IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

Međunarodne agencije za energiju (IEA) u četvrtak je saopštila da je globalno tržište nafte blizu uravnoteženja, posle gotovo tri godine prekomerne ponude

Do toga je dovelo smanjenje proizvodnje u vodećim izvoznicima neutrališe dugotrajni pad tražnje u najbogatijim zemljama, navodi se u saopštenju.

“Sprovođenje plana o smanjenju proizvodnje između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) je impresivno” ističe IEA.

Međutim, cena nafte od preko 50 dolara za barel ponovo je privukla na tržište proizvođače u SAD čija je proizvodnja skuplja, što će, prema predviđanjima IEA, pogurati proizvodnju nečlanica OPEC-a na iznenađujuće visok nivo u ovoj godini.

Rast tražnje za naftom će u 2017. godini, kako navodi IEA, iznositi 1,3 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu IEA od 1,4 miliona barela dnevno.

Krajem novembra, članice OPEC-a su dogovorile da smanje proizvodnju nafte za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara ove godine, na period od šest meseci.

Zatim su se nečlanice OPEC-a, predvođene Rusijom, u decembru dogovorile da smanje sopstvenu proizvodnju na 558.000 barela dnevno.

Cilj svega toga je, kako navodi AFP, da se smanji prekomerna globalna ponuda koja je izvršila pritisak na cene “crnog zlata”.

Podstaknute izveštajem IEA cene nafte u petak su na azijskim tržištima porasle. Barelom “brent” nafte jutros se trgovalo za 55,89 dolara, dok je cena američke WTI nafte porasla na 53,18 dolara za barel.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Cena pšenice stabilna, kukuruz poskupeo
Next Azijske berze u "crvenom", raste strah zbog Severne Koreje

You might also like

Azijske berze pale, veće kamate u Kini

Na azijskim berzama u petak su cene akcija pale, najviše u Kini jer je tamošnja centralna banka neočekivano povećala kratkoročne kamatne stope.

Azijske berze zabeležile manji rast, dolar bez promene

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija dostigle nove najviše nivoe u 10 godina, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima iz Kine, dok je dolar stabilan.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze porasle nakon poruka kineskog predsednika

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, dok je dolar ojačao prema jenu jer su nakon poruka kineskog predsednika Xi Jinpinga splasnuli strahovi od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply