Narodna banka Srbije zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,0 odsto

Narodna banka Srbije zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,0 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0 odsto, saopštila je centralna banka.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore inflacije, efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivanje da će se inflacija i u narednom periodu kretati u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena.

Inflacija je od početka godine u granicama cilja i u februaru je iznosila 3,2 odsto međugodišnje.

Na takvo kretanje inflacije, kao i u drugim zemljama, uticali su pre svega oporavak svetske cene nafte u drugoj polovini 2016. i rast cena voća i povrća, koji je bio viši od sezonski uobičajenog zbog lošeg vremena početkom ove godine. Da su inflatorni pritisci i dalje niski, ukazuju bazna inflacija, koja je i u januaru i u februaru iznosila 1,7 odsto međugodišnje, i u granicama cilja usidrena inflaciona očekivanja.

“Izvršni odbor će i u narednom periodu pažljivo pratiti dešavanja u međunarodnom okruženju, a prvenstveno kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje cena primarnih proizvoda na svetskom tržištu”, poručuju iz NBS.

Neizvesnost na međunarodnom finansijskom tržištu u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, FED-a i Evropske centralne banke, što može da utiče na globalne tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji.

“Otpornost naše ekonomije na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana je zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim izgledima, a pre svega smanjenju fiskalne i spoljne neravnoteže” ističe se u saopštenju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. maja.

Gdeinvestirati.com
Previous BiH: Najbrojniji turisti iz Hrvatske, Srbije i Slovenije
Next U ugostiteljstvu i na gradilištima petina radnika na crno

You might also like

Najvažnije vesti

Na pomolu velika kriza u naftnom sektoru

Pad cena nafte koji je počeo 2014. godine možda će biti završen već naredne godine, a do 2020. godine cene mogu da porastu do 100 dolara za barel.

Makroekonomija

Sa MMF i do većeg privrednog rasta

Premijerka Ana Brnabić najavila novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom. Slede razgovori o reformama koje bi trebalo da povećaju BDP.

Makroekonomija

Prognoza Saxo Banke za Q3: Veći uticaj juana na akcije balkanskih zemalja od Brexita

Neizvesnost koja se uveliko nazire u trećem kvartalu ne mora nužno biti negativna. U stvari, ako se nesigurnost suoči sa reformama i napredovanjem onda bi svi trenutni rizici u perspektivi mogli