Cene proizvoda iz kineskih fabrika u porastu

Cene proizvoda iz kineskih fabrika u porastu

Indeks potrošačkih cena u Kini, koji predstavlja ključni pokazatelj inflacije, porastao je 0,9 odsto u martu u poređenju sa rastom od 0,8 procenata u februaru.

Kako prenosi agencija France presse, pad cena hrane je vršio deflatorni pritisak na kretanje inflacije u Kini u martu, dok su na njen rast uticali poskupljenje zdravstvenih usluga, zatim povećanje cena stanovanja, obrazovanja i zabave, kao i transporta i komunikacija.

Očekuje se nastavak uzlaznog kretanja inflacije u narednim mesecima “koji će proisteći iz visokih cena nekretnina i visokog indeksa proizvođačkih cena”, ocenjuje u komentaru analitičar Yang Zhao iz kompanije Nomura.

U martu je takođe zabeležen skok cena proizvoda na izlasku iz fabrike, što je pozitivan signal o jačanju tražnje u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

Indeks proizvođačkih cena (PPI) porastao je u trećem mesecu ove godine 7,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je blago iznad prognoza ekonomista koji su u anketi agencije Bloomberg predviđali povećanje od 7,5 posto.

Proizvođačka inflacija je “popustila” nakon pet meseci ekspanzije, rekao je analitičar Državnog zavoda za statistiku Sheng Guxing, napominjući da je martovski pokazatelj slabiji od rasta u februaru od 7,8 procenata.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous RZS: Godišnji rast cena 3,6 odsto
Next Pomeren rok za završetak prilaza mostu na Adi

You might also like

Društvo 1Comments

Akademik Dejan Despić vratio nagradu Grada Beograda

Akademik Dejan Despić, kompozitor i muzički pisac, vratio je nagradu Grada Beograda. On je u otvorenom pismu, koje je objavio list “Politika”, objasnio zašto je odlučio da vrati ovo priznanje.

Društvo 0 Comments

Danska: Bitcoin transakcija odala dilera policiji

Virtuelna digitalna kriptovaluta bitcoin po svojoj prirodi bi trebala da korisnicima garantuje anonimnost, pa je zbog toga vrlo brzo po pojavi postala osnovno sredstvo plaćanja u “mutnim” transakcijama koje se

Društvo 0 Comments

Završena akcija podele vaučera za odmor u Srbiji

Akcija podele vaučera za odmor u Srbiji je završena, a ove godine podeljeno ih je ukupno 91.907, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply