imali deviznu štednju u bankama na teritoriji bivše SFRJ da prijave svoja potraživanja.

Kompanije 1Comments

Google daje veće nagrade za one koji nađu sigurnosne propuste

Google je, od prošlogodišnjeg pokretanja Android Security Rewards programa, isplatio više od 550.000 dolara onima koji su pronašli slabe tačke u okviru njihovog operativnog sistema, a sada je ova kompanija podigla

Kompanije 0 Comments

Volkswagen otpušta još 25.000 radnika

Zbog prelaska na električna vozila, najveći evropski proizvođač automobila Volkswagen, primoraće kompaniju da smanji broj radnih mesta za 25.000, kažu iz ove kompanije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply