Azijske berze: Oprezna trgovina, slabiji dolar

Azijske berze: Oprezna trgovina, slabiji dolar

Na azijskim berzama u sredu se trguje suzdržano jer zbog geopolitičkih napetosti ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama, pa utočište traže u zlatu, državnim obveznicama i valutama koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu više od 1 odsto, a pale su i cene akcija u Šangaju, oko 0,4 odsto.

Na drugim azijskim berzama indeksi se kreću na rubu pozitivnog i negativnog područja, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,00 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na juče.

Na tržištima vlada oprez zbog geopolitičkih napetosti nakon što je prošlog petka SAD izveo najveću vojnu akciju u Siriji od početka građanskog rata pre šest godina.

Američki državni sekretar Rex Tillerson boravi u Moskvi pokušavajući ruske vlasti nagovoriti da prestanu štititi sirijskog predsednika Bašara al-Assada.

Uz to, raste napetost na Dalekom istoku jer se američki vojni brodovi kreću nedaleko od Severne Koreje, dok su korejski državni mediji upozorili na mogućnost nuklearnog napada na SAD-a u slučaju bilo kakvih naznaka pretnji.

To zabrinjava ulagače, pa se klone rizičnijih investicija, a utočište za svoj kapital traže u onim sigurnijima, kao što su zlato i državne obveznice.

Zbog toga su juče na Wall Streetu cene akcija blago pale, a i jutros je terminski S&P 500 indeks u minusu oko 0,3 odsto, što nagoveštava oprezno trgovanje na najvećoj svetskoj berzi danas poslepodne.

„Određeni nivo nesigurnosti oseća se na finansijskim tržištima, koja su donedavno delovala kao da su otporna na metke. Sada vlada nervoza oko Severne Koreje i drugih geopolitičkih pitanja”, pišu analitičari ANZ-a u belešci klijentima.

Utočište za kapital ulagači pronalaze u zlatu, pa je tako jutros njegova cena dostigla najviši nivo od oktobra prošle godine, 1.277 dolara po unci.

Rastu i cene nafte, a podršku im pružaju naznake da bi OPEC mogao produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na drugi deo ove godine.

Jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 12 centi, na 53,52 dolara, dok se na londonskom tržištu barelom trguje po 56,35 dolara, što je 13 centi viša cena nego juče.

Na valutnim je tržištima dolar je oslabio, a raste vrednost valuta koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurnim vremenima, kao što je japanski jen.

Zbog toga je kurs dolara jutros pao na 109,50 jena, najniži nivo u pet meseci, dok je juče u ovo doba iznosio 110,70 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,0605 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0580 dolara.

To je pritislo i dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta. Jutros e kreće oko 100,70 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 101,05 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Geopolitička napetost oslabila indekse
Next Evropske berze: Rast akcija, oprezna trgovina zbog geopolitičkih napetosti

You might also like

Dolar oštro pao, evro u zamahu

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle nedelje oštro pao, što je najviše posledica njegovog slabljenja prema evru jer Evropska centralna banka najavljuje ukidanje podsticajnih mera.

Beogradska berza: Energoprojekt dominirao u prometu, uz rast cena akcija

Ukupna realizacija na Beogradskoj berzi u utorak je iznosila 493,2 miliona RSD (3,98 miliona EUR), a u prometu su dominirale akcije Energoprojekt holdinga.

Wall Street: “Indeks straha” na najnižem nivou u poslednjih 8 meseci

Cene akcija na američkim berzama u sredu su porasle, podržane porukom predsednice Federalnih rezervi da američka centralna banka neće uskoro podizati kamatne stope.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply