U ugostiteljstvu i na gradilištima petina radnika na crno

U ugostiteljstvu i na gradilištima petina radnika na crno

Tokom dvodnevnog nadzora na gradilištima, u hotelima, hostelima, motelima i ugostiteljskim objektima širom Srbije, kod 759 kontrolisanih poslodavaca zatečeno je 2.348 radnika, od kojih je skoro petina angažovanih “na crno”, saopštio je Inspektorat za rad.

U saopštenju Inspektorata za rad, precizirano je da je od 2.348 radnika njih 460 bilo neprijavljeno, a da je najdrastičniji primer otkriven na dva gradilišta u Nišu, ali i pojedinim ugostiteljskim objektima u Kragujevcu, Kraljevu i Vrnjačkoj Banji gde nijedan zatečeni radnik nije bio prijavljen.

Neprijavljeni radnici su otkriveni kod skoro polovine poslodavaca, odnosno kod njih 324, a najdrastičniji primeri su utvrđeni na dva gradilišta u Nišu, na kojima su svi zatečeni (osam i devet radnika) radili na crno, kao i u jednom ugostiteljskom objektu u Kruševcu, u kome od 14 zatečenih radnika deset nije bilo prijavljeno.

Kako se dodaje u saopštenju u ugostiteljskom objektu u Kragujevcu svih sedam radnika radilo je “na crno”, što je bio slučaj i u dva restorana u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji, gde je takođe svih pet zatečenih radnika bilo neprijavljeno.

Inspekcija je zbog utvrđenih prekršaja podnela ukupno 59 prekršajnih prijava, izdala dva prekršajna naloga i donela 192 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

Inspektori su otkrili i osam neregistrovanih subjekata, od kojih se sedam bavilo ugostiteljstvom – po jedan u Smederevskoj Palanci, Šapcu, Velikom Gradištu, Ubu, Vranju, Kuršumliji i Prokuplju, i jedan uslugama smeštaja − u Kanjiži.

Inspektori su doneli osam rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu postupak za upis u registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Narodna banka Srbije zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,0 odsto
Next Sve manje novih firmi i radnji u Republici Srpskoj

You might also like

Društvo 0 Comments

Vučić razgovara sa građanima, redovi ispred ulaza u Vladu Srbije od jutros

Premijer Aleksandar Vučić je u zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj 11 počeo razgovore sa građanima. Vučić je prve razgovore sa građanima počeo u 5.30 sati, a planirano je, kako je ranije

Društvo 0 Comments

Eksplozija u TRZ Kragujevac: Jedna osoba poginula, 25 povređeno, za tri se traga

Jedna osoba je izgubila život, za tri se još uvek traga dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno, u eksploziji koja se danas dogodila tokom gašenja požara u

Društvo 0 Comments

Odšteta za oštećeni prtljag najviše 250 evra

U slučaju gubitka ili oštećenja prtljaga u autobusu odšteta koju putnik može da očekuje je 200 do 250 evra, pa je najpametnije vrednije stvari čuvati pored sebe.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply