Sve manje novih firmi i radnji u Republici Srpskoj

Sve manje novih firmi i radnji u Republici Srpskoj

Na području Republike Srpske prošle godine je zabeležen pad broja novootvorenih firmi i preduzetničkih radnji u odnosu na godinu ranije, ali je i u isto vreme smanjen i broj odjavljenih poreskih obveznika. 

Podaci Poreske uprave Republike Srpske pokazuju da su prošle godine registrovana 4.546 poreska obveznika, što je za 732 manje nego 2015. godine. S druge strane, ključ u bravu prošle godine stavilo je 827 preduzetnika, za 658 manje nego godinu ranije.

“Prošle godine je otvoreno 1.400 firmi, dok je njih 87 odjavljeno. U istom periodu registrovano je 3.146 preduzetničkih radnji, a deregistrovano četiri puta manje”,  rekli su u Poreskoj upravi.

Foto: tijaratkuwait.com

Foto: tijaratkuwait.com

Dodali su da je najviše otvorenih i zatvorenih firmi i preduzetničkih radnji bilo na području Banjaluke, gde je ukupno registrovano 1.072, a odjavljeno 207 poreskih obveznika.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovan Bratić ističe da su do pada broja novootvorenih zanatskih radnji doveli ekonomska kriza i odliv kvalifikovane radne snage.

“Osim toga, prošle godine mnogo preduzetnika u RS se preregistrovalo u firme zbog nemogućnosti uvoza repromaterijala i izvoza svojih proizvoda. Međutim, nakon šest mjeseci borbe ponovo smo uspjeli da omogućimo uvoz i izvoz” rekao je Bratić.

Dodao je da se u sezoni najviše otvaraju i zatvaraju građevinsko-preduzetničke radnje, kao one koje se bave uličnom prodajom, jer većina njih zimi nema interesa da radi.

Kao razlog sve manjeg broja novootvorenih firmi i preduzetničkih radnji u RS ekonomski analitičar Zoran Pavlović navodi nepovoljnu poslovnu klimu.

“Praktično imamo siromašno tržište, tako da nemamo mogućnost da prodamo robu domaćim kupcima, jer nemaju novca u svojim kućnim budžetima. Osim toga, mi nismo ništa učinili da bismo imali bolju poslovnu klimu”,rekao je Pavlović.

Dodao je da je poslovni ambijent u BiH potpuno neinteresantan za bilo kojeg investitora.

“Neophodno je stabilizovati političke prilike, zatim favorizovati proizvodne kapacitete i budžetski podržati sve kredite za novo zapošljavanje”, rekao je Pavlović i naglasio da bez toga nema napretka.

U FBiH u poslednje tri godine ugašene su 13.104 firme, zanatske i trgovačke radnje u kojima je radilo na desetine radnika. Zatvoreno je 2.359 firmi i 11.160 zanatskih radnji i trgovina. Prošle godine sa radom je prestalo 590 pravnih i 3.518 fizičkih lica, a u januaru ove godine ugašena su 154 mala, srednja i velika preduzeća.

2016. GODINA

* Registrovano 1.400 pravnih lica i 3.146 preduzetnika

* Odjavljeno 87 pravnih lica i 740 preduzetnika

2015. GODINA

* Registrovana 1.504 pravna lica i 3.774 preduzetnika

* Odjavljeno 189 pravnih lica i 1.296 preduzetnika

Izvor: GdeInvestirati/Glas Srpske
Previous U ugostiteljstvu i na gradilištima petina radnika na crno
Next Beogradska berza: Obveznice podigle promet, najveći rast Belexa u mesec dana

You might also like

Štednja 1Comments

11 navika uspešnih poslovnih ljudi koji su se obogatili do 30. godine

Slušajući ove savete ne možete se obogatiti na brzaka, zato i jesu namenjeni osobama koji od ranih dvadesetih postepeno uvećavaju svoje račune i uživaju u plodovima u svojim “najboljim godinama”. Ako

Preduzetništvo 0 Comments

Srpskim kompanijama bi mogli da pomognu profesionalni menadžeri

Profesionalni menadžment u srpskim, još neprivatizovanim, državnim kompanijama, mogao bi da ima dobar uticaj, a posebno u oblastima transporta, telekomunikacija i energetike.

Preduzetništvo 0 Comments

Moskva: Konzerve sa hranom za astronaute hit na tržištu

„Kosmička hrana“ postala je pravi hit u ruskoj prestonici. Za kratko vreme „zemljani“ su razgrabili gotovo sve tube i konzerve sa hranom za astronaute, pa proizvođači sada najavljuju povećanje obima

1 Comment

  1. "Mlada Srpska"
    April 11, 16:18 Reply
    Ovakve informacije moraju da sadrze analizu poslovnog ambijenta i da nufe resenja. Traziti od vlade komentar i stimulativne mere. Novinari da budu glas javnosti i sedma sila.

Leave a Reply