Azijske berze u “crvenom”, raste strah zbog Severne Koreje

Azijske berze u “crvenom”, raste strah zbog Severne Koreje

Vodeće berze u Aziji u petak su zatvorile u minusu usled povišenih geopolitičkih tenzija, posebno oko Korejskog poluostrva. Tokijski Nikkei pao je 0,49%, na 18.335,63 poena, dok je TOPIX oslabio 0,63%, na 1459,07 poena.

Kineski Shanghai Composite, je pao 0,91% a Shenzhen Composite 1,39 odsto. Glavni indeks berze u Seulu, KOSPI oslabio je 0,64 odsto.

Berze u Hong Kongu i u Australiji su zatvorene zbog praznika.

Američki predsednik SAD Donald Tramp sinoć je Severnoj Koreji uputio novo upozorenje, nazvavši je “problemom” za koji će se “pobrinuti”. Tramp je to rekao pošto je odgovorio na pitanje o odluci vojske SAD da svoju najveću bombu u četvrtak baci na uporište Islamske države u Avganistanu.

Na pitanje da li je bacanje te bombe i poruka Severnoj Koreji koja nastavlja razvoj nuklearnog i drugog oružja, Tramp je rekao da je “Severna Koreja problem, a o tom problemu ćemo se pobrinuti”.

Mada Tramp hoće da Kina pomogne da se Severna Koreja stavi pod kontrolu, on je poslednjih nekoliko nedelja pokazao spremnost da se tim pozabavi i sam.

Severna Koreja je u sredu zapretila da će prva napasti SAD nuklearnim napadom bude li znakova da SAD sprema napad, dok su u četvrtak upozorili na “nemilosrdan napad” ukoliko SAD bilo šta preduzmu.

“Geopolitika je dominirala svetskim tržištima proteklih sedmica, i još uvek se osećaju posledice američkog vazdušnog udara na Siriju dok rastu tenzije oko Severne Koreje…Problemi oko Siriji će verovatno biti rešeni, međutim situacija oko Severne Koreje se sve više komplikuje”, kaže za AP Shane Oliver, valutni strateg u AMP Capital Investors.

U tom kontekstu porasla je cena japanske valute, koja se tradicionalno smatra bezbednom investicijom, što je smanjilo vrednost akcija japanskih izvozno orjentisanih kompanija. Višednevni rast jena prema dolaru spustio je ove nedelje vrednost referentnog indeks akcija na najniži nivo u četiri meseca.

Japanska valuta je prema američkoj u četvrtak dosegla najviši nivo u poslednjih pet meseci i zbog izjave Donalda Trampa da je dolar i suviše jak .  “Mislim da naš dolar postaje i suviše jak, što je delimično moja greška jer ljudi imaju poverenja u mene. To će međutim na kraju imati negativne posledice”, preneo je američki list „Wall Street Journal” izjavu američkog predsednika.

Sinoć se jenom trgovalo po ceni 108,73 jena za dolar, ali se američka valuta jutros oporavila na 108,88 jena, zbog spekulacija da bi američka Uprava federalnih rezervi (Fed) već u junu mogla podići kamatne stope.

Izvor:Agencije
Previous IEA: Globalno tržište nafte blizu uravnoteženja
Next Prvi pad inflacije u SAD za godinu dana

You might also like

Wall Street: Berze porasle, novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne nivoe, zahvaljujući rastu cena nafte i akcija u tehnološkom sektoru nakon

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Nedeljni promet prepolovljen, kukuruz jedina roba kojom se trgovalo

U pretprazničnom periodu, kada se trgovanje tradicionalno smanjuje na minimum, ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 53,57% manji u odnosu na prethodnu sedmicu dok

Evropske berze prate rast Wall Streeta

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su porasle, prateći uzlazni trend na azijskim tržištima i Wall Streetu, a podršku im pruža i oporavak cena nafte te sirovina.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply