Prihodi kompanije IBM pali 20. kvartal zaredom

Prihodi kompanije IBM pali 20. kvartal zaredom

International Business Machines (IBM) ostvario je u proteklom tromesečju prihode od 18,16 milijardi dolara, što je 2,8 odsto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje i već 20. kvartal zaredom kako prihodi tog tehnološkog giganta padaju.

Prema poslovnom izveštaju, objavljenom u utorak, neto dobit IBM-a pala je u prvom ovogodišnjem kvartalu na 1,75 milijardi dolara, što je 13 odsto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Najveća globalna uslužna tehnološka firma, s više od 300.000 zaposlenih u svetu već je duže vreme u tranziciji, pa joj prihodi padaju već 20 kvartala zaredom.

Već se duže vreme u restrukturiranju nastoji rešiti delova koji donose manju zaradu ili gubitke, a preusmeriti svoje poslovanje prema ‘cloud’ i uslugama mobilne sigurnosti.

Prihodi od sektora, koje poslovanje smatra ‘strateškim imperativima’, a to su ‘cloud’ i mobilni computing, veštačka inteligencija, analitika podataka, društveni i sigurnosni softver, porasli su u proteklom tromesečju 12 odsto na godišnjem nivou, na 7,8 milijardi dolara.

Stoga sada čine 42 odsto ukupnih prihoda kompanije, dok su pre godinu dana činili 37 odsto prihoda.

No, to i dalje nije dovoljno da bi se nadoknadila slabost poslovanja drugih delova, uslužnog i hardverskog segmenta, te 105 godina stare kompanije.

Zbog slabijih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, cena akcije IBM-a pala je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za više od 4 odsto.

“Mislim da je to posledica većeg pada ukupnih prihoda nego što se očekivalo. Wall Street je u proteklih godinu dana dao IBM-u kredit da provede tranziciju. Mislim da u tome leže rizici, izvršenje mora biti snažno”, kaže Bill Kreher, analitičar u firmi Edward Jones.

Izvor: Agencije
Previous Yahoo zabeležio porast profita od 22 odsto u prvom kvartalu
Next Svega stotinak penzionera ima penziju veću od 100.000 dinara

You might also like

Kompanije 0 Comments

Dolazak Bank of China u Srbiju povećaće kineske investicije

Za desetak dana u Beogradu će svečano biti otvorena Bank of China, prva kineska banka u Srbiji.

Industrija 0 Comments

Zbog jeftinije radne snage tekstilni giganti sele pogone u Etiopiju, Kambodžu i Mjanmar

Države poput Indije, Šri Lanke ili Bangladeša već godinama slove kao eldorado za tekstilnu industriju, a u potrazi za većim profitom branša sada otkriva još jeftiniju radnu snagu: u Etiopiji,

Kompanije 0 Comments

Poreska uprava u oktobru zatvorila 27 ugostiteljskih objekata

Zbog neizdavanja fiskalnih računa i rada na crno, inspektori terenske kontrole Poreske uprave naložili su privremeno zatvaranje 27 od 40 ugostiteljskih objekata (51,28 odsto) u kojima su izvršili kontrolu poslovanja

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply