IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja

Međunarodne agencije za energiju (IEA) u četvrtak je saopštila da je globalno tržište nafte blizu uravnoteženja, posle gotovo tri godine prekomerne ponude

Do toga je dovelo smanjenje proizvodnje u vodećim izvoznicima neutrališe dugotrajni pad tražnje u najbogatijim zemljama, navodi se u saopštenju.

“Sprovođenje plana o smanjenju proizvodnje između članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) je impresivno” ističe IEA.

Međutim, cena nafte od preko 50 dolara za barel ponovo je privukla na tržište proizvođače u SAD čija je proizvodnja skuplja, što će, prema predviđanjima IEA, pogurati proizvodnju nečlanica OPEC-a na iznenađujuće visok nivo u ovoj godini.

Rast tražnje za naftom će u 2017. godini, kako navodi IEA, iznositi 1,3 miliona barela dnevno, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu IEA od 1,4 miliona barela dnevno.

Krajem novembra, članice OPEC-a su dogovorile da smanje proizvodnju nafte za 1,2 miliona barela dnevno od 1. januara ove godine, na period od šest meseci.

Zatim su se nečlanice OPEC-a, predvođene Rusijom, u decembru dogovorile da smanje sopstvenu proizvodnju na 558.000 barela dnevno.

Cilj svega toga je, kako navodi AFP, da se smanji prekomerna globalna ponuda koja je izvršila pritisak na cene “crnog zlata”.

Podstaknute izveštajem IEA cene nafte u petak su na azijskim tržištima porasle. Barelom “brent” nafte jutros se trgovalo za 55,89 dolara, dok je cena američke WTI nafte porasla na 53,18 dolara za barel.

Izvor:Agencije
Previous Produktna berza: Cena pšenice stabilna, kukuruz poskupeo
Next Azijske berze u "crvenom", raste strah zbog Severne Koreje

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Oprez investitora, kineski rast u skladu s očekivanjima

Na azijskim se berzama u petak trguje oprezno, nakon snažnog rasta cena akcija poslednjih dana, jer su ulagači suzdržani zbog usporavanja rasta kineske ekonomije i predstojećeg sastanka najvećih svetskih proizvođača nafte.

Najvažnije vesti 0 Comments

Ljajić danas sa rukovodstvom “Agrokorovih firmi” u Srbiji, sudbina 10.000 radnika glavna tema

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastaće se danas sa rukovodstvom “Agrokorovih” firmi u Srbiji, a jedna od tema razgovora biće sudbina 10.000 radnika, koliko taj koncern zapošljava u

Berza valuta u Londonu ostala bez turskih lira

Međunarodna berza valuta (ICE) u Londonu saopštila je da joj je u utorak ponestalo turskih lira, jer su brojni Britanci pohrlili u Tursku kako bi maksimalno iskoristili slabu liru.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply