Janet Yellen: Nezavisnost Fed-a “pod pretnjom” političkih uplitanja

Janet Yellen: Nezavisnost Fed-a “pod pretnjom” političkih uplitanja

Štit nezavisnosti američke centralne banke od političkog uplitanja Kongresa je “pod pretnjom”, što bi moglo da nagrize ekonomski napredak, upozorila je predsednica Federalnih rezervi (Fed), Janet Yellen.

Istraživanja pokazuju da zemlje koje omogućavaju centralnoj banci nezavisnost u kreiranju monetarne politike “imaju tendenciju da ostvaruju bolje makroekonomske rezultate”, rekla je sinoć Jelen u diskusiji na Univerzitetu u Mičigenu, izveštava agencija France Press.

Prema njenim rečima, američki Kongres je 1970. godine “vrlo mudro” usvojio zakon koji je Fedu omogućio nezavisnost, koja je sada ugrožena predlogom zakona kojim bi se revidirale odluke Feda ili zahtevalo od njega da strogo sledi matematičku formulu za utvrdjivanje kamatne stope.

“Stalno brinem zbog pretnji našoj nezavisnosti”, rekla je Jelen.

Mada nije pomenula američkog predsednika Donalda Trampa, France Press napominje da je on bio vrlo kritičan prema Fedu u predizbornoj kampanji prošle godine.

“Zaista mislim da je nezavisnost centralne banke za donošenje odluka o monetarnoj politici, bez kratkoročnih pritisaka dnevne politike, vrlo važna i da rezultira donošenjem boljih odluka fokusiranih na dugoročne potrebe i zdravlje privrede”, naglasila je Jelen.

To ne znači manje odgovornosti ili transparertnosti Fed-a, kazala je, podsetivši da ona ima obavezu da dva puta godišnje Kongresu podnosi izveštaje o rezultatima i da održava redovne konferencije za medije, uz objavljivanje zapisnika sa sastanaka Federalnih rezervi.

Jelen je ocenila da je privreda SAD trenutno “prilično dobrog zdravlja”, i da nastavlja da se postepeno poboljšava u svetlu globalne finansijske krize 2008. godine. Dodala je da će za centralnu banku biti ključno da ne dozvoli preveliko ubrzanje inflacije.

Ponovila je procenu centralne banke da je potrebno postepeno podizanje kamatne stope kako bi se inflacija držala oko ciljanog nivoa od dva procenta.

“Ali, ne želimo da čekamo predugo” da dođemo do neutralne tačke na kojoj kamatna stopa više neće podsticati ekonomiju.

Ona je upozorila da “centralna banka ne želi situaciju da privreda uleti u pregrevanje a inflacija poraste iznad cilja, u kojoj bi Fed morao naglo da podiže kamate što bi neizbežno vodilo u recesiju”.

“Mi želimo da budemo ispred te krivine, ne iza nje”, rekla je Jelen.

Fed je podigao kamatne stope dva puta u poslednjih nekoliko meseci, nakon prvog povećanja u decembru 2015, kada je pomerio referentnu kamatnu stopu sa nultog nivoa prvi put od decembra 2008. godine. Ne samo da je inflacija u SAD blizu Fedovog targeta od dva odsto, već je i stopa nezaposlenosti pala na 4,5 odsto, što je, prema rečima Jelenove, niže od granice koju centralni bankari obično smatraju “punom zaposlenošću”, prenosi francuska agencija.

Izvor:Tanjug
Previous Azijske berze pale, cene nafte u porastu
Next Evropske berze: Geopolitičke napetosti zaustavile rast berzi

You might also like

Kompanije

Lebane dobilo prvu fabriku posle 30 godina

Fabrika za proizvodnju prediva “Lebanteks”, koja će zaposliti oko 300 tekstilaca, otvorena je u Lebanu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Banke i finansije

Majska štednja građana Srbije 8,8 milijardi evra

U poslovnim bankama ukupna štednja građana Srbije u maju iznosila je 1.089 milijardi dinara, što je oko 8,8 milijardi evra po srednjem kursu Narodne banke Srbije.

Najvažnije vesti

Ko je u Srbiji ispoštovao akcionare, a ko prekršio njihova prava

Uprkos rekordnoj isplati dividendi, prava manjinskih akcionara u Srbiji su na nedopustivo niskom nivou, piše Nenad Gujaničić iz Wisebrokera.