Slovenija traži produženje roka za prodaju NLB

Slovenija traži produženje roka za prodaju NLB

Vlada Slovenije je saopštila da je odlučila da od Evropske komisije zatraži produženje roka u kojem mora da privatizuje svoju najveću banku, “Novu ljubljansku banku” (NLB).

Ministarstvo finansija je saopštilo da bi obaveza Slovenije da proda 75 odsto deonica NLB ostala, “ali bi se sprovela u više faza, da bi se osigurala veća pravna sigurnost potencijalnih investitora, i mogućnost većeg prihoda od prodaje”.

Evropska komisija je 2013. odobrila Sloveniji da dokapitalizuje slovenačke državne banke koje su zbog loših kreditnih plasmana imale gubitke, ali uz uslov da najveću, NLB, čijih je 100 odsto vlasnik država, proda do kraja 2017. godine, da se ta dokapitalizacija ne bi po propisima EU računala u nedopuštenu pomoć države.

Slovenija je prošle godine počela pripreme za prodaju 75 odsto deonica NLB uz posredovanje i pomoć nemačke Deutsche Bank, ali do sada nije tražila da se rok za prodaju NLB produži do kraja 2018. što sada planira.

Slovenačka vlada predviđa da bi se ove godine prodalo 50 odsto deonica NLB, a do kraja 2018. ostalih 25 odsto, manje jedna deonica.

Vlada smatra da bi prodajom NLB mogla dobiti oko jedne milijarde evra, računajući da je vrednost te banke porasla jer ona u poslednje tri godine ponovo posluje s dobiti.

Mediji navode, prenosi agencija Hina, da bi, ako Evropska komisija ne dopusti produženje roka za prodaju NLB, Slovenija mogla biti obavezna da proda filijale NLB u Srbiji, BiH, Makedoniji i Crnoj Gori, koje su 2016. i 2015. godine ostvarile većinu operativne dobiti grupacije NLB, te bi se time znatno smanjila potencijalna vrednost same NLB.

Izvor:Beta
Previous Izvoz brašna iz Srbije mogao bi premašiti prošlogodišnju istorijsku količinu
Next Rusija neće učestvovati na Evroviziji

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

NBS: Devizne rezerve na kraju maja dostigle 10,8 mlrd EUR

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju maja iznosile su 10.883,3 mil EUR, što je za 454,0 mil EUR više nego na kraju aprila (1.391,1 mil EUR više nego na

Kompanije 0 Comments

Subvencije malim preduzećima za kupovinu opreme

Mala preduzeća mogu da dobiju subvenciju za kupovinu opreme, u iznosu do 25 odsto.

Banke i finansije 0 Comments

OTP banka planira da kupi pet banaka

OTP banka planira da preuzme najmanje pet banaka u naredne dve godine za šta će izdvojiti milijardu dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply