Luksemburg: Prosečna cena stambenog kvadrata dosegla 6.093,00 evra

Luksemburg: Prosečna cena stambenog kvadrata dosegla 6.093,00 evra

Tržište stambenih nekretnina u Luksemburgu ostaje dinamično i u 2017. godini, a prodajne cene odražavaju “dobro zdravlje” sektora, piše portal At Home.

Sve veća potražnja stambenih nekretnina uslovila je u martu rast cena stanova za 5%, na godišnjem nivou, dok su cene kuća porasle 2 odsto.

Tako je prošlog meseca prosečna cena stana iznosila 421.027,00 evra. Pri tom su cene velikih stanova ( 4 sobe) najviše porasle, 5% u poslednjih šest meseci.

Istovremeno je za kupovinu kuće u martu bilo potrebno izdvojiti 691.984,00 evra, u proseku. Za razliku od stanova gde je tražnja bila na strani onih sa većim brojem kvadrata, kod kuća je zabeležen suprotan smer. Najviše su bile tražene manje kuće ( 2 ili 3 spavaće sobe), pa im je i cena najviše porasla, takođe 5 odsto.

Agencija upozorava da ove prosečne cene mogu sakriti značajne razlike na regionalnom nivou.

Novogradnja je takođe reagovala na povećanu tražnju, pa je stambeni kvadrat dosego 6.093,00 evra, što predstavlja rast od 3% u poslednjih 6 meseci, i 6 % u odnosu na isti mesec prošle godine.

Poređenja radi, po podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena kvadrata u centralnim beogradskim opštinama iznosila je 1.650 evra u 2016. godini, dok je na jugu Srbije kvadrat u proseku koštao oko 500 evra.

Izvor:Agencije
Previous Robne rezerve razmenjuju merkantilnu za semensku pšenicu, rok za dostavljanje ponuda 19. april
Next Kanada: Referentna kamata ostaje nepromenjena, nacionalna valuta ojačala

You might also like

Nekretnine 0 Comments

Karlovy Vary – hit na tržištu nekretnina u Češkoj

Cene nekretnina u Češkoj rastu ali su još relativno niske u poređenju sa cenom imovine na zapadu Evrope. Pored toga, ubrzani privredni rast ove centralno-evropske zemlje privlači investitore.

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Najskuplji stan na svetu sa velikom manom

Verovatno najskuplji stan na svetu nalazi se u ulici Barton 114 u Sidneju, u kojem postoji jedna ogromna mana.

Nekretnine 0 Comments

Holandija: Prosečna cena kuće dostigla nivo pre krize

Cene kuća u Holandiji skoro su dostigle nivo pre globalne finansijske krize, objavilo je Udruženje agencija za promet nekretninama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply