SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu

SAD bacile najveću konvencionalnu bombu u Avganistanu

SAD su u napadu na Avganistan bacile do sada najveću nenukleranu bombu, GBU-43, poznatu kao “majku svih bombi” (MOAB, Mother of all bombs), saopštila je danas Vojska SAD.

Napad je izvršen na pećine u provinciji Nangarar na istoku Avganistana koje su koristili ekstremisti Islamske države.

Ovo je prvi put da je ovaj tip bombe korišćen u borbi, a bačena je sa aviona tipa MC-130, saopštava portparol Pentagona Adam Stamp, a prenosi Reuters.

Bomba je dizajnirana 2002. godine, a u službi je od 2003. godine. Dugačka je preko devet metara, teška je preko 10.000 kilograma i sadrži 8.500 kilograma TNT eksploziva.

U vreme proizvodnje nazivana je najmoćnijim nenuklearnim oružjem na svetu. Bomba može probiti 60 metara ojačanog betona, zbog čega je pogodna za korišćenje za napade na pećine i bunkere. Svojom snagom može uništiti drveće u radijusu od 152 metra.

Izvor:Agencije
Previous Beograd: Građevinska direkcija Srbije kupila zemljište u Bloku 63 za 800 miliona dinara
Next Wall Street: Slabiji početak sezone objavljivanja zarada oslabio indekse

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Nemačka razmatra povlačenje trupa iz baze u Turskoj

Nemačka zbog zahlađenja odnosa s Ankarom razmatra da iz Turske u Jordan, Kuvajt ili na Kipar premesti vojne avione koji učestvuju u akcijama medjunarodne koalicije protiv Islamske države (ID).

Turizam 0 Comments

Protiv agencije „S.A.B. travel” predlog za oduzimanje licence

Svi koji su uplatili putovanje preko turističke agencije „S.A.B. travel” zaključno sa 22. junom neće otići na odmor jer je ta agencija otkazala sve aranžmane.

Tema dana 0 Comments

Svetske berze: Samo dva glavna berzanska indeksa u pozitivnoj teritoriji

Samo dva, od glavnih vodećih indeksa svetskih berzi, prošle je nedelje poslovao sa dobitkom, za razliku od prethodne sedmice kada su svi bili u plusu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply