Wall Street: Slabiji početak sezone objavljivanja zarada oslabio indekse

Wall Street: Slabiji početak sezone objavljivanja zarada oslabio indekse

Glavni indeksi američkih berzi u četvrtak su oslabili, treći dan zaredom, što je uglavnom posledica slabijeg početka sezone objavljivanja poslovnih rezultata i povišenih geopolitičkih tenzija.

Dow Jones je oslabio 0,67%, na 20.453,25 poena, predvođen padom akcija Chevrona za 2,6% i Caterpillara za 1,9 odsto.

Nasdaq indeks je oslabio 31,01 poen, odnosno 0,53%, na 5.805,15 poena.

Indeks S&P 500 je oslabio 0,7%, na 2.328,95 poena, pri čemu je svih 11 sektora zatvorilo u minusu. Energetski i finansijski sektori su bili najveći gubitnici sa padom 1,8% odnosno 1,3 odsto.

Posmatrano na nedeljnom nivou, Dow Jones je pao 1 odsto, dok je S&P 500 oslabio 1,1% a Nasdaq 1,2 odsto.

U četvrtak su Dow Jones i S&P 500, po prvi put od novembra meseca, zatvorili ispod svog 50-dnevnog proseka.

Juče je najviše, 3,3 odsto, pala cena akcije Wells Farga jer su ulagače razočarali podaci o padu prihoda te banke od hipotekarnih kredita.

JPMorgan i Citigroup su, naprotiv, izvestili o većoj dobiti nego što su analitičari očekivali. Međutim, cene akcija ovih banaka su pale oko 1 odsto jer njihovi izveštaji ukazuju na usporavanje rasta kreditiranja.

Izveštajima banaka počela je sezona objavljivanja poslovnih rezultata kompanija od koje investitori mnogo očekuju. U anketi Reutersa analitičari procenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju ostvarile 10,4 odsto veću dobit nego u istom periodu prošle godine, a da su njihovi prihodi u proseku porasli 7 odsto.

Geopolitičke tenzije u vezi Sirije i Severne Koreje i dalje drže ulagače na oprezu, dok su odnosi SAD-Rusija na veoma niskom nivou. Pored toga sve je više i sumnji da li će američki predsednik ispuniti svoja izborna obećanja na ekonomskom planu.

Njegove najave da će smanjiti poreze, a povećati državnu potrošnju podsticale su rast cena akcija od novembra prošle godine, kada je pobedio u utrci za Belu kuću, pa je S&P 500 indeks od tada na dobitku 8,9 odsto.

Ali, u poslednjih šest sedmica tržište je usporilo jer se investitori pitaju može li Tramp uopšte ispuniti svoja obećanja. S jedne strane, zato što je nedavno propao njegov pokušaj da tzv. “Obamacare” zameni novom zdravstvenom reformom, a s druge, zbog njegovog usmerenja na međunarodnu politiku.

“Neke ulagače zabrinjavaju znakovi da se Washington previše usmerio na međunarodna pitanja udaljivši se od domaćih”, kaže Paul Nolte, portfolio menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Izvor:Agencije
Previous SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu
Next Izvoz brašna iz Srbije mogao bi premašiti prošlogodišnju istorijsku količinu

You might also like

Nastavljen rast cena nafte

Na međunarodnim tržištima nafte cene su zadržale jučerašnji pozitivan trend podstaknut neočekivano velikim padom zaliha benzina u SAD.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street blago pao, čeka se odluka o carinama

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks blago pao, a trgovalo se vrlo nesigurno zbog nagađanja kako će se razvijati situacija nakon najavljenog uvođenja carina i ostavke glavnog

Svetske berze 0 Comments

Evro oslabio prema dolaru 2,5 odsto od početka maja

Vrednost evra prema američkom dolaru pala je protekle nedelje nakon obnovljenih spekulacija o pooštravanju monetarne politike u SAD.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply