Zbog jeftinije radne snage tekstilni giganti sele pogone u Etiopiju, Kambodžu i Mjanmar

Zbog jeftinije radne snage tekstilni giganti sele pogone u Etiopiju, Kambodžu i Mjanmar

Države poput Indije, Šri Lanke ili Bangladeša već godinama slove kao eldorado za tekstilnu industriju, a u potrazi za većim profitom branša sada otkriva još jeftiniju radnu snagu: u Etiopiji, Kambodži i Mianmaru.

Kinezi i Turci već tamo imaju svoje pogone. Etiopija, Mianmar i Kambodža. Ovde mesečna plata kvalifikovanog tekstilnog radnika iznosi 50 evra. Što je još niže nego u dosadašnjim fabrikama jeftinih tekstilnih radnika poput Bangladeša ili Indije. Sada i proizvođači iz Indije otkrivaju zemlje poput Etiopije. Firma Jay Jay koja u Indiji, Bangladešu i Šri Lanki zapošljava oko 70.000 radnika je nedavno otvorila pogon južno od etiopske metropole Adis Abebe. U industrijskom parku Bole Lemi indijsko preduzeće zapošljava 1800 radnika. Pogon se stalno širi i nadograđuje. Ovde većinom rade žene, šiju i kroje odeću za bebe.

“Pet odsto robe odlazi u Nemačku. Među mušterijama su i giganti poput švedskog H&M-a”, kaže direktor M. Balasubramaniyam.

Većina radnica ovde ne može izgovoriti direktorovo prezime. No to nije ni važno. Imaju zaposlenje i jedan besplatni obrok na dan.

Etiopija broji preko 100 miliona stanovnika i spada među najsiromašnije zemlje na svetu. Vlada u Adis Abebi zato čini sve samo kako bi privukla strane ulagače. Nada se da će broj zaposlenih u tekstilnom sektoru u sledeće četiri godine sa sadašnjih 50 narasti na 350 hiljada. Etiopija doduše nema izlaz na more, ali se zato može pohvaliti relativnom političkom stabilnošću. Pronađeno je i rešenje za nedostatak domaće luke.

„Naši proizvodi preko luke u susednom Džibutiju odlaze u svet”, kaže direktor fabrike. Zbog proizvodnje u zemljama s jeftinom radnom snagom, tekstilni giganti poput H&M-a ili nemačkog Kik-a već godinama pate zbog lošeg imidža.

foto: hanstekstil

foto: hanstekstil

Vrhunac negativne kampanje je nastupio nakon požara u jednoj tekstilnoj fabrici u Bangladešu 2013. kada je 1138 radnika izgubilo život.

„Mi smo u Bangladešu naučili jednu tragičnu lekciju koja se ne sme ponoviti”, rekao je menadžer H&M-a Tobias Fisher.

Nakon tragedije u Bangladešu, pokrenute su mnoge inicijative za poboljšanje radnih i socijalnih standarda u tekstilnim fabrikama. Pogone u Adis Abebi nedavno je posetio i nemački ministar razvojne pomoći Gerd Mueller kako bi se na licu mesta uverio u pridržavanje tih standarda. H&M i ostali su se obvezali da će slediti instruktivne inicijative.

Yenewark Tesfa, 22-godišnja tekstilna radnica iz Adis Abebe ne zna mnogo o ovim inicijativama. Ona je jednostavno srećna što je pronašla posao u ovoj tekstilnoj fabrici. No ipak:

„Zarađen novac nije dovoljan za život”, žali se.

San ove devojke sa šarenom maramom oko glave i srebrnim krstom oko vrata je privatna krojačka radionica. No s 50 evra mesečno ovaj san je i čak i u Etiopiji nedostižan. Njoj dakle ne preostaje ništa drugo nego da i dalje od indijskog pamuka šije štrample za evropske i američke bebe.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Pad kineskih nefinansijskih direktnih ulaganja u inostranstvu
Next Na dobošu vojni kompleksi širom Srbije, cene znatno niže

You might also like

Kompanije 0 Comments

Nemačka kompanija gradi fabriku u Jagodini, investicija vredna 20 miliona evra

Kompanija ” Hydroweb” iz nemačkog grada Halberštadt, izgradiće u Jagodini fabriku površine 4. 000 kvadratnih metara, a vrednost investicije je 20 miliona evra.

Društvo 0 Comments

Šta se sve može kupiti sa prosečnom platom u Srbiji?

Ko u Srbiji živi “k’o bubreg u loju”, a ko cigarete kupuje na komad, i da li to ima veze sa gradom u kome živi?

Društvo 0 Comments

Srpski i austrijski policajci zajedno na granici prema Bugarskoj

Državnu granicu Srbije prema Bugarskoj od 12. januara 2017. godine zajednički će kontrolisati srpska i austrijska policija radi sprečavanja ilegalnih migracija, saopšteno je danas iz MUP-a.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply